АгроПолігон КВС-УКРАЇНА

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА. Стан озимого ріпаку після перезимівлі в господарствах Соломія та Агро-Еко 21 Плюс

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 13 квітня 2018 124 0

Команда Kurkul.com вже втретє відвідала господарства «Соломія» на Волині та «Агро-Еко 21 Плюс» на Хмельниччині у форматі проекту АгроПолігон, щоб і далі слідкувати за станом та розвитком озимого ріпаку. Слід зазначити, що бруд, холод та вітер не зупинили бажання оцінити посіви після зими.

 Стан озимого ріпаку в господарстві «Соломія»

Волинь зустріла дрібним дощем і вітром. Нагадаємо, що фермерське господарство «Соломія» розташоване у с. Кульчин Турійського району. У власному обробітку мають 1080 га землі та вирощують ріпак ГИБРІРОК селекції KWS.

Ріпак перезимував добре. За словами інженера, а за сумісництвом агронома Володимира Кугіля, суворих холодів не мали: у грудні та січні морозів не було. Під кінець лютого випала достатня кількість снігу й лише тоді вдарили морози від  -10 до -20℃. Тому посіви були захищені.

На даний момент ріпак відновив вегетацію. Ми бачимо, що посіви гарно перезимували, втрат фактично немає. Тільки верхні листки дещо пошкодженні морозом, але це не критично.

«Сьогодні вже 29 березня, а сніг зійшов тільки 2-3 дні тому. Минулого року в цей час уже встигли провести закриття вологи і  почали весняно-польові роботи», — зауважує Володимир Кугіль.

На посівах ГИБРІРОКУ вже повністю проведено підживлення. 9 березня внесли сульфат амонію по 200 кг/га у фізичній вазі, а 26 березня підживили аміачною селітрою з нормами 200 кг/га у фізичній вазі.

Надалі, коли ріпак розпочне активний ріст, буде проведено ще одне підживлення азотними добривами, а також захист рослин.

Щодо інших площ, то підживити поки вдалося не всі посіви господарства, на даний момент уже підживили ріпак і пшеницю, де також вносили 200 кг/га у фізичній вазі сульфату амонію.

Пізніше планують ще одне внесення аміачної селітри по 200 кг/га. Поки не удобреними залишаються жито та тритикале.

Приблизно на початку квітня тут планують почати сіяти ярі культури, а саме: гірчицю 220 га, сою 200 га і яру пшеницю.

Після ретельного огляду поля, експерт від компанії «КВС-УКРАЇНА» Святослав Гриневич надав рекомендації для подальшої роботи з ріпаком.

«Тут правильно зробили, що внесли сульфат амонію й аміачну селітру в оптимальну фазу по мерзлоталому ґрунту. У майбутньому потрібно буде внести іще бор, а також слідкувати за поширенням прихованохоботника. Адже на початку вегетації він має найвищу шкодочинність», — зауважує Святослав Гриневич.

Експерт також радить провести весняну регуляцію росту тебуконазолом.

Тепер уже розвиток культури прискориться, тому відвідаємо господарство вже за кілька тижнів.

 

Стан озимого ріпаку в «Агро-Еко 21 Плюс»

30 га посівів озимого ріпаку ГИБРІРОК чекали нас на Хмельниччині. Господарство «Агро-Еко 21 Плюс» вирощує ріпак за технологією no-till, і робить це успішно.

Під час нашого візиту на полях стояли «озера» та неймовірно місилася грязюка. Але «що нам сніг, що нам спека…», коли на ріпак треба подивитись.

Дістатися потрібного поля було нелегко, машина загрузла на половині шляху, тому довелося йти пішки. Та це було того варте, бо ріпак стоїть гарний.

Загалом озимі добре перезимували, тому що сильних морозів не було.  А ті, які й були, не надто страшні для культури, бо приблизно 17 березня на незамерзлий ґрунт випало близько  20 см снігу, а потім вдарили морози до -15℃.

«За лютий і березень усі наші ріпаки отримали у фізичній вазі 200 кг/га сульфату магнію, 250 кг/га аміачної селітри та 250 кг/га карбаміду», — розповідає головний агроном підприємства Конрад Павлак.

Крім того, в господарстві обов’язково оброблятимуть посіви інсектицидом на основі альфа-циперметрину, котрий захистить ріпак від прихованохоботника. А безпосередньо перед цвітінням культури застосують препарат  Нурел Д, щоб попередити появу квіткоїда.

Прогнозів щодо того, коли заходитимуть в поле, поки не дають, бо погода цього не дозволяє. Конрад Павлак зауважує, якщо до 15 квітня не вдасться почати працювати, потрібно буде змінювати план посівної, оскільки сіяти яру пшеницю та ячмінь буде пізно.

Олександра Кірічек, продакт-менеджер по ріпаку та негібридних зернових культурах компанії «КВС-УКРАЇНА», оглядала посіви разом із нами, тож висловила свою точку зору щодо стану ріпаку:

«Поле – в зразковому стані на даний час, ріпак чудово переніс зиму. Відновилася вегетація культури в середині березня, тому найближчим часом можлива поява шкідників. Щоб цього не сталося, потрібно провести обробіток інсектицидом», — наголошує Олександра Кірічек.

Щоб знову оглянути це поле, ми повернемось незабаром, а поки сподіватимемося на теплу погоду, вчасний початок посівної і гарний розвиток ріпаку.

© Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою