Хлопчик біля подарованої техніки

Дають — бери: ФАО передає нову техніку кооперативам Донеччини і Луганщини

Служба новин 21 листопада 2017 556 0

Нещодавно сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК) «Райгородець», «Універсал» із Донеччини та «Стрельцівка-Нова» й «Прогрес-2009» із Луганщини отримали нову с/г техніку від Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Вручення пройшло у СОК «Райгородець» у Райгородку Донецької області в четвер 16 листопада за участі місцевих аграріїв, представників місцевої влади і, звичайно ж, журналістів Kurkul.com.

Із самого ранку на невеличкому подвір’ї «Райгородця» вишикували новенькі сівалки, борони, культиватор і косарку. І одразу кинулося у вічі  — переважно блакитно-жовтого кольору. Як виявилося, уся техніка — від українського виробника із Кам’янського (екс-Дніпродзержинська).

Погляд назад: як усе починалося

Офіційному врученню техніки, як виявилося, передувала ціла історія. Ще наприкінці 2015 р. ФАО оголосила про старт програми підтримки сільгоспвиробників у регіоні, що постраждав унаслідок військового конфлікту, — Донецькій і Луганській областях. Однією із складових цієї програми була підтримка вже працюючих кооперативів та створення нових.

Тож від початку 2016 р. представники ФАО спільно з управліннями агропромислового розвитку Донеччини і Луганщини провели низку зустрічей із місцевими аграріями, аби спонукати останніх до кооперації.

«Найбільше труднощів у реалізації програми виникло в тому, щоб спонукати людей створювати кооперативи. Перші 5-6 зустрічей із фермерами були досить складними. Люди були переконані, що ми тягнемо їх у колгоспи. Тож найбільше часу ми витратили на роботу із запереченнями і на те, щоб донести аграріям усі плюси кооперації», — розповів керівник польового офісу ФАО у Краматорську Андрій Волков.

Андрій Волков, офіцер польового офісу ФАО у Краматорську

Урешті-решт заявки на участь у програмі підтримки подали 49 фермерських об’єднань. А це загалом аж 886 осіб із двох областей. Серед заявників були і кооперативи, створені кілька років тому, і молоді кооперативи, заснувати які аграріїв надихнули саме експерти ФАО.

Суворий відбір пройшли 20 об’єднань. Тих, які фахівці назвали перспективними й економічно вигідними.

Тож кожен із цих кооперативів-фіналістів у Донецькій і Луганській областях отримав шанс придбати за рахунок ФАО і уряду Канади с/г техніку вартістю до $10 тис.

Стукайте — вам відкриють!

Отож, після офіційного вручення сертифікатів на техніку керівнику «Райгородця» Сергію Грисенку і керівнику «Універсала» Івану Панченку (і іншим двом кооперативам їх передадуть у Луганську область разом із технікою) ми вирішили розпитати, як їм вдалося розширити свій техпарк за рахунок міжнародних організацій.

Колектив СОК «Райгородець»

Сергій Грисенко розповів, що СОК «Райгородець» був створений ще у 2001 р. Починали з вирощування бройлерів і об’єдналися, щоб дешевше закуповувати корми, потім розширилися у тваринництві. А з 2007 р. стали шукати гранти й брати участь у конкурсах. Першим був МБФ «ДОБРОБУТ ГРОМАД» — вони дали членам кооперативу нетелів і свиноматок, картоплю, саджанці полуниці. Від того часу у кооперативі часто користуються нагодою і беруть участь у грантових проектах різних міжнародних організацій.

Зараз основа цього кооперативу — власники невеликих паїв. Тобто члени СОКу мають по 4-6 га землі, які обробляють за допомогою техніки кооперативу. Відтак кооператив заробляє, надаючи своїм членам послуги з обробітку земель, а фермери — вирощуючи с/г культури. Тож з’явилася потреба у розширенні техпарку.

«Ми вже маємо досвід роботи із міжнародними організаціями. Тож для участі у програмі ФАО зібрали пакет документів і подали на розгляд експертів. До нас приїжджали дивитися, як і з чим ми працюємо. І врешті-решт ми увійшли в супердвадцятку і буквально вибороли перемогу у наших конкурентів», — розповів керівник СОК «Райгородець» Сергій Грисенко.

Сергій Грисенко, керівник СОК «Райгородець»

Тож тепер кооперативу «Райгородець» презентували сівалку СПУ-6, дискову борону БДФ-2,4 та міжрядний культиватор KMH-5,6-01.

Про те, як вдалося отримати допомогу кооперативу «Універсал» від ФАО, розповів його керівник Іван Панченко.

«Наш кооператив працює з 2013 р. Із того часу, як ми почали працювати, на нас звернула увагу ФАО. Приїжджали дивитися, як ми працюємо, і обіцяли допомогти, підтримати. Сьогодні техпарк «Універсалу» — це 12 одиниць с/г техніки, але одночасно зі збільшенням кількості членів (днями приєдналися 4 нові члени, тож нас уже 36 учасників) зростає потреба в розширенні парку техніки. Ми ж стараємося надавати весь спектр послуг із обробітку землі», — поділився з нами аграрій.

Іван Панченко згадує, що допомогу їм пообіцяли надати ще навесні 2017 р., аби в розпал весняної посівної члени кооперативу могли самостійно засіяти свої поля. Натомість хоч і отримали обіцяну зернову сівалку СРЗ-3,6 лише восени, все одно вдячні міжнародній організації за підтримку. Адже, за словами аграрія, власними силами придбати її було б складно.

Керівник «Універсалу» також зазначив, що техніку закуповують лише вітчизняного виробника. То ж і спеціалістам ФАО передали це побажання. Основний аргумент аграріїв на користь української с/г техніки — прийнятна ціна, легкість в обслуговуванні та вдосталь запчастин.

Іван Панченко, керівник СОК «Універсал»

На подвір’ї «Райгородця» ми ще роздивилися новенькі сівалки СРЗ-5,4 та СПУ-8, борону БДФ-2,4 і косарку КРН-1,65. Цю техніку відправлять у Луганську область: її закупили для кооперативів «Стрельцівка-Нова» й «Прогрес-2009».

Наступним етапом проекту ФАО стане передача сільгосптехніки для збільшення виробництва зернових культур, овочів та фруктів, а також обладнання для переробки молока для ще 16 кооперативів.

Рука, що дає, не зубожіє: ФАО і далі підтримуватиме аграріїв сходу

Експерти кажуть, що нестача техніки для обробітку грунту і збору урожаю залишається однією з основних проблем на шляху українських аграріїв до високих врожаїв та підвищення якості зернових. Однак багато дрібних і середніх фермерів у затронутих військовим конфліктом районах докладають багато зусиль, щоб придбати нову сільгосптехніку та якісно виконувати роботи.

«Передача техніки першим двом кооперативам із відібраних нами 20 має слугувати прикладом для всіх аграріїв Донецької і Луганської областей. Прикладом того, що об’єднання зусиль фермерів може дати хороші результати, у першу чергу, для них самих», — розповів консультант ФАО із розвитку сільського бізнесу та кооперації Руслан Марков.

Читати по темі: Руслан Марков: ФАО допомагає кооперативам господарювати ефективніше

За словами Руслана Маркова, зараз ФАО працює із 40 ініціативними  групами фермерів Донеччини і Луганщини. І кожній із цих груп міжнародна організація готова надати грантову допомогу на придбання необхідної техніки вартістю до $10 тис.

«Наш бюджет передбачає таку суму підтримки кожному, яка дозволить фактично створити кооперативний стартап і закупити найбільш необхідну техніку для початку. Більше грошей кооперативи зможуть залучити за рахунок співфінансування як своїми силами, так і залученням інших організацій», — розповів консультант ФАО із розвитку сільського бізнесу та кооперації Руслан Марков.

Консультант ФАО зазначив, що спочатку фахівці спільно з членами кооперативів детально обговорили всі можливі варіанти техніки і обрали найбільш оптимальні для їхніх потреб. А вже потім був оголошений тендер для закупівлі потрібних одиниць.

«Сьогодні ми передаємо техніку від чотирьох різних українських виробників. Це ті, які виконали всі вимоги по тендеру і змогли задовольнити потреби кооперативів», — розповів консультант ФАО із розвитку сільського бізнесу та кооперації Руслан Марков.

Руслан Марков, консультант ФАО із розвитку сільського бізнесу та кооперації

Керівник польового офісу ФАО у Краматорську Андрій Волков також додав, що їхня програма підтримки нарешті стає популярною серед аграріїв Донеччини і Луганщини. І якщо раніше фермерам доводилося пояснювати, що таке кооперація, навіщо їм об’єднуватися і яку підтримку вони можуть отримати від ФАО, то вже зараз з’явився цілий конкурс серед кооперативів для отримання допомоги від цієї організації.

«Ми думали, що підтримаємо 20 кооперативів, закупимо техніку… Але, на щастя, зараз заявок від аграріїв і охочих працювати з нами набагато більше», — розповів Андрій Волков.

На власні очі перконуємося, що вихід і підтримку можна знайти будь-де: важливо тільки шукати. Адже аграріям, які опинилися в скрутній ситуації, готова допомагати світова спільнота, тож варто шукати потенційних грантодавців, писати проекти і … працювати-працювати-працювати.

Дуже хочеться вірити, що військовий конфлікт на Донбасі й Луганщині скоро закінчиться і аграрії сходу зможуть працювати наповну!

P.S: Редакція Kurkul.com їздила на урочисту передачу техніки кооперативам під «опікою» друзів із ФАО... і в супроводі броньованих автівок з надписами ООН.

Ми з осторогою перетинали блок-пости у Слов’янському районі по дорозі до Райгородка. Тож на власні очі побачили й відчули, як живеться та працюється місцевим аграріям. Хочеться лише подякувати їм за все те, що вони роблять, і побажати терпіння, процвітання й миру!

Автівка ФАО

© Катя Капустіна, Kurkul.com, 2017 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою