АгроПолігон КВС-УКРАЇНА

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Жито у господарствах Тетірське і Талісман-Агро

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 20 квітня 2018 127 0

У рамках проекту АгроПолігон, Kurkul.com продовжує спостерігати за посівами озимого жита в у СТОВ «Тетірське», що на Житомирщині, та ФГ «Талісман-Агро», що на Сумщині.

Запізніла весна не давала змоги оглянути посіви раніше, тож «вибратися в поля» нам вдалося лише в кінці березня — на початку квітня.

СТОВ «Тетірське»: жито ще не «прокинулося»

Нагадаємо, господарство «Тетірське» розташоване в селі Тетірка, Пулинського району, із земельним банком у 1421 га. Тут вирощують пшеницю, жито, овес для худоби, сою, соняшник, силосну кукурудзу.

Останнього разу на полі з гібридом ГУТТІНО побували 28 листопада, коли жито вже входило в зиму. Весняний візит відбувся 29 березня, але погода виявилась холоднішою, аніж  восени — температура повітря коливалася від -4 до -2℃.

Під час візиту в СТОВ «Тетірське» проводилося підживлення жита на сусідніх площах. Директор господарства Дмитро Тарасюк зазначив, що через кілька тижнів розпочнеться посівна, тому потрібно встигнути розкидати добрива по всіх культурах.  

Зима у цьому році видалася складною і непередбачуваною — з 10 лютого почалися сильні морози і відступили вони лишень тиждень тому. Зараз аграрії часто кажуть, що в Україні тепер чотири зимові місяці, бо до кінця березня земля вкрита снігом.

На момент спостереження, у зв’язку зі складними й нестабільними погодними умовами, відновлення вегетації не спостерігалося.

 «За посівами ми регулярно стежимо. 24 березня вдалося зайти в поле та підживити дану площу. Вносили аміачну селітру з нормами 200 кг/га. За потреби пізніше застосовуватимемо селітру вдруге — від 100 до 150 кг/га», — розповідає директор підприємства Дмитро Тарасюк.

Пізніше тут проведуть позакореневе підживлення сульфатом магнію із карбамідом по 5 і 7 кг/га відповідно. На кращих посівах використовуватимуть мікродобрива.

Після того, як почнеться повноцінна весна, а культура знову відновить вегетацію, стане зрозумілим, чого їй ще не вистачає, і, відштовхуючись від цього, на підприємстві визначатимуться, як діятимуть далі. А поки найближчим часом робити на полі нічого не збираються, адже культурі потрібно оговтатися після довгої зими.

Загалом, за словами пана Дмитра, усі озимі мають задовільний стан. Нищівних морозів не було й сніжний покрив був достатнім, тому нічого не вимерзло — значних втрат немає.

Розповідають тут також, що сівозміну вже спланували: сіятимуть овес, соняшник, сою і кукурудзу на силос. Техніка готова, тому старатимуться всі операції провести швидко, а головне — вчасно.

Директор господарства сподівається, що в квітні не замете знову снігом і нарешті вдасться почати працювати.

Експертну думку висловив Святослав Гриневич, торговий представник компанії «КВС-УКРАЇНА» відділу зернових культур у Західній Україні.

«Наразі житу критично не вистачає азоту, хоч у господарстві вже провели підживлення, у зв’язку з погодою культура не відновлює вегетацію, через що не може засвоювати елемент живлення. Та щойно активізується розвиток, внесеної селітри буде достатньо, щоб допомогти житу набрати вегетативну масу та додати продуктивних пагонів, які будуть потрібні для гарного врожаю», — зауважує він.

Усі подальші дії, пов’язані з підживленням і захистом, знову ж таки, залежать від погоди. Враховуючи це, команда SuperAgronom.com і представники «КВС-УКРАЇНА» відвідають господарство пізніше, щоб оцінити стан посівів озимого жита.

ФГ «Талісман-Агро»: затяжна весна спричинила проблеми

Сумську область зима не відпускала довше, ніж Житомирську. Тому сюди ми приїхали аж 11 квітня. Нагадаємо, що в рамках проекту АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» ми спостерігаємо за полем жита гібриду БРАЗЕТТО в господарстві «Талісман-Агро». Розташоване воно біля с. Погребки Шосткинського району Сумської області. Площа поля — 115 га, сівбу проводили 5 вересня, попередник — овес.

За словами Дмитра Лощакова, директора ФГ «Талісман-Агро», взимку тут було дуже багато снігу — в середньому 30-50 см, а місцями й більше. Причому лежав він довго, зійшов десь 28-30 березня.

«Ця зима взагалі була проблемна. На початку ліг досить нормальний сніговий покрив. Але десь після Нового Року він майже весь розтанув, при цьому по всьому полю залишилась льодяна кірка товщиною приблизно 5 см. І цю кірку потім ще накрило півметровим шаром снігу. Морозів сильних не було. Лише протягом 2-3 днів  температура трималась на рівні мінус 25 0С, але на стан рослин це не вплинуло. Більшої шкоди завдала саме снігова кірка», — зазначив Дмитро Лощаков.

І справді, на посівах можна було здалеку побачити ознаки пошкодження — жовті плями відмерлих рослин. А при наближенні — і сіруватий наліт на листках. Це ознаки снігової плісняви, що уразила посіви через утворення льодової кірки та те, що довго лежав сніг.

«Проблема спричинена, зокрема, погодними умовами. Але також і тим, що попередником був  овес. Бачимо подекуди цілковите випадіння рослин, які вже не відновлять свою вегетацію. Але чимало рослин живі і зможуть повністю відновитися і продовжити розвиток», — прокоментував ситуацію Руслан Круподеря, торговий представник в Чернігівській, Сумській та Харківській областях компанії «КВС-УКРАЇНА».

Втім, за його прогнозами генетичної стійкості у гібриду БРАЗЕТТО вистачить, аби шкода від хвороби не була занадто відчутою. Вже спостерігається відновлення вегетації, яке почалося за декілька днів  перед нашим візитом. Помітно відростання вторинної кореневої системи. За фазою розвитку жито перебуває у фазі ВВСН 25-29, тобто від 4 до 8 пагонів.

«Основна рекомендація при пошкоджених сніговою пліснявою посівах — проведення боронування. А для цього поля потрібно ще й якомога раніше внести азотні добрива. В нормі 200 кг/га аміачної селітри», — додав Руслан Круподеря.

Нагадаємо, що восени ми якраз спостерігали на полі нестачу азоту, про що свідчили пожовклі нижні листки деяких рослин. Відповідно підвищена доза цього елементу якраз не завадить. До того ж, Руслан Круподеря помітив ознаки невеликого дефіциту фосфору.

«Але це не критично. Зараз основне внести азот в нітратній формі, щоб рослина почала його використовувати і відновлювати вегетацію та рости», — уточнив фахівець.

Власне, господарство планувало провести азотне підживлення саме цього дня, але задум не вдався. Трактор із розкидачем застряг у перезволоженому ґрунті ще на самому початку поля.

Хоча господар підприємства оптимізму не втрачає. Як запевнив нас Дмитро Лощаков, його досвід роботи з гібридом БРАЗЕТТО свідчить, що навіть за таких проблем можна чекати, нехай не найкращого, але доброго результату — це точно.

А ми і далі будемо слідкувати за цим полем і станом посівів. І найімовірніше, повернемося сюди з візитом під час другого підживлення.

© Анастасія Аврамчук, Алла Гусарова, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою