АгроПолігон МХП. Озима пшениця у «Захід-Агро МХП»:

АгроПолігон МХП. Озима пшениця у «Захід-Агро МХП»: У виробництві пшениці дрібниць немає

АгроПолігон «Захід-Агро МХП» 23 серпня 2018 249 0

Наш АгроПолігон продовжує відслідковувати ефективні технології вирощування основних сільгоспкультур і цього разу у фокусі уваги ― озима пшениця у господарстві «Захід-Агро МХП» на Львівщині.

Ми побували на полях «Захід-Агро МХП» 17 серпня, саме вчасно, щоб побачити, як готують площі під сівбу озимої пшениці, та довідатись про усі етапи підготовки і плани на найближче майбутнє.

Головний агроном підприємства Андрій Курилас запросив команду АгроПолігону оглянути поле площею 53,4 га, розташоване у с. Рихтичі Дрогобицького району Львівської області.

Поле, що готується під сівбу

«Озиме» поле

Побачене нами поле було засіяне озимим ріпаком. Урожай ріпаку зібрали 8 липня і одразу ж після збирання провели рихлення QUIVOGNE на глибину 45 см по технологічних коліях і ділянках ущільнення (місця стоянки техніки, блюдця тощо). Вже наступного дня після рихлення виконали лущення стерні лущильником Rubin. До речі, попередником для ріпаку був озимий ячмінь, тож це поле можна з повним правом назвати «озимим».

«Під ріпак було внесено комплекс добрив NPK 8:19:29+3S в нормі 150 кг/га та проведено підживлення сульфатом амонію 150 кг/га, внесено 200 кг/га КАСу, 100 кг/га карбаміду, також вносили вапнякове борошно 2,2 т/га», ― розповідає головний агроном.

Андрій Курилас

Андрій Курилас пояснює, що систему добрив планують, виходячи з аналізу ґрунту, який у господарстві проводять раз на 3 роки. Так, попередній аналіз робили у 2016 році, отримавши наступні показники:

  • рН 4,6
  • 2,2% гумус
  • фосфор ― 53 мг/100 г ґрунту
  • калій ― 153 мг/100 г ґрунту
  • азот ― 126 мг/100 г ґрунту

Саме виходячи з цих параметрів і проводять живлення, а також розкислення ґрунтів вапняковим борошном.

Сівба не за горами

Сіяти пшеницю планують у першій декаді вересня, а до того ще заплановано провести рихлення до 25 см дисколаповою бороною Gregoire Besson 4,2 м. Потім проводитимуть передпосівну культивацію на глибину висіву - 3 см агрегатом Farmet Kompaktomat.

Сіяти, розповідає Андрій Курилас, будуть з міжряддям 15 см сівалкою Horsch Pronto 9 DC. Під сівбу заплановано внесення діамофоски 9:25:25.

Поле, на якому буде посіяно пшеницю озиму

А от щодо сорту ще точно не визначились.

«Ми визначились у межах підприємства, сіятимемо конкретні сорти: Румор та Платін селекції Strube, Патрас, Самурай та Етана селекції DSV. Під урожай 2019 року у нас у сівозміні заплановано 8200 га озимої пшениці, тож деяке розмаїття сортів цілком виправдане. А от щодо цього конкретного поля поки що вирішуємо, скоріше за все, тут сіятимемо Патрас», ― розповідає головний агроном.

Сорти, каже він, обирають перевірені та випробувані, щоб отримати гарантований результат. До речі, директор підприємства «Захід-Агро МХП» Вадим Льошенко пояснює прискіпливість у виборі та у технології вирощування в цілому досить амбітними планами, що їх має господарство.

Вадим Льошенко

«Тому що у нас амбітна мета, ми повинні ні в якому разі не вийти за межі п'ятірки перших господарства МХП, а взагалі-то ми хочемо вийти не менше, як на третє місце. У нас для цього є всі можливості , у нас гарний склад спеціалістів, також амбітних людей , які хочуть довести всім, що вони заслуговують  працювати. Виходячи з цього, так ми плануємо свою роботу, формуємо завдання для всіх. Погода, звичайно, вносить власні корективи, ми боремося з погодними примхами практично кожен день. Але я так скажу ― не дай Боже хтось таки навчиться контролювати кліматичні умови та керувати ними. Краще будемо пристосовуватись та адаптувати технології і технологічні операції», ― каже Вадим Льошенко.

Він же розповідає і про конкретні цілі підприємства: збирати 8 т/га пшениці на круг. Зараз, каже директор, такі показники мають на окремих полях, проте йдуть до того, щоб отримувати ці 8 тонн в цілому по господарству.

«Для таких обсягів виробництва це трохи складно, але ж ми маємо мету, маємо можливості для її реалізації, знаємо, на які напрямки роботи звернути основну увагу. Тож, думаю, своєї мети ми досягнемо», ― переконаний директор.

Плани на захист

Очевидно, що поки насіння ще не в ріллі, про захист посівів говорити ще зарано. Проте він вже запланований та розписаний у технологічних картах наперед. Агроном Андрій Курилас пояснює: усі технологічні операції плануються заздалегідь, проте за потреби завжди існує можливість маневру. На будь-які зміни умов тут звикли реагувати швидко і за межі визначених технологічних прийомів виходити не бояться.

На даний момент у планах підприємства ― протруювання насіння перед висівом фунгіцидним трикомпонентним протруйником Віал Тріо у нормі 1,25 л/т, інсектицидним протруйником Табу Нео у нормі 0,6 л/т з додаванням рідкого біостимулятора Вітазим у нормі 0,7 л/т.

Як зазначає Андрій Курилас, захисту від протруювання «вистачає» приблизно до початку кущення рослин. Залежно від умов, захисна дія може бути тривалішою, проте на підприємстві не ризикують і не покладаються на випадок: тут вже заплановано профілактичні та захисні обробки, які будуть проводити саме у фазі 2-3 листка ― на початку кущення озимої пшениці.

Загалом планують внести: гербіцид Аркан 0,02 л/га, гербіцид Тру 0,02 л/га з прилипачем Тренд 90 0,15 л/га, гербіцид Еверест 0,4 л/га, інсектицид Брейк 0,1 л/га, фунгіцид Бенорад 0,4 кг/га за потреби.

Оскільки полів господарство має досить багато і площі під озиму пшеницю відведені значні, схеми захисту для них можуть відрізнятися ― з урахуванням агрофону конкретного поля. Але на тій ділянці, яку ми оглядаємо, головний агроном планує діяти саме так. Якою буде ефективність описаних заходів ― дізнаємося згодом, коли поїдемо навідати пшеницю перед входом у зиму. Тож до зустрічі, Львівщина та «Захід-Агро МХП», ми обов’язково повернемося!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою