IT-технології можуть бути корисними під час роботи на полях

IT-технології здатні спростити роботу аграріїв

Думка експерта 15 квітня 2016 428 0

Технології швидко і динамічно змінюють світ, роблячи наше життя мобільним та комп’ютеризованим. Інновації полегшують та спрощують до мінімуму виконання людьми деяких функціїй. Аграрний сектор – не виключення. На допомогу фермерам та господарникам поступово приходять ІТ-новинки.

Яка користь?

Потенціал співпраці ІТ та аграрного секторів – значний: від розробки інформаційних порталів, мобільних додатків і до створення інноваційних ІТ-систем аналізу і управління господарством. Над полями вже можна побачити дронів, які збирають інформацію про стан посівів. Далі цю інформацію аналізує спеціальний софт. До речі, такі технологічні рішення пропонують і вітчизні компанії.

«Продукція українських розробників може становити гідну альтернативу зарубіжній та бути цікавою не лише для великих аграрних холдингів. Мова може йти не лише про комплексні рішення, а й спеціальні мобільні додатки для конкретних завдань. Наприклад, раціонального внесення добрив, засобів захисту рослин. Мобільний додаток зі спеціальним календарем, довідником, схемами застосування допоможе оптимізувати використання добрив та інших ресурсів, збільшивши урожайність. Фактично, фермер зможе прорахувати свою вигоду з кожного гектару поля», – зазначає генеральний директор IT-компанії Skywell Cергій Бондаренко.

Втілення найсміливіших ідей

Електронна карта полів, онлайн-моніторинг переміщення агротехніки, розрахунки балансу поживних речовин у ґрунті, різноманітні довідники – все це може бути доступно на планшеті чи смартфоні. Українські розробники сьогодні готові запропонувати як готові IT-продукти, так і втілити креативні ідеї кожного конкретного господарства.

Приміром, у Південній Кореї об’єднання фермерів, дослідивши запит людей на здорову, екологічно чисту їжу, випустили власний додаток K-Farmers. Основна його ідея – надати покупцям напряму повну інформацію про походження продуктів, технології їх вироблення. Мобільна платформа дозволяє зміцнити довіру між виробниками та споживачами продукції, а аграріям надає можливість продавати свою продукцію самостійно, без посередників. Тобто, фактично маємо унікальну бізнес-модель, від якої виграють як аграрії, так і споживачі.

Українські фермери теж можуть створити власні унікальні бізнес-проекти, орієнтуючись на останні тенденції. Серед них – зростання ринку смартфонів та доступу до Інтернету. Так, згідно дослідження Cisco Visual Networking Index, глобальний мобільний трафік с 2015-го до 2020-го збільшиться в вісім разів. Наявність мобільного додатку сьогодні перестає бути даниною моди, а стає необхідністю для бізнесу, гарантією його розвитку», – зазначає Cергій Бондаренко.

Власний сайт у поміч

Власний сайт – це додаткова платформа комунікації з профільною аудиторією та можливість розширити ринок збуту. Розуміючи потенціал всесвітньої мережі, покупці та продавці сільсьгосподарської продукції все активніше нею користуються для реалізації бізнес-цілей. Окрім цього, власний сайт з якісним, актуальним контентом здатен підвищити впізнаваність та рівень довіри до сільгоспвиробника. Але останнє слово завжди за фермером, багато чого залежить від розміру господарства, сфери, специфіки роботи.

Курс на автоматизацію

Сьогодні весь світ прямує у напрямку автоматизації та максимального спрощення бізнес-процесів. Згідно звіту AgTech Investing Report, у 2015 році інвестиції в аграрні технології склали близько $4,6 мільярдів, що майже на півмільярда більше за прогнозовані раніше показники.

Серед актуальних на Заході ІТ-рішень можна назвати аналітичні системи для контролю використання води. Приміром, завдяки такій системі каліфорнійський виробник фруктів Sun World за 4 роки з часу впровадження новинки скоротив споживання води майже на 10%. При чому система потребує лише незначного людського контролю, процеси максимально автоматизовані.

На італійських господарствах працює система дистанційного моніторингу виноградників, яка дозволила суттєво зменшити використання засобів захисту рослин. Нідерладські фермери вже не перший рік застосовують системи для контролю клімату та концентрації вуглекислого газу в теплицях.

В Бразилії, яка є світовим експортером продукції тваринництва, фермери використовують «розумну» систему управління стадами – BovControl. Вона в режимі реального часу моніторить переміщення тварин та відслідковує стан їх здоров’я. Подібні ІТ-системи є і в інших країнах. Так, канадські інженери розробили для аграріїв власний продукт – Wireless Rumen Bolus.

Україна з її потужним аграрним потенціалом та розвиненим ІТ-сектором, має всі шанси для розвитку ринку аграрних технологій. Очікується, що у середньостроковій перспективі, коли основний наголос буде зроблено на розвиток за рахунок впровадження технологій, а не розширення земельного банку, agteсh набуде особливої популярності. Хоча в цьому напрямку вже спостерігаються позитивні зрушення.

Вартість задоволення?

Ціни на ІТ-рішення різноманітні. Проте, як підкреслюють експерти, потрібно розуміти, що це інструмент розвитку підприємства. Приміром, якщо за кожну гривню, яку ви інвестуєте у ІТ-продукт, ви отримуєте дві гривні прибутку чи ж на цю суму зменшите затрати на виробництво, то чи це дорого? Процес автоматизації знижує роль людського фактору, підвищує продуктивність виробництва, його конкурентоспроможність. Завдяки ІТ-продуктам складні процеси стають простими.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою