АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Вінницька область: Ольга, Вівсяницький, Олександрівське

АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Вінницька область: Ольга, Вівсяницький, Олександрівське

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2018» 24 вересня 2018 335 0

Другий екіпаж АгроЕкспедиторів фінішував у Вінницькій області. Тут ми передавали кукурудзяний «привіт» від кума для підприємства «Ольга» й оцінювали демо-посіви, потім заїхали в гості до старого друга на кооператив «Вівсяницький», де дізнавалися секрети стабільно високого врожаю.

Завершували кукурудзяні пригоди при світлі місяця і під дзижчання комарів на дослідному господарстві «Олександрівське» Науково-виробничого центру «СОЯ» Національної академії аграрних наук України.

Романтичний настрій з нами ділили експерти «Лімагрейн Україна», «Август-Україна», «Бізон-Тех» і Credit Agricole Bank.

Ну що, готові до завершальної порції кукурудзяних блогів? Тоді погнали :)

Почнемо з цифрової картини вирощування кукурудзи в регіоні:

  • Під урожай 2018 року в Вінницькій області кукурудзою засіяно 381,3 тис. га, що на 5,9% більше, ніж у 2017 р.
  • Кукурудза на Вінниччині займає 23,48% від загальної посівної площі сільськогосподарських культур в області та 8,32% в Україні.
  • У минулому році в області було намолочено 2400,99 тис. т кукурудзи, що виявилося більш ніж на 8% менше від прогнозованого врожаю. Однак при цьому за результатами збиральної Вінницька область посіла друге місце, поступившись лише Полтавській, де було зібрано 2,64 млн. т.
  • Середня врожайність зернових у регіоні в 2017 р. становила 7,39 т/га. Цей показник також знизився порівняно з попереднім роком, оскільки в 2016-му середня врожайність по області сягала 8,53 т/га.
  • На 10 вересня 2018 р., за даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, кукурудза на зерно зібрана на площі 3,7 тис. га, що становить 1% від засіяних площ. Намолочено 28,2 тис. т при врожайності 7,60 т/га.

Також розповімо вам трохи про тенденції кукурудзяного виробництва у Вінницькій області:

  • Кукурудзяний сезон. За словами агровиробників і експертів, в цьому році для кукурудзи були майже ідеальні умови. Трохи не вистачило опадів під час посівної, але липневі дощі і тепла погода без аномально високих температур зробили свою справу. Вінницькій кукурудзі прогнозують рекордні врожаї.
  • Трихограма вже не та. На Вінниччині, як відзначають експерти, вже майже ніхто не вносить на поля трихограму. Річ у тім, що вона значно поступається ефективності препаратів. Тому проти шкідників в більшості випадків використовують хімічні й біологічні препарати.
  • Гліфосат замість сушарки. Кілька років поспіль у Вінницькому регіоні існує тенденція проводити десикацію кукурудзи за допомогою препаратів на основі гліфосату. За словами аграріїв, це дає змогу зібрати кукурудзу з оптимальною вологістю й істотно економити гроші на сушінні.

Читати за темою: Десикація кукурудзи — Варто чи ні?

Ольга: випробувальний полігон для кукурудзи

Четвертий день АгроЕкспедиції Кукурудза 2018 для другого екіпажу почався з відомого в регіоні підприємства з прекрасним жіночим ім'ям «Ольга». Господарство потужне, досить помітне в регіоні, навіть можна сказати, що визначає тренди в агровиробництві.

Читайте за темою:  Операція — диверсифікація, або Трохи з досвіду Андрія Ковальчука

Адже, за словами нашого експерта, регіонального менеджера компанії «Август-Україна» Богдана Шуляка, підприємство виділяє чималі площі під випробувальні ділянки, на їх базі часто проводяться Дні поля і семінари. Тому багато місцевих аграріїв приймають рішення щодо використання технологій, керуючись побаченим на полях «Ольги».

Саме знамениті демонстраційні ділянки та вдалося побачити АгроЕкспедиторам. Розташовані вони в с. Стадниця Вінницького району. Тут нас зустрів директор підприємства Андрій Ковальчук.

Андрій Ковальчук

Але перш ніж зануритися в зарості з десятків гібридів кукурудзи, ламаючи качани і вдивляючись — а скільки рядочків зерен, а чи немає бур'янів, а як спрацювали засоби захисту, — ми поцікавилися історією підприємства.

«Ми почали працювати в 2005 році, маючи Зембанк в 300 га. На сьогодні ТОВ «Ольга» обробляє 1 800 га. Крім цього у нас є ще кілька підприємств у Вінницькій та Хмельницькій областях, загальний земельний банк яких досягає 5 тис. Га. В основному займаємося вирощуванням зернових культур. І невелику частину в структурі сівозміни займають олійні — ріпак і соняшник», — розповів директор.

Важлива роль у структурі сівозміни відведена озимій пшениці. У підприємства є лінія з переробки зерна в борошно. Її реалізують в супермаркетах, магазинах Вінниці та інших регіонів під власною торговою маркою «Зерносвіт».

Кукурудза на підприємстві Ольга

Основною культурою, за твердженням директора, для «Ольги» все-таки є кукурудза. Адже за рентабельністю вона найбільш стабільна. Тож займає в господарстві зазвичай від 40 до 50% площ. Цього року посіяно 900 га. Тобто половина від зембанку.

«У Вінницькій області до 2015 року для кукурудзи з погодою проблем не було ніяких. Ми тоді стабільно прибирали на круг 12,7 т/га (в сухому — 12,5 т/га). А ось останні кілька років були гіршими як для кукурудзи, так і для сої. У 2015-му була перша сильна посуха. Через неї ми втратили десь 25-30% врожаю кукурудзи. А сої — до 50% врожаю. У наступні роки ситуація складалася не так катастрофічно, але постійна нестача вологи став ознакою кожного наступного сезону», — згадує Андрій Ковальчук.

АгроЕкспедитори і самі змогли переконатися в тому, що сезон для культури досить вдалий.

Технологія вирощування кукурудзи

Саме поле — це 40 га демо-ділянок, на яких досліджуються понад 100 гібридів кукурудзи.

Попередник і сівба. Частина поля в минулому сезоні була засіяна озимою пшеницею — частина горохом. Сіяли 22-23 квітня.

«Ми зазвичай практикуємо ранню сівбу, намагаємося станом на 1 травня засіяти. А якщо температура ґрунту дозволяє, то можемо почати 10 квітня і навіть раніше. Бували такі роки, що кукурудзу сіяти починали 1 квітня. Але це ризиковано. Якщо пам'ятаєте, пару років тому в перших числах травня був хороший заморозок, і наша кукурудза вимерзла повністю до землі. Але вузол кущіння цей заморозок не дістав, тож вона відновила вегетацію. Ми, правда, перестрахувалися і частину посівів пересіяли. Але якраз на цьому пересіві отримали лише по 7 т/га. А там, де залишили підмерзлі сходи, — близько 11 т/га. Теж досвід. Зрозуміли, що кукурудза здатна відновитися, створити міцну кореневу систему і загалом раннє підмерзання може і не дуже вплинути на врожайність», — поділився досвідом Андрій Ковальчук.

Обробіток ґрунту. На ділянках, де попередником була озима пшениця, після її збирання в кінці липня відразу провели дискування. У вересні зробили оранку, одночасно з внесенням добрива. З осені провели культивацію і там, де необхідно, вирівняли ґрунт. Подрібнили компактоматом грудки, щоб максимально зберегти вологу.

Система добрив. Під час оранки у вересні внесли NPK 8:20:30 в нормі 200 кг/га. По мерзлоталому — карбамід 350-400 кг/га. За словами директора, для внесення карбаміду намагаються «зловити» такий стан ґрунту, щоб амідна форма азоту могла ще трохи опуститися.

«Ґрунт має бути саме таким — «мерзло-талим», коли снігу небагато, ґрунт перенасичений вологою, і азот, просочившись трохи вглиб, там і зав'язується. Тоді його втрати будуть мінімальними», — пояснює Андрій Ковальчук.

Крім цього, під кукурудзу внесли нітроамофоски 80 кг/га й амофосу по 80 кг/га.

Система захисту. Після сівби провели обробку від бур'янів препаратом Майстер Пауер в нормі 1,3 л/га. Далі, на стадії волоті, використовували препарат Драгун ЕС в нормі 1 л/га. Але, за словами директора, в наступному році планують посилити інсектицидні захист, оскільки в нинішньому сезоні «налякала» поява діабротики.

Що стосується фунгіцидної захисту, то Андрій Ковальчук зауважив, що обробку проти хвороб у господарстві не практикують. Але нинішній рік дещо змінив його думку. По посівах видно ознаки фузаріозу. Можливо, на остаточний результат зараз це вже не вплине, але якщо в наступному році посилиться тиск і з боку шкідників, і хвороб, то все-таки, за його словами, фунгіцидну обробку, разом з інсектицидною, робити доведеться.

До речі, Андрій Ковальчук згадав також, що в товарних посівах часто застосовують десикацію кукурудзи. Щорічно приблизно 20-30% площ обробляють препаратом на основі гліфосату. Це дає можливість днів на 10 зайти раніше в поле зі збиранням. Що дуже зручно, особливо коли площі під культурою досить великі.

Загалом директор підприємства оцінює перспективи нинішнього сезону кукурудзи як дуже оптимістичні. Можливо, навіть трохи наблизяться до рівня рекордного врожаю. Власне, саме цього АгроЕкспедитори і побажали, коли прощалися з Андрієм Ковальчуком. І поспішили далі дорогами Вінниччини, адже попереду чекали ще два «кукурудзяних» підприємства.

СВК Вівсяницький: кукурудзяна стабільність

Після експрес-візиту на демо-ділянки АгроЕкспедитори помчали далі — в гості до СВК «Вівсяницький». Тут нас зустрічають, як хороших старих друзів, адже вперше ми відвідали кооператив під час АгроЕкспедиції Цукрові буряки 2016.

Земельний банк кооперативу налічує 2,4 тис. га. Також є тваринництво на 1200 голів ВРХ.

У цьому році в озиму пшеницю тут зібрали по 7,5 т/га, ярий ячмінь — по 6 т/га, ріпак — 3,6 т/га, горох — 3 т/га, соняшник збирають із врожайністю в 3,7 т/га. Хоча, за словами директора кооперативу Валерія Ліневича, врожайність ранніх культур цьогоріч трохи нижче показників попереднього року. Усе через відсутність опадів. Перший дощ тут пішов 6 липня, і зерновим він вже нічим не допоміг. Хіба що нашкодив збиральній.

Читайте за темою  Валерій Ліневич: Якщо зупинишся хоч на хвилину — ти вже запізнився

Валерій Ліневич

А ось кукурудзі та цукровому буряку літні опади були якраз на часі, тому й урожай очікують кращий торішнього. До слова, в 2016 та 2017 років г. «царицю полів» збирали з урожайністю 15 т/га при вологості 23-24%. З огляду на минулорічну літню посуху, досить непоганий результат.

«Хоча у нас по кукурудзі принцип один: ми ніколи не біжимо за високою врожайністю. Ми намагаємося, щоб поля були «рівними» й однаково давали стабільний хороший урожай. А не так, що на одному полі показники врожайності високі, на іншому — зовсім погані, і в результаті виходить щось «середнє», — каже директор кооперативу.

Технологія вирощування кукурудзи в СВК Вівсяницький

Для огляду кукурудзи ми приїхали на поле площею 118 га, де посіяно гібрид НК Кобальт (ФАО 330).

Обробіток ґрунту. Роком раніше на цьому полі росла озима пшениця. Після збирання провели дискування, оранку. Також восени і навесні зробили культивацію.

Сівба. Сіяти кукурудзу почали 14 квітня з нормою висіву до 80 тис. насінин/га, щоб до збирання густота посіву була не менше 75 тис. рослин/га.

«Спочатку була плачевна ситуація. Кукурудза зійшла, і не пройшло жодного дощу майже три місяці. На полях був «бетон». Ні обробити не можна, нічого. На щастя, 6 липня почалися опади, і кукурудза пішла так, що ого-го! Волога і тепло дали свій результат », — згадує Валерій Ліневич.

Система добрив. Під час передпосівної культивації вносили карбамід 300 кг/га. Під сівбу також давали 80 кг/га амофосу. За словами директора кооперативу, на деяких полях, де кукурудза гірша, додатково ще вносили марганець у нормі 1 л/га. На цьому полі такої необхідності не було.

Система захисту. Ґрунтовий гербіцид не змогли внести через відсутність опадів під час посівної. Тому з бур'янами боролися тільки страховими гербіцидами. На поля вносили препарат Балерина в нормі 0,4 л/га і гербіцид на основі д.р. нікосульфурону.

«Ми з компанією «Август-Україна» працюємо вже близько 10 років. Їхні препарати перевірили на особистому досвіді і в ефективності цих препаратів упевнені. До того ж, вони з відповідальністю ставляться до співпраці. Приїжджають, дивляться на поля. Вони, також як і ми, зацікавлені в тому, щоб отримати якомога кращий урожай», — каже Валерій Ліневич.

Проти стеблового метелика працювали Корагеном. Препарат вносили у фазі викидання волоті в нормі 150 г/га.

Фунгіцидний захист не проводили, оскільки не було необхідності.

Прогноз урожайності. Валерій Ліневич каже, що хотів би зібрати на цьому полі 14 т/га. Що скажуть наші експерти?

«Як ми бачимо, посів перебуває у відмінному стані. Тут немає слідів хвороб, поле чисте, без бур’янів. Зараз можна сміливо казати, що врожайність кукурудзи на цьому полі буде на високому рівні. Адже господарство не боїться експериментувати, використовує ефективні рішення для боротьби з хворобами, бур'янами та шкідниками. Залишилося тільки зібрати врожай і підрахувати рентабельність», — каже регіональний менеджер «Август-Україна» у Вінницькій області Богдан Шуляк.

Оглянувши посіви і качани, ми також не знайшли слідів стеблового метелика або інших шкідників. Поле було чистим. В середньому на качані ми нарахували по 14-16 рядів. Наш прогноз щодо врожайності — 11 т/га.

Почати збирання на цьому полі планують не раніше 10 жовтня. Зараз вологість кукурудзи становить трохи менше 30%, на зернах тільки з'являються чорні крапки, які свідчать про дозрівання зерна.

Далі вирушаємо подивитися на ще одне поле. Зовні кукурудза нічим не відрізнялася від попереднього поля. Посіви чисті, качани виповнені. Єдине, на краю поля знайшли сліди стеблового метелика. За словами директора кооперативу, найімовірніше, рослини були в пилюці, тож препарат не прилип. За нашими підрахунками, врожайність на цьому полі буде не гірша, ніж на попередньому.

«Цей рік може стати рекордним за останні кілька років за врожайністю кукурудзи. І на це вплинуло кілька факторів. По-перше, опади в потрібній для кукурудзи фазі. Ми бачимо по цьому полю, що рослини добре пройшли запилення, качани виповнені. По-друге, на підприємстві технологія витримана «на ура». І це видно по посівах. Наразі біологічна врожайність на цьому полі становить до 13 т/га», — коментує менеджер Вінницького регіонального підрозділу «Бізон-Тех» Віктор Бондар.



Сонце наближалося до горизонту, а попереду ще було 2 години бездоріжжя і третє підприємство. Тому, традиційно, фото на пам'ять з табличкою «Тут була АгроЕкспедиція» — вже другою в колекції Валерія Ліневича — і знову в дорогу.

Олександрівське: курс на максимум

На годиннику вже 16:00, а попереду ще одне підприємство. Летимо, щоб встигнути до заходу сонця. Діставшись, вирішуємо відразу їхати в поле, щоб не втрачати час. Але попутно розпитуємо про саме підприємство у головного агронома Віталія Вишневецького.

Віталія Вишневецького

Виявляється, це не просто сільгосппідприємство, а мало не не науково-дослідний центр! Починалося все з об'єднання в радгосп двох колгоспів — Олександрівки та Демківців. На той момент він займався вирощуванням елітних культур і першої репродукції. Після розпаювання земель радгосп перейменували в «Олександрівське», приєднавши до дослідницької станції Інституту кормів. Сьогодні ж воно відноситься до Вінницького науково-виробничого центру «СОЯ».

Тут займаються вирощуванням, поширенням та продажем еліти і першої репродукції озимих і ярих зернових, круп'яних культур. Намагаються дотримуватися 7-пільної сівозміни. Також на підприємстві є 1 650 голів ВРХ, міні-комбікормовий завод потужністю 2,5 т/год. Відповідно це впливає і на структуру напряму рослинництва. А також вимагає отримання максимальних результатів.

«Олександрівське» має 2 802 га землі. Під зернову кукурудзу виділено 300 га, трохи менше — 280 га — під соняшник. На 100 га розміщується соя.

Кукурудза в Олександріському

Минулий рік фахівці називають некукурудзяним. Цей також не давав аграріям розслабитися. Весни, по суті, не було, зима різко перейшла в літо. З 4 квітня дощ взяв відпустку на 100 днів. Але фахівцям все ж вдалося отримати дружні сходи за рахунок якісного насіння і підготовленого ґрунту. Опади почали випадати якраз під час наливання зерна в качані.

Обробіток ґрунту. Після збирання попередника (озимої пшениці) було проведено лущення стерні в два сліди. Потім звичайна оранка. Навесні — боронування ріллі і вирівнювання.

Сівба. Гібрид ЛГ 3350 був посіяний 20-23 квітня. Норма висіву — 85 тис. насінин/га.

«Сіємо саме стільки, тому що в наших ґрунтах є дротяники, який пошкоджує насіння. За такої норми висіву ми гарантовано отримуємо 75 тис. рослин/га у період збирання», — пояснює таке рішення головний агроном.

Система добрив. Крім карбаміду (300 кг/га), перед сівбою більше нічого не вносили. Перед попередником вносили органіку (80 т/га).

«Тут хороші технології і фахівці, збереглася традиційна органіко-мінеральна система живлення і сівозміна. Тому на цих полях можна отримати хороший урожай і реалізацію потенціалу сучасних гібридів», — зазначає директор сектору Центрально-західного регіону компанії «Лімагрейн-Україна» Микола Романенко.

Микола Романенко

Система захисту. Від бур’янів добре спрацював гербіцид Харнес у нормі 2,2 л/га.

«Раніше ми використовували трихограму, але вона не завжди була ефективною. Тому ми вирішили не викидати гроші на вітер. Ця ж кукурудза стійка до стеблового метелика. Тому немає необхідності застосовувати інсектицид», — каже Віталій Вишневецький.

Ми помітили, що на сусідньому полі також посіви кукурудзи. Виявляється, це вже гібрид ЛГ 3350. Як зазначив Микола Романенко, у Вінницькій області він в продажах і площах посівів займає почесне друге місце, трохи поступаючись Адевею.

«ЛГ 3350 — це не новий гібрид, але стабільний і надійний. І ми від нього не можемо відмовитися, і ще довго не будемо відмовлятися», — додає вже головний агроном.

За його словами, необхідно виходити на урожай 14-15 т/га. Для цього без поліпшення технології не обійтися. По-перше, потрібно вносити складно-змішані добрива. По-друге, використовувати якісний захист. І по-третє — вибирати найбільш високоврожайні гібриди з прив'язкою до конкретної зони.

І заключне слово надаємо нашим партнерам з Credit Agricole Bank. Побувавши з нами в АгроЕкспедиції, вони ще раз переконалися, що аграрії дуже часто потребують надійного фінансового партнеру. А з урахуванням того, що банк робить фокус на підтримку і розвиток агробізнесу в Україні, міг би вийти досить хороший симбіоз.

«Наш банк створив ряд програм для задоволення потреб агроклієнтів. Це і кредити на поповнення оборотних коштів, і інвестфінансування. Є значна кількість партнерських програм з усіма відомими партнерами техніки, дилерами техніки і ЗЗР. При цьому цінові умови значно вигідніше для агробізнесу», — додає керівник групи по роботі з малим та середнім бізнесом в Credit Agricole Bank Катерина Гладишева.

Катерина Гладишева

Ми ще довго спілкувалися з нашими новими учасниками АгроЕкспедиції. Як то кажуть, з цікавими людьми є про що поговорити. Але, на жаль для себе, виявили, що на вулиці ніч і ми посеред поля. У романтичному світлі місяця вже по повній програмі бенкетують комахи. Неабияк покусані місцевими голодними комарами, але з багажем знань прощаємося і обіцяємо повернутися через рік.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою