АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Вінницька та Київська області: Cygnet Agrocompany (Козятинське відділення) і Агро-Регіон Бориспіль

АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Вінницька та Київська області: Cygnet Agrocompany і Агро-Регіон

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2018» 21 вересня 2018 475 0

На підприємствах, які команда АгроЕкспедиторів вже відвідала в рамках кукурудзяного кроп-туру в цьому році, керівники та агрономи розраховують отримати кукурудзи більше, ніж роком раніше. Рідко хто планує зібрати менше 8-9 т/га, а деякі виробники ставлять собі планку врожайності в 11-13 т/га. До всього, на агроринку існує думка, що урожай цієї зернової культури буде гранично високий.

Щоб отримати більш повну картину про очікування українських аграріїв і реальних польових фактах, вирушаємо в кукурудзяні поля Вінницькій та Київській областей. Так що заключний день ми провели в Козятинському відділенні агрохолдингу Cygnet Agrocompany і Бориспільському підрозділі холдингу «Агро-Регіон».

Традиційно разом з допитливими агрожурналістами в дорогу вирушили експерти компаній «Лімагрейн Україна», «Август-Україна», «Бізон-Тех» і Credit Agricole Bank.

Статистичні дані про кукурудзу в Київській області:

  1. За даними карти «Посівна Онлайн», в 2017 р. загальна площа посівів кукурудзи в області склала 267,8 тис. га.
  2. Урожайність кукурудзи в Київській області в минулому сезоні дорівнювала 5,8 т/га. А всього зібрали більше 1,3 млн т.
  3. У 2018 р. кукурудза займає 267,3 тис. га, що становить 102,5% від запланованих площ.
  4. Станом на 13 вересня 2018 р. валовий збір врожаю зернових і зернобобових культур в області становить 1,361 млн т, з них кукурудзи на зерно — 61,0 тис. т, при середній врожайності 8,33 т/га.

Посилаючися на досвід аграріїв з Вінницької та Київської областей (які схожі за агрокліматичними і ринковими умами), ми зібралі думки разом і віділілі такі тенденції нінішнього сезону вирощування кукурудзи:

  • Весна, яку нелегко піймати, та підступне літо. Сільгоспвіробники як Вінницької, так і Київської областей у цьом році практично не бачили повноцінної весни. Як кажуть агрономи, після зими відразу настало літо. Весь вегетаційний період кукурудзи опади були нерівномірні. Наприклад, підприємства стикалися з тім, що посля посіву насіння просто лежало кілька тіжнів и не давало сходів. Після чого, часто спостерігалися нерівномірні сходи з уповільненим розвитком рослин.
  • (Не) хороший кукурудзяний сезон. За словами  представника торгівельного компании «Бізон-Тех» в Київській и Житомирській областях Володимира Поліщука, у 2018 р. в Україні дійсно прогнозується досить гарний урожай злакової, у зв'язку з чим ціна на кукурудзу в недалекому майбутньому може істотно коливатись.
  • Обійтіся без фунгіцідів? Легко! Аграрії Вінницької та Київської областей обходяться без проведення фунгіцідніх обробок під час вегетації кукурудзи. За їхнімі словами, найчастіше обробки насіннєвого матеріалу протруйником цілком достаточно. У нінішньому сезоні в обох областях не було епіфітотій на кукурудзі, які могли б істотно вплинути на врожайність.
  • Розслаблятися немає коли. Незважаючи на достатню кількість продуктивної вологи в цьому сезоні, аграрії навіть центральних регіонів, вибираючи посівний матеріал, застерігають свої підприємства і в віддають перевагу посухостійким гібридам.

Козятинське відділення Cygnet Agrocompany

З холдингом Cygnet Agrocompany, а точніше його Житомирським відділенням, АгроЕкспедитори познайомилися в минулому році — тоді вивчали соєві поля. Цього разу наша команда вирушила в с. Махаринці Вінницької області. Тут розташувалося Козятинське відділення, де нас зустрів головний агроном Володимир Іщук.

Володимир Іщук, головний агроном Козятинського відділення Cygnet Agrocompany

Зембанк цього підприємства становить 5131 га. На землях чотирьох місцевих сільрад вирощують зернову кукурудзу, сою і цукровий буряк. І саме кукурудзу завдяки її високій рентабельності тут вважають основною культурою: площі посівів займають 3477 га. Є де розігнатися, як то кажуть.

За словами Володимира Іщука, при такій сівозміні кукурудза може займати «царське» місце на одному полі протягом 3-4 років.

«Два-три роки тому ми вирощували виключно кукурудзу. Озимого ріпаку та пшениці було зовсім мало. Пізніше озимі прибрали, додали сою і цукровий буряк. Але в нашому відділенні кукурудза так і залишається в якості відмінної монокультури. У нас є такі поля, де впродовж останніх шести років вирощуємо тільки цю зернову», — розповідає головний агроном.

Кукурудза

Щоб уникнути небажаних сюрпризів на полях, у компанії регулярно проводять аналіз грунту, а потім відповідно до отриманих результатів корегують системи добрив і захисту. Фахівці Cygnet Agrocompany вже впроваджують локальне внесення добрив на землях, які обробляє Козятинське відділення.

Володимир Іщук впевнений, що використання цієї технології допоможе максимально коректно «задовольнити потреби» будь-якої ділянки поля в потрібних елементах. Суворі розрахунки також використовували для внесення дефекату з розташованого неподалік цукрового заводу. В середньому на поля вже внесли по 2 т/га цього добрива.

Прихильність до «моно» в Козятинському відділенні проявляється не тільки по відношенню до певної сільгоспкультури, а й до техніки. На полях працюють трактори, комбайни, грунтообробна техніка, сівалки і обприскувачі переважно Case IH.

Рукою подати до кукурудзи

Щоб дослідити кукурудзу в Козятинському відділенні Cygnet Agrocompany, далеко їхати не довелося. Володимир Іщук запросив нас оглянути поле з посівами гібрида Limagrain ЛГ 30254, що знаходиться буквально через дорогу від офісу.

Гібрид кукурудзи Limagrain ЛГ 30254

«У нинішньому році спеціально для цієї компанії ми організували поставку нашого ексклюзивного гібрида компанії «Лімагрейн Україна» — ЛГ 30254. Гібрид досить потужно показав себе у цьому році, і агрономічна служба даного агрохолдингу задоволена його проміжним результатом», — ввів нас у курс справи керівник Київського регіонального підрозділу «Бізон-Тех» Сергій Плачков.

Попередник і підготовка грунту. У зв'язку зі ставкою підрозділу на вирощування кукурудзи і великою посівною площею під цією культурою, тут практикують її монокультуру. На оглянутій ділянці площею 18 га попередником для головної героїні нашого кроп-туру була саме кукурудза.

І хоч на більшості площ підприємства впроваджують глибоке розпушування, як основний обробітк грунту, на цьому полі провели оранку. Далі слідувала культивація і безпосередньо посів.

Посів. Посів среднераннього гібрида ЛГ 30254ФАО 260 провели 20 квітня за допомогою сівалок Kinze 3600 і Kinze 3700 з міжряддям 70 см. До речі, цей гібрид на полях підприємства — новачок, адже у нинішньому році вперше потрапив на поля. Але вже  «відвоював» близько 600 га. Норма висіву — 80 тис./га.

«Піеревага гібриду ЛГ 30254ФАО 260 в тому, що сіяти його вже можна у більш ранні терміни посіву — 6 °C, що дуже важливо для господарств, у яких великі площі. Через те, що цвісти починає в фазі ФАО 200-210, легко переносить спеку, яку часто можна спостерігати в червні», — пояснює торговий представник компанії «Бізон-Тех» у Київській і Житомирській областях Володимир Поліщук.

Система добрив. Перед оранкою було проведено внесення мінеральних добрив: калій внесли в нормі 120 кг/га, амофос — у нормі 100 кг/га і безводний аміак — у нормі 150 кг/га.

У фазі 10 листків кукурудзу підгодували мікродобривами Еколайн в нормі 1,5 л/га

Кукурудза

Система захисту. Захист майбутнього врожаю почався з фунгіцидних протруйників насіння. За словами Володимира Іщука, потреби проводити додаткові внесення фунгіцидів на даному полі не було.

Потім після посіву поле обробили грунтовими гербіцидами Сора-НІ в нормі 2 л/га + Айдахо в нормі 2,5 л/га. Після фази трьох листків внесли бакову суміш страхових гербіцидів — Діанат 0,8 кг/га і Ніка Плюс 0,05 кг/га.

Також в систему захисту включили триразове внесення трихограми в нормі близько 200 тис./га. Цю операцію проводили легкомоторним літаком «Бекас». Першу хвилю біозахисту посівів кукурудзи головний агроном датує 25 червня. Наступні обробки провели з інтервалами 10 і 14 днів.

Прогноз врожайності. Збір кукурудзи в Козятинському відділенні Cygnet Agrocompany планують почати з 25 вересня. Володимир Іщук як досвідчений агроном дуже обережний у прогнозах щодо обсягів врожаю на полях підприємства, однак налаштований отримати з даного поля не менше 10 т / га зерна.

Зерна кукурудзи

Розмови розмовами, але, розпитавши головного агронома про технології вирощування бурштинового насіння, ми почали вивчати безпосередньо рослину і  «амбітну» кукурудзу.

Звичайно, ще здалеку можна було оцінити багатообіцяючу висоту рослин, а безпосередньо в полі — гарантовано загубитися серед майже триметрових стебел і широких, вже всохлих листків.

Разом з нашими партнерами зробили невелику вибірку качанів і порахували кількість рядів і зерен в ряду.

В середньому довжина качана варіюється в межах 19-21 см. А ось наповненість становить близько 16 рядів і в середньому 32 зерна майже на кожному з них.

Визначити вологість зерна, звичайно ж, досвідчені АгроЕкспедитори спробували на зуб. Називаючи цифри близько 24-27%, виявилися цілком праві — такі результати вологості підтвердив і вологомір. Власне, при сприятливих погодних умовах у кукурудзи на досліджуваному полі є всі шанси «дозріти», скинувши трохи вологи, заощадити нерви і матеріальні ресурси для сушіння зерна.

Вимірювання вологості зерна кукурудзи

Вдосталь накуштувавшись кукурудзи прямо з поля, робимо фото для АгроЕкспедиційних хронік, вручаємо подарунки гостинному головному агроному і несемося в поля ще одного підприємства в сусідній Київської області.

Учасники АгроЕкспедиції Кукурудза 2018

Бориспільський кластер холдингу «Агро-Регіон»: «у темі» всіх технологічних новинок

Наш АгроЕкспомобіль досяг позначки 2 тис. км, коли ми під'їжджали до підприємства, що тримає в тонусі всі аграрні компанії Київській області — Бориспільський кластер холдингу «Агро-Регіон».

Тут нас зустрічали операційний директор холдингу Володимир Кравцов, директор відділення Олег Пащенко та головний агроном Юрій Лисак, які розповіли про особливості роботи, як окремого кластера, так і всієї компанії в цілому.

Кластер має 11,6 тис. га площ, на якому розміщуються п'ять основних культур: 1,2 тис. га сої, 2,7 тис. га соняшнику, 1,8 тис. га озимої пшениці, 1 тис. га пивоварного ячменю і 5 тис. га кукурудзи. Основний напрям йде саме на кукурудзу. Так відбувається через те, що у кластері є одна з найпотужніших сушок, яка встигає пропустити через себе великий потік зерна.

Серед потужностей для зберігання мають підлогові склади обсягом 13 тис. т.

Олег Пащенко розповів, на що в Бориспільському кластері в першу чергу звертають увагу при виборі посівного матеріалу:

  • врожайність гібридів;
  • якість насіння;
  • забезпечення логістики;
  • група стиглості (ФАО від 250 до 350);
  • посухостійкість;
  • ціна.

Підрозділ має парк в основному іноземної техніки, таких брендів як John Deere, Case IH, Massey Ferguson, а саме:

  • 11 тракторів;
  • 2 комбайна John Deere S680 і 9870;
  • 9 вантажних автомобілів;
  • 3 телескопічні навантажувача;
  • 2 самохідних обприскувача;
  • ряд причіпний грунтообробної техніки.

На підприємстві активно застосовують сучасні технології, зокрема системи моніторингу.

«Точне землеробство — про це все зараз говорять і до цього йдуть. Ми також робимо аналіз грунтів, диференційовано вносимо добрива, розкислюємо грунт. Маємо також 21 га під зрошенням. Це поки пілотний проект, адже перший рік пробуємо, але цілком імовірно, що в подальшому будемо розширюватися», — розповів операційний директор Володимир Кравцов.

Серед родзинок підприємства, яку не проти скуштувати не тільки аграрії, а й любителі фотографій — це малюнки на полях. Таке в Україні мало хто робить і завжди цікаво подивитися на таку красу з висоти. Зовсім недалеко від офісу і полів підприємства знаходиться аеропорт і, як розповіли нам представники «Агро-Регіон», люди прямо з літаків фотографують поля і надсилають їм в соцмережах.

Учасники АгроЕкспедиції Кукурудза 2018

З нами також поділилися планами на майбутнє і розповіли, що хочуть побудувати перший в Україні і, можливо, навіть в Європі великомасштабний агрохаб — Термінал Z, площею 30 тис. М2 і з паркуванням для 20 тис. автомобілів. Там будуть збиратися всі — від шоурума з технікою до логістичних центрів, що сприятиме активним взаєминам всіх гілок аграрної сфери.

Гордість господарства

На всіх підприємствах, де нам вдалося побувати, кукурудзу показують із задоволенням, адже, як кажуть аграрії, в цьому році вона заповнить всі склади і ангари.

Бориспільський кластер не став в цій справі винятком. Директор Олег Пащенко з посмішкою запитав: «На яке поле хочете поїхати? Покажемо будь-яке, нам соромитися нема чого, а навпаки, всіма посівами пишаємося».

Обробка грунту і система добрив. Технологію обробки грунту на підприємстві застосовують класичну, її знаходять найбільш придатною для цих грунтів. Хоча, за словами директора, пробували і Mini-till і No-till, правда по сої, але все-таки залишили всім добре знайому оранку. Одночасно з нею внесли 60 кг в д.р. фосфору і 60 кг калію — за даними аналізу грунту, саме такі норми добрив потрібні були.

«Для кукурудзи ми намагаємося виділяти і створювати преміум-поля, адже це наша основна культура, тому до цього питання підходимо дуже серйозно», — зазначив Олег Пащенко.

Олег Пащенко, директор Бориспільського кластеру холдингу «Агро-Регіон»

Уже навесні зробили передпосівну культивацію, додавши під майбутню культуру 150 кг/га карбаміду. (На деяких площах, замість карбаміду застосовують безводний аміак.)

Посів. Попередником досліджуваної кукурудзи була соя, а безпосередньо саму злакову після бобової сіяли 22-23 квітня трактором Massey Ferguson з сівалкою Kinze і нормою висіву 80 тис./га. Гібрид вибрали ДКС 4590ФАО350.

Система захисту. Застосовували грунтовий гербіцид в баковій суміші Харнес і Містраль з нормами 2 л/га і 25 г/га відповідно. Під час фази 5-6 листків застосували також Астрал 1,2 л/га + Прима 0,5 л/га. На полях кукурудзи, де з'являлася падалиця соняшнику, використовували продукт Балерина (складний 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д кислоти, 615 г/л + флорасулам, 7,4 г/л). Він на все 100% зняв падалицю соняшнику. Фаза внесення: 4-5 лист кукурудзи.

«Якщо порівнювати з минулим сезоном, то препарати трохи змінилися. Раніше ми застосовували більш прості, в одному продукті поєднується боротьба і проти злакових, і проти дводольних. А тепер ми підійшли до ситуації дрібно —де треба було проти дводольних, працювали грунтовими, а де треба було проти злакових, то такі препарати і застосовували», — розповів директор.

Посіви не обробляються більше ніякими пестицидами, хоча менеджер з маркетингу компанії «Август-Україна» Віктор Сонець також наголосив на важливості застосування інсектицидів.

«Коли кукурудза викидає волоть, існує велика загроза поширення стеблового метелика. У цей момент він починає активно шкодити. Тому я б рекомендував використовувати унікальний препарат Борей Нео, в якому об'єднані 3 діючі речовини: альфа-циперметрин, імідаклоприд і клотіанідін, і його можна вносити з повітря», — зазначив Віктор Сонець.

Крім того, двічі, а точніше 5 і 20 липня, на полі з'являвся дельтаплан, який розкидав на кукурудзі трихограму.

«Трихограму для найбільшої ефективності потрібно вносити 3 рази, але навіть тоді вона не спрацьовує на 100% — зазвичай 30% залишаються недопрацьованими. А це, як не крути — якість врожаю», — додав представник «Август-Україна».

Віктор Сонець, менеджер з маркетингу компанії «Август-Україна»

В цілому, стан кукурудзи вже готовий до збирання, вологість зерна дозволяє, але поки косити не поспішають, адже на черзі соя і соняшник.

Сьогодні ми розповіли про дві сильні й активних компанії, тому мотивуємо і розвиваємося разом! До наступних зустрічей в блогах АгроЕкспедиції.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою