АгроЕкспедиція Посівна 2018. Київська область: Веселинівка (МХП) та Агро-С (МХП)

АгроЕкспедиція Посівна 2018. Київська область: Веселинівка (МХП) та Агро-С (МХП)

АгроЕкспедиція «Посівна 2018» 27 квітня 2018 321 0

Другий екіпаж нашої АгроЕкспедиції також подорожував по Київській області. Але йому дістався східний напрямок. Курс тримали на два господарства, що входять в структуру агроіндустріального холдингу «Миронівський хлібопродукт».

У районах, де розташовані господарства, останнім часом погода підносить сюрпризи. Наприклад, минулорічна осінь була досить сухою, тому багато господарств відмовилися від посіву озимої пшениці. Озимому ріпаку пощастило більше: в період його посіву, кінці серпня, тут пройшли опади і дали йому непоганий старт.

Зима була досить теплою, але в кінці січня пройшли рясні снігопади, великий шар снігу протримався на полях досить довго. Через це у аграріїв виникли певні складнощі. Зокрема, не всі змогли внести добрива по мерзлоталому ґрунту. Весни, власне, і не було — сталося різке наростання температур, сніг зійшов швидко, і ґрунт нагрівся, а волога почала прискорено випаровуватися.

Ситуацію ускладнили сильні вітри і нестача опадів. Довелося «раптово» закривати вологу доступними способами. Але надмірний сніговий покрив все-таки зробив свою справу, оскільки тут же почали розвиватися хвороби.

Ці подробиці нам розповів менеджер з маркетингу компанії «Август-Україна» Віктор Сонець дорогою до першого підприємства, що носить милу назву «Веселинівка».

Веселинівка: з новою командою до нових звершень

На місці нас зустрів Олександр Головач, заступник директора з виробництва. І хоча стаж його роботи керівником підприємства всього два місяці, в курс справи він уже увійшов і розповів нам багато нюансів роботи господарства.

Як ми дізналися далі, команда провідних фахівців прийшла сюди нещодавно. І тепер повним ходом (у рамках планів самого холдингу), взялася за розвиток господарства.

В цілому в обробітку «Веселинівки» 6 тис. га землі. На господарстві впровадили «канонічну» 5-пільну сівозміну, але іноді намагаються включати в неї нішеві культури — для вивчення і можливого впровадження у виробництво. У цьому році вибір припав на сочевицю, під яку виділили 50 га. А в якості основних культур посіяли озимий ріпак на площі 515 га, озиму пшеницю — 914 га, кукурудзу — 2,5 тис. га, соняшник — 1485 га, сою — 521 га.

«Наразі у нас вже посіяно 1,2 тис. га соняшнику, ще залишилося майже 300 га досіяти. Завтра починаємо посів кукурудзи. На сочевиці вже отримали сходи. А почати сіяти сою плануємо з 30 квітня», — роз'яснив Олександр Головач.

За словами пана Олександра, традиційно найбільш рентабельними для підприємства залишаються озимий ріпак і соняшник. Площі під ними в цьому році трохи збільшили. А деякі культури — кукурудзу і злакові — сіють безпосередньо для потреб агрохолдингу. Адже, як відомо, МХП — найбільший виробник продукції птахівництва в Україні.

Для подальшої інтенсифікації виробництва планують оновити технічний парк. Придбати кілька потужніших тракторів і додати ґрунтообробну техніку. Таким чином, хочуть оптимізувати виробничі процеси у полі. До речі, у підприємства лише один комбайн. Тому у планах на майбутнє і у заступника директора, і у головного інженера Сергія Протасевича, — придбати хоча б ще один. А краще два. Нові та свої, щоб не доводилося наймати збиральну техніку у жнива.

«Також хочемо докупити ще один агрегат для глибокого рихлення, оскільки все більше наших площ вимагають цієї процедури. Доводиться боротися з виникненням плужної підошви. Там, де її вдалося прибрати, завжди отримуємо кращий результат. Наприклад, в цьому році на оброблених до глибини 40 см площах практично були відсутні так звані «блюдця», що залишаються після танення снігів. У той же час на інших полях ця проблема стоїть досить гостро», — додав Олександр Головач.

У тому, що цих «блюдець» дійсно багато, ми змогли переконатися, об'їжджаючи поля підприємства. У деяких ще стояла вода, інші створювали підсохлі «лисини». Небезпечні вони не тільки можливим пошкодженням посівів у місці свого розташування. За словами Віктора Сонця, це «розсадники» хвороб, і завжди є ризик поширення накопиченої тут інфекції на великі території. Підтвердження його слів ми виявили на полі озимої пшениці, яке вирішили оглянути пильніше.

Поле пшениці: з хорошим захистом хвороби не страшні

Для початку трохи загальної інформації про посіви.

На цьому полі пшениця сорту Фіделіус, норма висіву 3,5 млн/га. Попередником був озимий ріпак.

Обробіток грунту. Тут провели глибоке рихлення на глибину 39-40 см, а потім передпосівний обробіток культиватором.

Система живлення. Восени внесли по 10 т/га курячого посліду і 2 кг/га сульфату амонію. А потім, вже ранньою весною, додали ще 100 кг/га сульфат амонію і 150 кг/га аміачної селітри.

Система захисту. Погодні умови, про які вже говорилося, вплинули на ситуацію з хворобами, тож господарству доведеться приділяти захисту багато уваги.

Хоча на полі, яке ми оглянули, «блюдець» не виявили (напевно, завдяки тому ж глибокому рихленню), і візуально посіви виглядали цілком непогано, але при детальному аналізі стали помітні ознаки ураження хворобами. Причому, за словами Віктора Сонця, їх цілий спектр. Це і снігова пліснява, і фузаріоз, і борошниста роса, і септоріоз. Господарству довелося вживати екстрених заходів.

«Я вважаю, що було прийнято правильне рішення зробити першу обробку, застосувавши препарат з діючою речовиною беноміл. Він призупинив розвиток деяких інфекцій. Але на сьогодні вже бачимо, що підвищується загроза септоріозу. Це дуже шкідлива хвороба. Ми порадили господарству застосувати фунгіцид. А саме — наш препарат Спіріт (д.р. азоксистробін 240 г/л, епоксіконазол 160 г/л) в дозуванні 0,5 л га. Сьогодні цей продукт вже будуть вносити. І через 2-3 тижні ми побачимо, наскільки ефективно він працює», — зауважив Віктор Сонець.

На його думку, на цьому полі слід провести і третю захисну обробку — по колосу застосувати продукт Колосаль. Адже в окрузі багато фермерських ділянок, на яких не завжди застосовуються ефективні фунгіциди. В результаті — розвиваються хвороби. В цьому випадку додаткова обробка препаратом, в якому основна д.р. тебуконазол, — просто необхідна.

Також Віктор Сонець звернув увагу, що через пізню весну не всі бур'яни почали активну вегетацію. На цей випадок підприємство вже закупило інноваційний продукт Капуеро. Він може працювати до фази прапорцевого листка. Фахівці «Веселинівки» і «Август-Україна» будуть моніторити поля. Як тільки почнеться максимальний старт бур'янів, препарат відразу ж застосують.

Тем для розмов ще було багато, але нас уже чекали в іншому підприємстві, яке також входить до складу МХП. АгроЕкспедитори роздали подарунки на пам'ять, дружно сфотографувалися і вирушили в Яготин — районний центр Київської області.

Агро-С: модернізація та оптимізація — наше все

Через півгодини ходу польовими дорогами Київської області, наша команда висадилася в сусідньому підрозділі МХП — «Агро-С». Тут нас зустрів заступник директора з виробництва Віктор Дорошенко.

Це агропідприємство обробляє майже 22 тис. га. Агрофірма робить ставку на озимий ріпак і соняшник, також вирощує пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, ярий ріпак і тритикале.

«Ми впевнені, що сільське господарство в глобальному плані — прибуткова галузь, тому навіть соєві правки кардинально не вплинуть на ситуацію. У цьому сезоні ми нічого не змінювали і навіть збільшили площі соняшнику. У загальній структурі посівних площ озима пшениця займає 10-15%, озимий ріпак — 20%, тритикале — близько 6%», — пояснює вибір підприємства Віктор Дорошенко.

Аграрій також зазначає, що додавання в сівозміну тритикале обумовлено особливостями ґрунту в регіоні. Піщані ґрунти вимагають максимального використання зимової вологи, тому тут змушені будувати окрему сівозміну з озимим ріпаком та тритикале, які здатні «взяти» максимум.

За словами заступника директора «Агро-С», така сівозміна дозволяє вирощувати культури, що приносять найбільший дохід. До того ж, вона не виснажує ґрунт і зберігає її родючість.

«Весняна посівна в цьому році теж дуже важка. Через погодні умови ми «запізнилися» майже на два тижні. Станом на 26 квітня посіяли 70% соняшнику та 10% кукурудзи. Залишилося засіяти ще 12 тис. га соняшником, кукурудзою і соєю. Плануємо закінчити роботи до 12 травня», — розповідає Віктор Дорошенко.

На підприємстві пробують експериментувати: на полях з'явились озимий горох і сочевиця. З горохом не пощастило — він погано перезимував, довелося пересівати поле іншими культурами. А стан сочевиці поки подає надію.

При цьому Віктор Дорошенко каже, що для «Агро-С» в найближчому майбутньому дуже важливо оптимізувати технологію виробництва.

«Зараз ми багато працюємо в напрямку модернізації. Наприклад, переобладнали сівалки, щоб прискорити технологічні операції, спростити логістику від поля до поля і витрати палива. Плануємо побудувати власний елеватор, щоб зменшити транспортні витрати на відвантаження. Також маємо мету підвищити показники за рахунок коригування систем удобрення та захисту», — розповідає Віктор Дорошенко.

Хоча «Агро-С» вдається скорочувати витрати на мінеральні добрива за рахунок органіки — курячого посліду, який отримують з птахофабрик МХП. Також Віктор Дорошенко зазначає, що оптимізувати використання міндобрив і ЗЗР допомагають і рішення компаній-партнерів, зокрема «Август-Україна» і «Бізон-Тех».

«У цьому році ми обслуговуємо 12 господарств з групи компаній МХП. У тому числі «Веселинівка» і «Агро-С». Наша співпраця триває вже чотири роки, ми постачаємо повний спектр продукції — насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, мікродобрива. Основне побажання агрохолдингу — поставити необхідні продукти швидко і вчасно. Власне, це ми завжди і робимо», — доповнив менеджер по роботі з агрохолдингами «Бізон-Тех» Павло Оніщук.

Щоб поліпшити ефективність виробництва, в агропідприємстві також запланували по-новому поглянути на технічний парк. У малозахватних сівалках збільшили ширину захвату, а просапні сівалки обладнали новими посівними апаратами точного висіву Precision Planting. Всього у фірмі зараз 19 сівалок. У найближчих планах — оновити тракторний парк. Зараз там налічується 16 тракторів Fendt (від 300 к.с.), ряд моделей МТЗ, а також 33 самохідні обприскувачі Amazone Pantera і одна — John Deere.

Свідки поля кукурудзи

Знайомство, звичайно, річ потрібна і приємна, але під час посівної подовгу сидіти в офісі не можна. Разом з Віктором Дорошенко вирушаємо в поля, де саме сіють кукурудзу.

Гібриди тут вибирають теж в залежності від ґрунту. Кукурудзу з меншим ФАО, яка вимагає менше вологи для формування качанів, в «Агро-С» сіють на піщаних ґрунтах, а з великим ФАО — на високопродуктивних. Діапазон ФАО варіюється в межах 250-380. АгроЕкспедитори оглядали поле, де сіють гібрид ДКС 4541.

Обробіток ґрунту. Агропідприємство працює по «класиці», тому провели лущення і оранку. Після різкого переходу зими в літо в нинішньому сезоні тут ще залишилося трохи вологи, але якщо опадів найближчим часом не буде, то можуть виникнути проблеми.

Норма висіву. На полі працював трактор МТЗ, агрегатований сівалкою з системою точного висіву (в нормі 72 тис./га).

Система живлення. При осінній підготовці ґрунту внесли калій-магнієве добриво (КMg) 80 кг/га і карбамід у нормі 200 кг/га. При посіві в квітні внесли рідкі комплексні добрива (ЖКП), а далі — КАС 32 в нормі 150 кг/га.

Система захисту. Перш за все планують інсектицидний обробіток препаратом Кораген, а також застосувати трихограму. Точні імена «захисників» кукурудзи нам, на жаль, не розсекретили. Але Віктор Дорошенко зазначив, що в цьому сезоні підприємство буде вивчати нові рішення на ринку ЗЗР. Спеціально для цього створили дослідницький напрямок: тепер у компанії будуть на практиці перевіряти роботу пропонованих компаніями-партнерами ЗЗР. Як то кажуть, нехай переможе найсильніший ;)

Озимий ріпак

По сусідству з кукурудзяним полем «Агро-С» ми зуміли подивитися на зелені рослинки озимого ріпаку. У зв'язку з тривалою посухою, минулого літа довелося буквально ловити час для посіву ріпаку: з першими дощами почали роботи. Відповідно сіяли вже в кінці липня.

«Щоб отримати повноцінні сходи, ми вирішили сіяти ріпак раніше. Потім використовували регулятори росту, які не дали йому набрати зайвої зеленої маси і комфортно пережити зиму», — ділиться з нами Віктор Дорошенко.

Відзначаємо, що посіви озимого ріпаку зараз перебувають у хорошому стані. Однак, за словами заступника директора «Агро-С», поки сніг довго не танув на полях, і утворилися «блюдця», рослини постраждали від типових хвороб озимих культур — тіфулеза (снігової плісняви) і грибкових хвороб. Тому, щойно температура повітря піднялася до + 5 °C, і змогли продуктивно працювати фунгіцидні препарати, провели обробку.

Трохи докладніше про захист озимого ріпаку на цьому полі нам розповів Віктор Сонець, менеджер з маркетингу компанії «Август-Україна».

«Для боротьби з бур'янами на ріпаку вносили Транш® Супер (д.р. метазахлор, 333 г/л + квінмерак, 83 г/л) після посіву. Препарат спрацював добре. Зараз можна хіба що помітити подекуди падалицю соняшнику, який за словами заступника директора, тут сіяли років п’ять тому», — розповідає Віктор Сонець.

Соковита сочевиця

Оскільки озимий горох в «Агро-С» виявився не готовим до особливостей затяжної зими і надлишку вологи в цьому регіоні, то пройти повз іншого експерименту підприємства ми не змогли. Зелені сходи сочевиці притягували погляд. Зараз площа під цією культурою займає 50 га. Нею зацікавилися з кількох причин.

«Сочевиця стає дуже популярною: на неї є попит і хороша ціна. Це культура, яка дозволяє забезпечити гарну сівозміну. До того ж, сочевицю можна висівати раніше, а відповідно, забезпечити нашу техніку роботою на початку весняної кампанії», — планує Віктор Дорошенко.

Що ж, ми побажали гостинним господарям «Агро-С» удачі в цікавих починаннях. Взяли обіцянку, що у разі проведення АгроЕкспедиції по нішевим культурам, нас обов'язково запросять сюди на сочевицю (яка, сподіваємося, стане вже успішним напрямком).

І знову в дорогу — розбиратися з отриманою інформацією, щоб оперативно розповісти вам про побачене і почуте. Попереду фінішна пряма і поля Чернігівщини. Show Must Go On!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою