БПЛА над полем

Безпілотники — іграшка під ялинку чи головна агроновація майбутнього?

Служба новин 27 грудня 2017 504 0

Прокидаєтеся о 4-й ранку, збираєтеся, виїжджаєте в поле, обходите десятки гектарів посівів… Бо треба перевірити, де рослинам не вистачає добрив, де сухі ділянки чи з’явилися «дзеркала», де хворі рослини?

Знайомо? А уявіть, що можна інакше: поспати трохи довше, потім узяти безпілотник та виїхати в поле. І все це перевірити прямо на місці, підкоригувати техкарту або навіть одразу на проблемну ділянку внести добрива чи гербіциди....

І сьогодні це не фантастика. Це прогрес. Так-так, вам не здалося — дрони дійсно можуть порахувати урожай поштучно, визначити стан посівів і допомагати аграріям у розрахунку параметрів, що впливають на урожай.

Читайте за темою: IT-технології здатні спростити роботу аграріїв

Тож команда Kurkul.com спробувала розібратися, чим сьогодні живе світовий ринок безпілотних літальних апаратів і що може стати чудовим новорічним подарунком вітчизняному аграрію :)

Трохи теорії і практики

Використання дронів у землеробстві і в цілому в сільському господарстві — один із найбільш перспективних напрямків застосування цієї технології. БПЛА можуть бути ефективно використані для планування і контролю етапів сільськогосподарського виробництва, а також для хімічної обробки посівів та інших рослин. При цьому основним критерієм для впровадження безпілотників  є економічна доцільність.

БПЛА дозволяють отримувати актуальну і ефективну інформацію тоді, коли вона вам необхідна, крім того, накопичена за тривалий період інформація дозволяє аналізувати процеси в динаміці.

Протягом кількох останніх років фермери виявили, що безпілотники дуже корисні для контролю за здоров'ям своїх полів.

Читайте за темою: Дрібні фермери зацікавилися дронами

«Політ над полем літаком чи вертольотом коштуватиме мені пару сотень доларів на годину. Із моїм дроном DJI Phantom 3, за який я заплатив $1,2 тис., я можу літати кожен день скільки мені заманеться», — каже фермер у четвертому поколінні Джеф Вандерерф (Jeff VanderWerff) із Мічигану, пише Сonsumerreports.org.

Коли Джеф отримає комерційну ліцензію, він планує використовувати дрони на всіх 750 га, що є у розпорядженні його родинної ферми.

Аерофотозйомка з дрона, оснащеного камерою NDVI (нормалізований відносний індекс рослинності), може допомогти йому точно оцінити урожай уже в липні, а не чекати до жовтня. Завдяки спеціальному програмному забезпеченню він може проаналізувати ці зображення, помічати поля, заражені хворобами та бур'янами, також затоплені ділянки, а ще їх зберегти. І він може використати цю машину для ефективного застосування добрив та пестицидів.

Наразі мічиганський фермер, як і багато українських аграріїв, повинен використовувати гігантський обприскувач для обробки всього поля.

«За допомогою технології безпілотних технологій я збираюся точно визначити, де існує проблема, і застосувати пестициди тільки до цієї області. Це означає, що буде менше пестицидів у продуктах харчування, зниження споживання палива та викидів, а також більш здорові рослини під час збору врожаю», — розповідає Джеф.

Дрони у списку бажаних фермерських подарунків

Наприкінці грудня провідний світовий виробник цивільних дронів — китайський DJI — випустив на ринок два нові сільськогосподарські дрони MG-1S Advanced і MG-1P. І обидва призначені для внесення засобів захисту рослин.

Дрон MG-1S Advanced

«Вартість MG-1S Advanced складає $4,6 тис. і окупається за 21 день користування, а для МГ-1П період повернення інвестицій складає близько 18 днів», — говорить директор із продажів DJI Чен Тао.

Компанія DJI заявила, що вже більше 10 тис. операторів безпілотних літальних апаратів використовують дрони MG. Тож обсяг продажів цієї лінійки оцінюють у 45 тис. одиниць до 2020 р.

Як пише AgTech Farm Journal, уже кілька років дрон — це бажаний подарунок під ялинку для кожного американського фермера. Напередодні 2018 р. безпілотники теж будуть у списку побажань багатьох аграріїв.

Однак виробники говорять: проблема в тому, що безпілотні машини зараз сприймають скоріше як «іграшки», а не як важливу сільськогосподарську техніку. Головний недолік дронів — обмежені час і висота польоту.

Читайте за темою: У дослідно-демонстраційному центрі ALFA Smart Agro поля обстежують дроном

Важкі безпілотники

Виробники, у першу чергу, працюють над тим, щоб збільшити потужності безпілотних апаратів — як квадрокоптерів, так і БПЛА.

Наприкінці жовтня 2017 р. американська компанія з виробництва безпілотних літальних апаратів Vanilla Aircraft поставила рекорд — п'ять днів, одна година і 24 хвилини безперервного польоту безпілотника VA001 на одній дизельній заправці. І, за словами виробника, палива вистачило б ще на три дні польоту.

БПЛА VA001 був створений для польоту з 13-кілограмовим вантажем протягом 10 днів на висоті 4,5 км з максимальною швидкістю 136 км/год і крейсерською швидкістю близько 100 км/год. Порівняно  з дронами, які продають на Amazon або Best Buy, це просто монстр. Останні можуть перебувати в повітрі 30 хв. і сягати максимум 100-метрової висоти.

Можливо, це той ривок у технології безпілотних літальних апаратів, які з нетерпінням очікують в сільському господарстві.

Vanilla Aircraft VA001

Супутникові знімки

Компанії, що займаються супутниковою розвідкою, такі як Planet Labs, завоювали і сільське господарство. Зі «зграями» супутників розміром як взуттєва коробка Planet Labs вирішує головну проблему: супутникові зображення стають моментальними, мають високу якість і низьку вартість обробки. Знімки Planet Labs вже як звичне явище використовують на галузевих агросайтах, зокрема FarmLogs.

Дрони-розвідники

Дрон American Robotics називає себе «першим практичним дроном для фермерів». Після того, як програма задана, дрон-розвідник не потребує ручного втручання для планування, польотів, обробки зображень, керування операціями. Автоматизоване також управління даними, зарядка і навіть зберігання дрона. Дрон призначений для щоденних польотів для виявлення с/г проблем на ранніх стадіях.

Дрон American Robotics

Злиття технологій

Найбільша перевага БПЛА порівняно із супутниками або пілотованими літальними апаратами в тому, що вони за вашим замовленням можуть негайно полетіти туди, де потрібно і коли потрібно.

При цьому дрони можуть носити на собі все: мультиспектральні камери, термодатчики, сенсори, інше електронне обладнання, передавати дані, моментально обробляти величезні обсяги даних. Якщо супутник — це місцевий телеканал, то «упакований» дрон — це ваш власний Netflix.

Саме пошук оптимальних параметрів витривалості та інтеграція в єдину систему різноманітних цифрових технологій для сільського господарства, мабуть, і є найбажанішим і перспективним напрямком розвитку інновацій на агроринку.

© Катя Капустіна за матеріалами журналу AgTech Farm

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою