АгроЕкспедиція 2018 Кукурудза. Підсумки: запасайтеся попкорном!

АгроЕкспедиція 2018 Кукурудза. Підсумки року

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2018» 4 жовтня 2018 508 0

Якби врожайність українських полів кукурудзи зрівнялася з показниками, досягнутими в США (11 т/га), то вітчизняні аграрії зібрали б 50 млн т врожаю. Це в 10 разів перевищило б результати аграріїв Німеччини.

Наскільки українські виробники наблизилися до таких показників, команда блогерів сайтів Latifundist.com, Kurkul.com, SuperAgronom.com і Traktorist.ua вирішила перевірити особисто. На цей раз ми відвідали 6 областей, в яких нас прийняли 12 господарств із зембанком від 800 га і до 11,6 тис. га.

Долати сотні кілометрів трас, сільських доріг і просто напрямків нам допомагали наші партнери  «Лімагрейн Україна», «Август-Україна», «Бізон-Тех» і Credit Agricole Bank.


Що ж, набравши інформації в полях, спробуємо скласти свої прогнози та дати оцінку поточному кукурудзяному сезону.

Потрібно більше кукурудзи!

У 2017 році аграрії України посіяли кукурудзу на площі 4,48 млн га, урожайність на яких склала скромні 5,51 т/га. Сільгоспвиробники подумали-подумали і вирішили... посіяти ще більше кукурудзи! У цьому році площі під «царицею полів» зайняли 4,58 млн га.

Частка кукурудзи на зерно серед всіх посівів сільгоспкультур складає 16,6%. За цим показником героїня нашого кроп-туру поступається тільки пшениці і соняшнику. У лідерах за площами посівів — Полтавська (604,1 тис. га), Чернігівська (407,9 тис. га) і Вінницька (381,3 тис. га) області, а найменша кількість кукурудзи - на полях у аграріїв Волині (26,9 тис. га).

Торік в Україні, за даними USDA, було зібрано 24,1 млн т кукурудзи. У поточному сезоні все та ж USDA прогнозує приріст 28,5% до валового збору цієї культури. Так що своє 8-е місце в рейтингу світових виробників кукурудзи Україна упустити не повинна, як і експортні позиції. Нагадаємо, що на продажу кукурудзи за кордон Україна в минулому році заробила $ 2,7 млрд. За обсягом експорту наша країна поступилася тільки США, Бразилії та Аргентині.

Втім, слідом за високими врожаями гряде зниження ціни. Експерти з Aналітичного агентства Agricultire прогнозують, що експортна ціна на кукурудзу з Україні може впасти до $160/т. Не виключено, що вартість тонни зернової знизиться до $150 через жорстку конкуренцію з американською кукурудзою.

Читати по темі: Інфографічний довідник «Агробізнес України за 2018 р.»

«Великі експортери української кукурудзи досі не мають експортної стратегії та програми. Вони вчасно не врахували рекордний урожай кукурудзи в США і торгову війну США з Китаєм. В результаті 25-відсоткове ввізне мито на кукурудзу і сою з США протримається певний час, і поставки кукурудзи до Китаю з США не скоро відновляться», — зазначають експерти.

Але до збирання та продажу кукурудзи її ще потрібно виростити. А вирощування в цьому сезоні супроводжувалося рядом особливостей.

Економіка повинна бути економною

Минулий неврожайний рік змусив аграріїв «затягнути пояси», економлячи як на оновленні техпарку, так і на насінні, добривах і ЗЗР. До всього іншого додалися «імперські» проблеми з поставками. Кукурудза недоотримала фунгіцидів і інсектицидів. Причому багато аграріїв навіть закуповували непротравлене насіння, а потім обробляли його фунгіцидами та інсектицидами в кустарних умовах, що значно знижує ступінь захисту. Або зовсім не захищали поля від шкідників.

Владислав Юхта, керівник Полтавського регіонального структурного підрозділу «Бізон-Тех»

«Оскільки минулий рік був складний у фінансовому плані, матеріальне становище господарств, яке склалося, позбавило змоги аграріїв застосувати у себе максимальні технології. Не всім були доступні ті добрива, насіння та ЗЗР, які б вони хотіли використовувати. В результаті деякі сільгоспвиробники змушені були перейти на більш бюджетні позиції, які дозволили вирівняти матеріальне становище їхніх господарств», — розповідає керівник Полтавського регіонального структурного підрозділу «Бізон-Тех»  Владислав Юхта.

По листку вносити фунгіциди аграрії теж не поспішають, сподіваючись, що хвороби не прийдуть. Проте через зростання площ під кукурудзою, експерименти з вирощуванням її по монокультурі і тотальну економію на фунгіцидному захисті дані фактори сприяли розвитку листкових інфекцій. Наприклад, у Вінницькій області агроекспедитори виявили осередки фузаріозу, та й на полях Черкаської області спостерігалися ураження хворобами.

«Внесення фунгіцидів сприяє збереженню і розкриттю потенціалу рослини, відповідно, можна розраховувати на надбавку до урожаю. Ймовірно, в умовах посухи цей ефект не буде настільки очевидним: можна очікувати близько 3-5% надбавки до врожаю. Але в таких умовах, які склалися в цьому сезоні, ефект від використання фунгіцидів (тобто збільшення врожаю) може досягти 10%. Матеріальний зиск легко оцінити», — вважає регіональний менеджер компанії «Август-Україна» в Черкаській області Ярослав Рудьман.

 Ярослав Рудьман, регіональний менеджер компанії «Август-Україна» в Черкаській області

Змінилися погляди аграріїв і на підбір гібридів кукурудзи.

«Дещо змінюються погляди наших фермерів. Основними критеріями вибору стали стабільність гібрида і його врожайність. Наступним важливим критерієм, особливо для господарств, які вирощують кукурудзу по монокультурі, стала стійкість до сажки. В даний час це питання стало дуже актуальним, адже в останні роки ці хвороби стали проявлятися агресивніше і частіше. Зрозуміло, що господарству важливо мати і відповідну групу стиглості. В Україні близько 70% гібридів кукурудзи мають ФАО 240-350. Більшість господарств поділяють свої ризики і висівають гібриди з ФАО до 300 і вище. Це допомагає і з посівом за рахунок використання більш холодостійких гібридів, і з прибиранням завдяки меншому навантаженню на комбайни», — вважає продукт-менеджер «Лімагрейн Україна»  Володимир Кузьмич.

 Володимир Кузьмич, продукт-менеджер «Лімагрейн Україна»

Подвійний удар по бур'янах

А ось на захист від бур'янів на відвіданих нами підприємствах вирішили не економити. Там використовувалися як ґрунтові, так і страхові гербіциди, що дозволяло прибрати падалицю і зберегти поле в чистоті навіть в умовах достатнього зволоження ґрунту.

Втім, у тій же Хмельницькій області ґрунтові гербіциди спрацювали не скрізь через недостатню кількість дощів після внесення препаратів. Але тут, як то кажуть, краще пильнувати.

Атака з повітря

І ще трохи про захист. Якщо від хімічної інсектицидної обробки аграрії змушені відмовитися, то біологічну використовують раз, а то і два за сезон. Трихограму вносять дельтапланами, вертольотами, а деякі — і власними дронами. В цілому трихограма спрацювала на «відмінно» майже у всіх регіонах, тож не спостерігалося проблем із такими шкідниками як стебловий метелик. Правда, в Черкаській області були помічені витівки бавовняної совки, а на Хмельниччині аграрії вперше зіткнулися із західним кукурудзяним жуком. У зв'язку з візитом незвичайного «гостя» на поля місцеві сільгоспвиробники вже запланували інсектицидні обробки на прийдешній сезон.

На дощик сподівайся, а посухостійкі гібриди підбирай

Незважаючи на досить сприятливу погоду в цьому сезоні, сільгоспвиробники, пам'ятаючи минулі роки і знаючи про особливості української погоди, намагалися сіяти посухостійкі гібриди. До слова, великою популярністю користувався гібрид Адевей (ФАО 280), а у Вінницькій області нам вдалося особисто «познайомитися» з новинкою - ЛГ 30254 (ФАО 260).

Володимир Поліщук, торговий представник компанії «Бізон-Тех» (ексклюзивний партнер Limagrain) в Київській і Житомирській областях

«Гібрид ЛГ 30254 можна сіяти в більш ранні терміни при температурі -6° C. Це дуже важливо для господарств, у яких великі посівні площі. Через те, що цвісти починає в фазі ФАО 200-210, легко переносить спеку, яку часто можна спостерігати в червні», — пояснює торговий представник компанії «Бізон-Тех» (ексклюзивний партнер Limagrain) в Київській і Житомирській областях Володимир Поліщук.

Володимир Кузьмович також позитивно відгукується про «успіхи» нового гібрида.

«Потужно себе показує гібрид ЛГ 30254, особливостями якого є висока продуктивність в інтенсивних умовах, а також дуже висока стабільність в несприятливих умовах вирощування. У тому числі на півдні і в центрі України він уже не один рік показує себе як надійний і стабільний гібрид з високою початковою енергією проростання і хорошими агрономічними характеристиками. Він підходить для ранніх строків посіву, так як має високу холодостійкість, буде хорошим гібридом для відкриття посівної кампанії кукурудзи. У 2017 році на півдні України він себе показав досить добре в посушливих умовах з лімітованим доступом до вологи», — зазначає продукт-менеджер «Лімагрейн-Україна».

Погода «в масть»

У тому, що в поточному сезоні героїня нашого кроп-туру додасть у врожайності, переконалися й агроекспедитори. У всіх регіонах експерти відзначали сприятливі погодні умови для росту і розвитку кукурудзи - в період посіву в ґрунті було достатньо вологи, в період запилення не було спеки. Та й під час наповнення качана опадів у більшості регіонів вистачало.

«Для кукурудзи в цьому році склалися відмінні умови. Весни було, звичайно, замало, але потім все компенсувалося. Трохи шкоди завдала серпнева спека, однак опадів на полях виявилося цілком достатньо для розвитку рослин. Критичного поширення шкідників на посівах кукурудзи також не спостерігалося», - оцінює сезон менеджер Черкаського регіонального підрозділу компанії «Бізон-Тех» Роман Голяка.


Тому в деяких областях аграрії планують не тільки зібрати більше, ніж в минулому році, але й отримати майже рекордний урожай. Так, у Вінницькій області наша команда прогнозувала врожайність близько 11 т/га, але самі виробники не здивуються урожаю і 14 т/га. Втім, і в інших областях прогнозована врожайність коливається на рівні 10-11 т/га.

Правда, що почалася збиральна кампанія показує інші результати: за станом на 2 жовтня аграрії намолотили 6,79 млн т зерна кукурудзи з площі 1,1 млн га (25%) при середній врожайності 5,92 т / га. Але це — тільки початок збиральної, і кінцеві результати повинні бути вищими, адже включаться більш врожайні регіони. Стежте за оновленнями проекту «Урожай Онлайн 2018».

Підводити підсумки сезону будемо вже через кілька місяців, а поки беремо паузу до наступних АгроЕкспедицій.

© Kurkul.com, 2018 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою