Вирощування цукрових буряків за системою КОНВІЗО® СМАРТ у Камаз-Агро на Рівненщині

АгроПолігон: Вирощування цукрових буряків за системою КОНВІЗО® СМАРТ у Камаз-Агро на Рівненщині

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 25 червня 2018 192 0

Господарство на Рівненщині «Камаз-Агро» вперше приймає у себе АгроПолігон. Тут уже мають досвід вирощування буряків за системою КОНВІЗО® СМАРТ, тому їм є чим із нами поділитися.

«Камаз-Агро» притримується зерново-бурякового напрямку. На полях загальною площею 5 тис. га ростуть такі культури:

  • озима пшениця — 1300 га;
  • цукровий буряк — 900 га;
  • кукурудза на зерно — 900 га;
  • соя — 600 га;
  • горох — 300 га;
  • боби — 150 га;
  • багаторічні трави 150 га;
  • кукурудза на силос 90 га.

Раніше також вирощували ріпак, але на найближчі 2 роки від нього відмовились, щоб відновити стан ґрунтів. До речі, за землями тут стежать зокрема й за допомогою постійного моніторингу на наявність поживних речовин та їхню нестачу.

«У нас жоден кілограм добрива не вноситься просто так. На рік проводиться 2 ґрунтові діагностики, оскільки нас найбільше цікавить рівень азоту, ми проводимо трирівневе дослідження на глибині 0-20, 20-40, 40-60 см, де визначаємо амонійний і нітратний азот, його кількість, та переміщення між шарами. Від отриманих даних залежать майбутні дії щодо тієї чи іншої площі», — розповідає директор Микола Кошіль.

Фермерське господарство — це не тільки польова робота, а й безліч інших занять, у «Камаз-Агро» знають про це як ніхто інший, адже, окрім землеробства, тут займаються і тваринництвом — мають велику ферму, де утримують 900 голів ВРХ.

Микола Кошіль, директор «Камаз-Агро»

На підприємстві працює 220 людей, цифра чимала, але враховуючи те, що тут займаються багатьма видами сільськогосподарської діяльності, вона вже не здається настільки неймовірною.

Окрім всього іншого, тут побудовані потужності для зберігання й обробки продукції:

  • Підлогові склади, де є змога тримати 23 тис. т зерна та 700 т силосу;
  • Дві очисні лінії;
  • Лінія сушіння і переробки, потужністю 350 т на добу;
  • Лінія підготовки насіння «петкус»;
  • Критий тік, об’ємом 1 тис. т.

Поговоримо про цукрові буряки

«Камаз-Агро» — одне з провідних господарств України з вирощування цукрового буряку, де завжди шукають нові шляхи досягнення високих результатів. Саме тому новітня технологія від постійних партнерів компанії «КВС-УКРАЇНА» одразу зацікавила їх.

Із КОНВІЗО® СМАРТ працюють уже другий рік. Минулого сезону вдалося отримати урожайність 79 т/га, тому чи продовжувати цим займатися – питань не виникало. До урожаю 2018, 12-13 квітня посіяли 106 га цукрових буряків на полях 25 га, 39 га і 42 га із нормою висіву 1,1 п.од./га. Попередником на всіх площах є озима пшениця.

Під час сівби культури спостерігався дефіцит вологи, тому перші сходи були нерівномірними на трьох площах, але з часом все вирівнялося.


З осені, до посіву буряків ґрунт підживили, внесли 208 кг/га сульфату амонію, 230 кг/га хлористого калію, 100 кг/га амофосу, а також курячий послід — 6,2 т/га. Уже весною додали 550 л/га аміачної води.

На площі в 42 га, яку вирішив показати нам директор, на момент візиту, 30 травня, спостерігався чудовий розвиток буряку, він зімкнувся в рядах, а ближче до середини червня очікували зімкнення міжрядь.

«У господарстві, до того як стали працювати з КОНВІЗО® СМАРТ, часто зіштовхувалися з проблемою появи падалиці цукрового буряку, але гербіцид КОНВІЗО 1 легко з цим справляється, тому на даних посівах така ситуація більше не траплятиметься», — переконує Петро Кутя, регіональний директор «КВС-УКРАЇНА» по Західному регіону.

Петро Кутя, регіональний директор «КВС-УКРАЇНА» по Західному регіону

Важливий момент, на якому наголосили представники компанії «КВС-УКРАЇНА», — це майже повна відсутність фітотоксичності на культурі після внесення препарату.

Тому обидві гербіцидних обробітки, які передбачає технологія, вже проведено 6 та 21 квітня.

«Через фактичну відсутність цього року весни і брак вологи, що її супроводжував, ґрунтова складова гербіциду спрацювала дещо гірше, ніж минулого року. Особливо це стосується першого внесення, після якого стала з’являтись у невеликій кількості лобода. Друге внесення дало кращі результати і до змикання міжрядь тут буде непогана ситуація», — зауважує Микола Кошіль.

У господарстві вбачають перспективу у вказаній технології, адже минулого року, знову ж таки, врожай становив 97 т/га у заліковій вазі, за цукристості 17,5%. У цьому сезоні також очікують хороших результатів і намагатимуться зробити все для того, щоб отримати 80 т/га. До того ж, уже складають плани на наступний рік, бо площі посівів становитимуть вже 160 га, замість 106 га.

До збирання урожаю цукрових буряків КОНВІЗО® СМАРТ ще досить далеко, тому ми маємо вдосталь часу, щоб поспостерігати за ростом і розвитком культури в господарстві «Камаз-Агро».

©  Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою