Вирощування гібридів кукурудзи KWS для виробництва крупи

Вирощування гібридів кукурудзи KWS для виробництва крупи

КВС-Україна 20 грудня 2017 315 0

Кукурудза — одна з найстаріших культур, котра походить із Центральної та Південної Америки. Тут її культивували близько 10 тис. років тому. Вона була головною продовольчою культурою місцевого населення. У Європі кукурудза стала відомою лише наприкінці ХV ст. завдяки Христофору Колумбу, який привіз її насіння в Іспанію.

Спадок Кукуцаплів

Уже минуло чимало часу від старту «кукурудзяної кампанії» Микити Хрущова. Відійшли в небуття роки, коли батьки називали дітей Кукуцаполь (скорочення від рос. «Кукуруза — царица полей»). Забуваються ті часи, коли над полями літав «кукурузник» (український АН-2). Хоч як би там було, але пропаганда, яку затіяв Микита Хрущов, дала свої результати, і в Україні кукурудза прижилась.

Розвиток селекції і впровадження сучасних технологій вирощування дають можливість отримувати високі та стабільні показники врожайності цієї культури.

Завдяки своїм властивостям кукурудза використовується у харчовій промисловості, для годівлі тварин, як відновлювальна сировина для переробки на технічні потреби, а також для виробництва біогазу та електроенергії.

Читайте за темою Фредерік Платте: Наш кооператив забезпечує біогазом Нижню Саксонію в Німеччині

Згідно із статистичними даними, у 2015 р. в Україні було вироблено 62 510 т кукурудзяної крупи та 10 162 т кукурудзяного борошна.

У 2016 р. — 63 989 т кукурудзяної крупи та 10 193 т борошна.

Значна кількість виробленої продукції експортується в Єгипет та Ізраїль, невеликі об'єми — в Малайзію та Саудівську Аравію. Також здійснюється експорт у Молдову, Нідерланди й Білорусь.

Кукурудзяна крупа містить велику кількість вуглеводів (понад 70%), незначну кількість білків (близько 8,3%), і, за правильного ведення технологічного процесу виробництва, — мінімум жиру (до 1,2%). Крім того, цей продукт має досить багатий вітамінний склад і містить вітаміни групи А, В, Е, РР. Макроелементи в кукурудзяній крупі представлені, в основному, калієм, фосфором і сіркою, а серед мікроелементів переважають залізо, цинк і марганець. Загальна поживна цінність кукурудзяної крупи становить близько 328 ккал/100 г.

Справа за гібридами

Для виробництва кукурудзяної крупи використовують гібриди з кременистим і кременистоподібним типом зерна.

У цьому випадку гібриди кукурудзи селекції KWS ЕМІЛІО ФАО 250 та РОНАЛДІНІО ФАО 210 є найбільш придатними для цієї потреби.

Ендосперм у цих гібридах представлений скловидним типом, що дуже важливо для виробництва та високого відсотку виходу крупи.

Лабораторні дослідження партії зерна 250 т гібрида  ЕМІЛІО ФАО 250, проведені на Дніпропетровському комбінаті харчових концентратів ТМ «Золоте зерно», підтвердили: вихід високоякісної кукурудзяної крупи становить 54%.

Цей гібрид вирощують не один рік господарства в різних частинах України саме для цих цілей. Тож із реалізацією товарного зерна ЕМІЛІО ФАО 250 на крупу ніколи не буває проблем.

Окрім того, можна отримати вищий прибуток від реалізації такого зерна, оскільки комбінати хлібопродуктів зазвичай закуповують кременисті гібриди за вищою ціною, аніж звичайну товарну кукурудзу.

У цьому році ми проводили аналіз кременистих гібридів ЕМІЛІО ФАО 250 та РОНАЛДІНІО ФАО 210 в лабораторії ТОВ «Земля і Воля», що на Чернігівщині. За їхніми результатами, вихід крупи в обох гібридів коливався у межах 54–55%.

Додатково були закладені виробничі випробування даних гібридів у ТДВ «Шамраївський цукровий завод» Сквирського району Київської області для забезпечення сировиною Сквирського комбінату хлібопродуктів ТМ «Сквирянка».

Площа виробничих посівів становила 17 та 13 га, а урожайність коливалася в межах 8,8–11,6 т/га в перерахунку на стандартну вологість.

Гібриди ЕМІЛІО ФАО 250 та РОНАЛДІНІО ФАО 210 уже кілька років використовуються даним комбінатом хлібопродуктів для виробництва кукурудзяних круп і пластівців під ТМ «Сквирянка».

Особливістю цих гібридів є те, що вони ремонтантні, мають еректоїдний тип листків, притаманна властивість холодостійкості, рекомендовані для усіх зон вирощування.

Рекомендована густота на момент збирання в зоні достатнього зволоження 75–90 тис./га, в зоні недостатнього зволоження — 65-70 тис./га.

Гібриди компанії «КВС-УКРАЇНА» відрізняються між собою за напрямом використання. Селекціонери компанії продовжують працювати над створенням нових гібридів, для забезпечення будь-яких потреб споживача.

Із останніх розробок — це лінійка гібридів UNIQUEDENT, котрі мають гарне поєднання високої урожайності, швидкої вологовіддачі та ремонтантності. Також у пріоритеті  — селекція гібридів для отримання високоякісного силосу для годівлі тварин та виробництва біогазу.

Якщо підсумувати написане вище, нам є що вам запропонувати та чим вас здивувати!

©Анатолій Нерода, торговий представник «КВС-УКРАЇНА» у Житомирській області

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою