АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Сумська область: Беєве

АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Сумська область: Беєве

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2018» 18 вересня 2018 288 0

Ми стартуємо у АгроЕкспедиції по кукурудзі й завершуємо сезон «теплих» кроп-турів. Адже саме кукурудзяний виїзд — традиційно останній у році, коли агроекспедитори можуть вийти в поле у футболках і без гумових чобіт.

«Ловлю» останніх теплих днів команда агроекспедиторів вирішила почати у Сумській області, де нас чекали старі знайомі з «Беєве». Разом з нами в поля вирушили наші надійні партнери з компаній «Лімагрейн Україна», «Август-Україна», «Бізон-Тех» і Credit Agricole Bank.

Трохи сумської «кукурудзяної» статистики:

  • За даними Сумської облдержадміністрації, в 2017 р. загальна площа посівів кукурудзи в сільськогосподарських підприємствах області склала 305,3 тис. га.
  • Урожайність кукурудзи в Сумській області в минулому сезоні дорівнювала 8 т/га. А всього зібрали майже 2,4 млн т.
  • У 2018 р. кукурудза займає 368,1 тис. га, що становить 31,7% від площі всіх сільгоспкультур, посіяних на Сумщині в поточному сезоні.
  • Станом на 11 вересня 2018 р. всього в області зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 272,3 тис. га, в тому числі кукурудза на зерно — на 4,2 тис. га. Зернових зібрано 34,6 тис. т при середній урожайності по області 8,1 т/га.

Вирощування культури-героїні нашого кроп-туру в сезоні-2018 супроводжувалося такими особливостями:

  • «Метелики в прольоті». У цьому році в Сумській області експерти відзначають мінімальну концентрацію стеблового метелика на полях у порівнянні з торішнім личинковим «ярмом». Загалом, Сумщина ніколи не відчувала дефіцит даного шкідника, так що нинішній «спокійний» сезон можна назвати аномальним.

Личинка стеблового метелика

  • Економія на протруйниках. Навіть незважаючи на минулорічний негативний досвід і перевищення економічного порогу шкодочинності, деякі аграрії продовжують ризикувати, «проколюватися», але все одно купувати непротравленние інсектицидами (а часом і фунгіцидами) насіння. Все заради економії $10-15/га. Багато сільгоспвиробників потім самостійно протруюють посівмат, але така обробка за якістю гірше заводської. Радіють цьому тільки грунтові шкідники, які руйнують насіння ще до отримання сходів.

Також залежність врожаю від «хімії» пов'язана ще одна особливість:

«Друга хвиля бур'янів по кукурудзі була критичною. Ті господарства, в яких використовуються самохідні обприскувачі з високим кліренсом, змогли побороти бур'яни, а фермери, у яких немає такої техніки, постраждали досить серйозно», — повідомляє нам менеджер Харківського регіонального підрозділу «Бізон-Тех» В'ячеслав Кравцов.

  • Суха Північ, мокрий Південь. У Сумській області цей сезон характеризується неоднорідністю рівня опадів: північні райони страждали від посухи, а південні — отримали достатньо вологи, як при посіві кукурудзи, так і у фазі цвітіння. Тому, качани кукурудзи в південних господарствах регіону кращі.

Південна (зліва) та північна (справа) Сумщина

  • Ставка на технологічність. Сумська область відрізняється наявністю великої кількості господарств, які обирають для ведення агробізнесу сучасну імпортну техніку, застосовують точне землеробство, як окремими складовими, так і комплексно. Причому такими успіхами можуть похвалитися як великі гравці, так дрібні й середні господарства.

Беєве: 10+ — і все завдяки технології і правильним гібридам

Цей день команда АгроЕкспедиторів провела в Липоводолинському районі. Свої кукурудзяні поля нам показали в агропідприємстві «Беєве», а точніше в одному з його відділень в околиці с. Кимличка. Тут нас зустрів і супроводжував до кукурудзяних посівів підприємства бригадир тракторної бригади даного відділення Анатолій Ляшенко.

З самим господарством знайомити команду АгроЕкспедиції не потрібно було, адже Kurkul.com вже бував на землях «Беєве» і не раз. З 2016 р. АгроЕкспедитори вивчали місцеві посіви соняшнику, який тут в різні роки давав від 2,2 до 4,7 т/га на окремих полях.

Читати по темі: АЕ Соняшник 2016 День 4. Сумська та Чернігівська області: «Беєво» та «Зернятко»

Нагадаємо, що «Беєве» обробляє в Сумській області близько 5 тис. га. За останні 2 роки земельний банк агропідприємства практично не змінився. У цьому сезоні сівозміна тут представлена сільгоспкультурами, які дають в Україні найбільшу рентабельність: кукурудза, соняшник, соя та озима пшениця. Крім того, оскільки «Беєве» спеціалізується ще й на тваринництві (1500 голів ВРХ, в тому числі 400 — дійного стада), вирощуються на полях підприємства також кормові культури: кукурудза на силос, багаторічні та однорічні трави, фуражний ячмінь і овес.

«Одна з найбільш рентабельних культур для нашого підприємства — кукурудза. Вона дає високу врожайність. А цей рік дуже вдалий для неї, як раз погодні умови були сприятливими. Навесні, коли тільки посіяли, пішли дощі, потім тепло було, а як зав'язь качанів пішла — знову дощі. І зараз погода сприяє до збору урожаю», — розповідає Анатолій Ляшенко.

І дійсно перші кукурудзяні результати «Беєве» не можуть не радувати його працівників. При вологості 20-21% «цариця полів» сипле зараз 10-12 т/га, причому зерно завдяки теплій і вітряній погоді стрімко віддає вологу. У минулому році таку врожайність демонстрували лише окремі поля, а в середньому зернову зібрали з підсумком 8-9 т/га.

Як досягти результату

Почувши, що збиральна кукурудзи в «Беєве» йде повним ходом, АгроЕкспедитори не могли упустити можливості не тільки за процесом поспостерігати, а ще й взяти в ньому участь. Так, одна частина команди трохи потіснила комбайнера в кабіні Claas Tucano 470 і вирушила «підстригати» кукурудзяне поле. А що залишилися у краю поля журналісти, не втрачаючи часу, приступили до розпитування Анатолія Ляшенка про особливості технології вирощування пізньої зернової в нинішньому сезоні.

Поле і гібрид. Площа оглядається поля становить 146 га. Воно поділене між двома гібридами кукурудзи — АдевейФАО 290 і П9074ФАО 320. І аграрна служба «Беєве» очікує максимального результату від гібрида, який вважається однією з візитних карток кукурудзяного портфоліо компанії Limagrain.

Попередник і підготовка грунту. У минулому сезоні на даному полі вирощували соняшник. Після олійної відразу ж провели лущення з подальшою оранкою на 35 см. Потім осінню обробку грунту завершили глибоким розпушуванням на 55 см. Навесні господарству залишилося закрити вологу за допомогою боронування і підготувати землю під посів культивацією.

Посіви кукурудзи компанії SAT

Посів. Протруєне насіння кукурудзи в «Беєве» посіяли за допомогою 12-рядной сівалки Horsch Maestro з нормою висіву 80 тис./га.

«У цьому господарстві придбали протруєне насіння. І це радує, адже якість протруювання в заводських умовах набагато вище, ніж в бетономішалці. До того ж, проводити таку операцію самостійно на практиці виходить дорожче на добрих $10-15 для кожної посівної одиниці. А якщо взагалі економити на протравливании, то точно не вдасться уникнути пошкоджень проволочником, совкой і іншими шкідниками», — підкреслює менеджер Полтавського регіонального підрозділу «Бізон-Тех» Сергій Горопашний.

Система добрив. При посіві, оскільки восени не вносилися інші азотні добрива, господарство внесло в грунт NPK 15:15:15 по 250 кг/га. Також в подальшому для підживлення посівів використовувався цинк в нормі 1 л/га.

Система захисту. У цьому сезоні агропідприємство проводило тільки гербіцидну обробку. Так, використовували в баковій суміші 80 г/га Легіону, 50 г/га Крейсера і 0,5 л/га Сулама. Однак місцями в посівах захист спрацювала не в повній мірі.

Посіви кукурудзи

Регіональний представник «Август-Україна» в Сумській області Ростислава Кириченко радить не забувати про важливість інсектицидного захисту посівів кукурудзи.

«На сьогоднішній день у структурі посівних площ Сумської області 30-40% займає кукурудза. Я вважаю, що відбулося перенасичення культурою, що сприяє значному накопиченню в рослинах стеблового метелика. У портфелі компанії Avgust з'явився новий трикомпонентний інсектицид під назвою Борей Нео (д.р. альфа-циперметрин + імідаклоприд + клотіанідін). Стебловий метелик вражає качани, і після — він переходить зимувати в нижнє коліно кукурудзи. Ми рекомендуємо проводити оранку, а також у фазі викидання волоті, коли економічний поріг шкідливості становить 17 яйцекладок на стебло рослини, застосовувати Борей Нео в нормі 0,4 л/га», — радить фахівець.

Ростислав Кириченко, регіональний представник «Август-Україна» в Сумській області

Техпарк. Прибрати кукурудзу в господарстві завдяки наявності власного парку сучасної сільськогосподарської та вантажної техніки — комбайнів Claas Tucano і Lexion і КамАЗів — в Беєве розраховують до початку осіннього сезону дощів. Більшу частину - вже протягом цього тижня.

До речі, агропідприємство ставку робить виключно на імпортну сільгосптехніку. Пізніше, при зустрічі з директором «Беєве» Іваном Сало, він пояснює чому.

«В печінках у мене свого часу сиділа вся ця вітчизняна техніка. Ми постійно щось змінювали, варили. Не хочу я зараз і дотацій обіцяних за неї. Ми купили свій перший Horsch, так він працює практично 8 років. Ми його майже не ремонтували, лише змінювали робочі органи — і все. А щоб туди зі зварюванням їздити кожен день — такого не буває. Також і сівалка Horsch працює. Вона посіяла вже 800 га, а зварювання на ній ще не було», — зазначає Іван Сало.

Соціально відповідальне підприємство

Після польових робіт наша команда під «завісу» першого агроекспедиційного дня завітала в центральний офіс агропідприємства «Беєве», де ми якраз і поспілкувалися з Іваном Сало.

Рік тому тут також побували наші колеги з проекту «Сільський Ревізор», проінспектували не тільки роботу місцевих аграріїв, а й в цілому громади с. Беєве.

Читати по темі: «Сільський Ревізор — Беєве»

Якщо ж говорити про саме підприємство, то, за словами Івана Сала, «Беєве» не перестає інвестувати в соціальну інфраструктуру села. У минулому році сума соцінвестицій склала близько 7-8 млн грн. Разом з тим, підприємство забезпечує роботою 150 чоловік, причому ті ж трактористи і комбайнери в сезон можуть заробити 15-20 тис. грн на місяць, а часом ця сума перевищує 30 тис. грн.

Учасники АгроЕкспедиції Кукурудза 2018

Не обділені увагою і пайовики, орендна плата яким становить уже близько 12% від нормативної грошової оцінки паю. Виплати проводяться переважно у грошовій формі, а якщо буде потрібно зерно, то орендодавці його завжди можуть придбати в «Беєве» за розумною ринковою ціною.

Після такої інформації АгроЕкспедитори їхали з Сумської області з думкою, що є багато в Україні аграріїв, які не тільки високу врожайність можуть отримувати завдяки вивіреної агротехнології, а й пам'ятають про необхідність турботи про громаду, де працюють.

А попереду нас чекає найкукурудзяніша область України — Полтавщина. І хоча в минулому році врожайність зернової там «просіла» під впливом несприятливої ​​погоди, є всі ознаки, що в поточному сезоні ситуація повинна вирівнятися. Правда чи ні — скоро з'ясуємо.

 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою