Використання гербіцидів на соняшнику за нестабільних погодних умов

Використання гербіцидів на соняшнику за нестабільних погодних умов

АгроЗнавці 30 травня 2018 1520 0

Latifundist.com запустив другий сезон інформаційного проекту АгроЗнавці. Спільно з експертами будемо знаходити відповіді на актуальні питання щодо захисту рослин. У цьому випуску ми поговоримо про застосування гербіцидів за нестабільних температурних умов, проаналізуємо післядію препаратів, та дізнаємося, як досягнути максимального контролю бур’янів при технології no-till. Консультує Сергій Кучеров, технічний менеджер компанії BASF з розвитку продуктів на олійних культурах в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу.

Запитання 1. Не таємниця, що при сівбі соняшника головне — відсутність фітотоксичності. Як не помилитися, вибираючи препарат?

Відповідь: Передумова ефективної дії страхових гербіцидів — це проникнення всередину рослини. Часто дія препарату на бур’яни може поширюватися і на культуру.

Вибираючи насіннєвий матеріал соняшника, слід звертати увагу на чутливість гібриду до тих чи інших діючих речовин препарату. Деякі гібриди взагалі не проявляють жодної реакції на наявність діючих речовин всередині рослини. Фітотоксчиність у рослин може проявлятися значним посвітлішанням листя. Це особливості гібридів. Дослідження показали, що гібриди відрізняються кращою толерантністю до гербіцидів системи Clearfield Plus. Тоді як на Clearfield гібриди виразніше проявляють реакцію.

Питання 2. Працюємо по no-till. Звичайно, маємо екранування поля. Як домогтися ефективності від ґрунтових гербіцидів?

Відповідь: Застосування гербіцидів при вирощуванні культур за технологією no-till — це виклик, адже головна передумова ефективної дії гербіциду, це потрапляння його у вологий ґрунт. Тоді як екран стає для нього бар’єром. Водночас важливо, що при технології no-till під екраном зберігається вологий ґрунт. Тож завдання агронома — донести робочий розчин до ґрунту. Наразі немає точних рекомендацій, але можемо запропонувати такий підхід: якщо ґрунт під екраном на 100% вологий, можна вносити гербіциди спеціальними форсунками, які використовують при внесенні добрив. Ці форсунки розраховані на утворення дуже великої краплі, яка спокійно протече через екран і проникне до вологого шару ґрунту.

У досягненні потрібної ефективності ґрунтового гербіциду важливу роль відіграватиме горизонтальне поширення діючої речовини. На цей показник впливає насамперед водорозчинність препарату. Діюча речовина диметенамід-п маю найвищу розчинність у воді серед усіх діючих речовин, вона є в препаратах Фронтьєр® Оптіма та Акріс®, компанії BASF.

Запитання 3. Якщо провести обробіток при +12-14 °C, а вночі буде +8-9 °C — це гроші на вітер? Залишається лише чекати стабільної температури вище +10 °C? Чи є надія?

Відповідь: Якщо вдень +12-14 °C, а вночі +8-9 °C, то середньодобова температура, власне, буде на рівні +10 °C. Такі показники — оптимальні для внесення страхових гербіцидів. Втрати ефективності не відбуватиметься, гроші на вітер не підуть. Лише у разі, якщо після внесення спостерігатиметься довготривале зниження температури до 5-6 °C, тоді можливе зниження ефективності страхових гербіцидів.

Запитання 4. Які з гербіцидів BASF можна запускати в роботу у баковій суміші з регуляторами росту і добривами? Які варіанти таких сумішей можете порекомендувати?

Відповідь: Цього року вивели і дали змогу фермерам скористатися новітнім морфорегулятором з фунгіцидною дією АрхітектТМ. Він може технічно змішуватися з гербіцидами систем Clearfield® та Clearfield® Plus. Також може змішуватися з борвмісними мікродобривами і з контактними синтетичними піретроїдами, але біологічно це не завжди доцільно. АрхітектТМ рекомендуємо вносити у фазу 8-10 листків, тоді як гербіцид у цю фазу вносити вже запізно. Як правило, бур’яни переросли чутливі фази і так званий «парасольковий ефект» не дає змоги покрити всі рослини.

Запитання 5. Внесення гербіциду у будь-якому разі — це стрес для рослини. Чи потрібні якісь додаткові антистресові заходи. Чи чекати, поки культура адаптується сама?

Відповідь: Внесення будь-якого гербіциду в будь-яких умовах це — стрес для рослини. Чим в більш стресових умовах знаходиться рослина, тим цей стрес в самій рослині більше буде проявлятися ще й від гербіциду. Наприклад, внесення одного і  того ж самого гербіциду, коли рослина знаходиться в оптимальних кондиціях. Якщо вона буде, наприклад, додатково страждати від посухи, то ще більше буде і від гербіциду хворіти.

В даній ситуації рослини справляються таким чином, що майже повністю  переключають свій метаболізм з виробництва життєвонеобхідних протеїнів (які  вони спрямовують на побудову свого тіла), на  інші процеси. Вони цей процес майже  повністю переключають на продукування антистресових білків. Ключовим компонентом  є амінокислоти, в склад яких входить  азот. В деяких ситуаціях, коли рослина,  наприклад, вже страждає від посухи, відповідно вона й не буде змоги отримувати поживні речовини, з яких №1 — це азот.

Тобто для неї процес проходження цього стресу буде набагато довшим. Єдине, чим ми можемо допомогти цій рослині, це застосовувати після внесення гербіцидів мікродобрива, у складі яких є висока концентрація амінокислот. Якщо є навіть невелика або більш важча посуха, рослина швидко засвоює мікродобрива через листя.і Таким чином вона набагато швидше виходить зі стресової ситуації. Тому цей агрономічний прийом — ефективна і поширена серед аграріїв практика. Можна вже вносити десь через 2-3 максимум 4 дні після внесення гербіциду так звані антистресові амінокислотовмісні препарати.

Запитання 6. Якщо через погодні умови не вдалося внести досходовий гербіцид на соняшник, який страховий препарат краще використовувати, щоб контроль бур’янів був максимальним?

Відповідь: Для того, щоб правильно підібрати страховий гербіцид при відсутності  умов для застосування ґрунтового гербіциду,  перш за  все потрібно зважати на те,  який гібрид вже посіяний. Зараз вирізняється дві великі групи гібридів: традиційної  технології і Clearfield® гібриди. Вже зараз у нас є ще третя група — це Clearfield® Plus гібриди. Якщо посіяний був звичайний гібрид, не стійкий до імідозелінонів, то звичайно вибір страхових гербіцидів доволі обмежений.  

Наразі в Україні ми маємо всього три препарати, які  можна застосовувати для контролю дводольних бур’янів по вегетації соняшника. Ці три препарати на основі етеменцуролметилу контролюють тільки дводольні бур’яни, і нажаль спектр контролю цими гербіцидами бур’янів не дуже великий. Але з ключовими проблемами вони більш менш справляються: щириця, лобода, в деякій мірі впливають на амброзію.

В той же час ці препарати взагалі не працюють проти злакових бур’янів. Якщо посіяний був гібрид системи Clearfield® або Clearfield® Plus, аграрій отримує на порядок кращу мобільність і незалежність від погодних умов.

Якщо ви хочете бути впевненими в тому, що незалежно від погодних умов проконтролюєте бур’яни, але з якихось причин ви б не хотіли застосовувати Євро-Лайтнінг® чи Євро-Лайтнінг® Плюс, будь ласка, висівайте Clearfield® або Clearfield® Plus, застосовуйте ґрунтові гербіциди. Якщо у вас все буде добре, ви проконтролюєте бур’яни — чудово, але у вас є завжди  можливість все переробити. 

Наприклад, не встигли внести ґрунтовий гербіцид, або він не спрацював, ще за якихось інших  причин, ви завжди зможете перестрахуватися і проконтролювати бур’яни за допомогою вже або Євро-Лайтнінг® або Євро-Лайтнінг® Плюс, які  мають дуже широкий спектр. Вони повністю контролюють всі наявні на полях бур’яни в Україні.

Запитання 7. Внесли досходовий гербіцид одразу після сівби, отримали слабкі сходи через посуху, і ще є високий інфекційний фон у ґрунті, бо хвороби добре перезимували. Коли можна проводити обробку страховим гербіцидом, і наскільки буде вираженою фітотоксичність для культури?

Відповідь: Треба знаходити розумний баланс між реакцією культури й ефективністю гербіциду. Якщо чекати і звертати увагу на фітотоксичність, можемо пропустити чутливі фази бур’янів. Прив’язка внесення гербіцидів має бути до фази розвитку бур’янів. Навіть якщо культура проявить якусь реакцію, це буде не гірше, ніж недостатній контроль бур’янів, який більш негативно вплине на урожайність, ніж тимчасові реакції рослини.

Запитання 8. Наскільки виправдовує себе практика застосування одного гербіциду для всіх культур? Наприклад, один гербіцид може застосовуватися і для соняшника, і для кукурудзи, і для сої. Наскільки ефективні такі препарати і безпечні для культур?

Відповідь: Йдеться про ґрунтові гербіциди. Такі препарати мають широкий спектр дії. Але не можуть бути ефективними проти всіх видів бур’яну. Наскільки вони безпечні для культури? Безпечність може виникати за рахунок або фізіологічної, або позиційної стійкості. Культури, які мають позиційну стійкість до діючих речовин (наприклад, соняшник і соя), при випаданні потужних опадів можуть страждати від діючої речовини. Така фітотоксичність набуває іноді критичних масштабів. Тому безпечність цих препаратів не завжди може бути максимальною. Іноді препарати справді небезпечні для культури. Гербіциди широкого спектру дії дуже поширені. Більшою мірою за рахунок доступності й невисокої ціни.

Запитання 9. Чи можуть нестабільні погодні умови спровокувати післядію на наступну культуру при використанні системи Clearfield® та Clearfield® Plus? Є думка, що за дефіциту вологи післядія все ж таки виникне.

Для деградації післядіючої речовини у ґрунті необхідні відповідні умови: оптимальні температури і вологозабезпечення.

Якщо на момент внесення гербіциду верхній шар ґрунту був сухий, то в результаті частина препарату потрапила на рослину, а частина — на ґрунт. Якщо за період після внесення і до сівби наступної культури жодного дощу не випаде, то в таких умовах діючі речовини не деградують. Відповідно, спостерігатиметься післядія. В такому разі ми не зможемо отримати сходи наступної культури.

Ризик виникнення післядії істотно зменшується, якщо після внесення по соняшнику страхових гербіцидів протягом певного періоду підуть опади.

Як же агроному безпосередньо в полі зрозуміти, є післядія чи немає. Найчутливішими до гербіцидів виробничих систем є хрестоцвіті культури. Можна бути впевненим, що післядії немає, коли отримали сходи озимої пшениці після соняшнику з системою Clearfield®, і восени на полі проросли зимуючі хрестоцвіті бур’яни: талабан, грицики або дескуранія. Якби була післядія, зимуючих бур’янів на полі не побачили б.

Запитання 10. Весна цього року прийшла «неочікувано», бур’яни дуже швидко ростуть і розвиваються. Які препарати будуть найбільш ефективними для контролю лободи білої і берізки, за умови, що оптимальні фази розвитку бур’янів для внесення гербіцидів на багатьох полях вже пройшли, а культура перебуває в стадії появи сходів?

Відповідь: Є певні рекомендації для застосування гербіцидів системи Clearfield® з прив’язкою до фази росту культури. Якщо сходи культури отримуємо пізніше, а сходи бур’янів раніше, то треба пам’ятати, що культура має генетичну стійкість до гербіцидів. Вона здатна витримати внесення у будь-якій фазі. Навіть до появи сходів: чи то буде фаза сім’ядолі, чи 2-4 листків — для культури різниці немає. Коли на полі тільки сходи культури, а бур’яни вже переростають, не варто чекати рекомендованої фази. Маємо працювати по чутливих фазах бур’янів. Берізка — багаторічний бур’ян, потрібно чекати якраз 10-15 см довжини її пагона. А для лободи найкраща фаза — 2-4 листків.

Особливості препаратів Євро-Лайтнинг®, Clearfield® та Clearfield® Plus

Ефективність препарату залежить не стільки від набору діючих речовин, скільки від його здатності проникати у цільовий об’єкт. На ринку багато препаратів, які мають аналогічний до Євро-Лайтнінгу® склад. У них і вміст речовин, і концентрація абсолютно відповідають оригінальному препарату. Але досвід показує, що їхня ефективність на порядок нижча. Це залежить від того, що до складу діючих речовин входять допоміжні речовини, які забезпечують ефективне проникнення у цільовий об’єкт. Якщо проникнення препарату не відбувається, ефективності не отримаємо, незалежно від фази бур’яну.

Формуляція гербіцидів систем Clearfield® та Clearfield® Plus забезпечує ту ефективність, яку ми бачимо у порівнянні з аналогічними продуктами.

Головне — не вміст каністри і кількість діючої речовини, яка запрограмована виробником, а те, що проникає в рослину.

Запитання 11. На великих площах складність внесення гербіцидів у тому, що поки дійдеш до останніх полів, бур’яни вже переростають і ефективність препарату знижується. Чи є якийсь спосіб поліпшити ефективність внесення, можливо, використання конкретних діючих речовин?

Відповідь: Коли є чутливість бур’яну до діючої речовини на ранніх фазах, то і на пізніших фазах вона має бути. Єдиний момент, який може не дати нам проконтролювати перерослі рослини, — це доза. Є цільовий фермент. Рослини певних розмірів мають відповідну кількість цих ферментів. При певній дозі препарату молекул, які містяться в цій нормі, достатньо, щоб з’єднатися з ферментом, блокувати фізіологічні процеси і знищувати бур’ян. У бур’яну великих розмірів біомаса в рази більша від невеликих сходів, відповідно дуже велика кількість ферментів. Тоді треба давати великі норми, а тут вже постає питання чутливості культури.

Не буває так, щоб на початкових фазах вносимо гербіцид, до якого є чутливість, а інший гербіцид виправить ситуацію, бо у нього інший спектр. В такому разі треба використовувати максимальні норми, щоб отримати високу ефективність. Не завжди аграрії розуміють цей момент.

Під час реєстраційних випробувань препарату його максимальна норма тестується у двократній кількості. Якщо ми зареєстрували Євро-Лайтнінг® у нормі 1,2 л/га, то його тестували в нормі 2,4 л/га. Є така технологічна особливість, як перекриття під час внесення. Не треба боятися максимальних норм. Тільки максимальні норми забезпечать контроль при обробці перерослих бур’янів.

Запитання 12. Яка буде ефективність від препарату, якщо обробили площу гербіцидом і через декілька годин пішов дощ? Наскільки швидко рослини вбирають препарат?

Відповідь: Швидкість проникнення в рослину визначається наявністю допоміжних речовин у складі препарату. Препарати виробничої системи Clearfield® Plus здатні проникнути в рослину протягом 30 хвилин. На 70-80% діючі речовини перебувають у субкутикулярному шарі. Дощ не знижує ефективності. Є препарати, які не мають у своєму складі потужних пенетраторів, що дають змогу проникнути глибоко в рослину. Тому дощ, який пройшов навіть через 3-4 години після їх застосування, може змити їх з рослини, а ефективність внесення може знизитись до нуля. Наші препарати за годину вже ефективно закріплені в рослині бур’яну.

У наступних випусках ми продовжимо консультувати аграріїв. Надсилайте свої запитання до експертів. Знайдемо відповіді разом!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою