АгроПолігон John Deere. Кукурудза у Продексім на Херсонщині

АгроПолігон John Deere. Кукурудза у Продексім на Херсонщині

АгроПолігон «Джон Дір» 14 травня 2019 363 0

У проекті «АгроПолігон» ми вже кілька років досліджуємо технології вирощування сільськогосподарських культур у різних регіонах країни та різних господарствах. А цього разу вирішили подивитися на вирощування не лише з точки зору технології, а й з погляду техніки. Тож зустрічайте новий «АгроПолігон John Deere», у якому Kurkul.com розглядатимуть рослинництво з урахуванням технічної складової.

І першим господарством, яке взяло участь у новому «АгроПолігоні», стало «Продексім» з Херсонської області.



У село Заозерне Каховського району ми приїхали 18 квітня, щоб подивитися, як тут сіють кукурудзу. Команду АгроПолігону зустрів Микола Олексійович Азаров, керуючий виробництвом «Продексім», і відразу почав знайомити зі своїм господарством.

Загальні відомості

Дата заснування 2007 р.
Земельний банк 4699 га
Ґрунти темно-каштанові ґрунти, важкі, засолені
рН ґрунту 6-6,5
Вирощувані культури Соняшник, озима пшениця, соя, кукурудза, озимий ріпак, озимий та ярий ячмінь
Власні потужності зберігання Новий зернотік на 25 тис. т
Зрошення 3700 га на зрошенні, техніка REINKE, WESTERN, Valley

 

«Ми працюємо в основному так: Каховський район — село Заозерне і село Ольгівка, Новотроїцький район — село Володимира Іллєнка, Каховський район — село Волинське. Великих можливостей для розширення земельного банку поки що не бачимо, займаємося виключно рослинництвом. У нас зона ризикованого землеробства. Земля у нас — це темно-каштанові ґрунти, важкі, засолені. Без зрошення тут робити нічого. Маємо 3700 під зрошенням зі всієї площі», — представляє господарство Микола Азаров.



Попри високу вартість зрошення, окрім закупівлі та встановлення відповідної техніки потрібно ще й сплачувати за воду, 2 грн/куб.м — він вважає такі витрати виправданими.

«Нам без зрошення тут немає чого робити. Якщо ми не поливатимемо, то нам пшениця і ячмінь даватимуть в районі 10-15 центнерів у кращому випадку, якщо будуть опади. І соняшник будемо по 5-6 центнерів отримувати. В нас тут згорає все, коли температура +40°С, суховії. Щорічно пишемо план весняних польових робіт, до нього є технологічна карта, в якій зазначено, що ми повинні отримати певну врожайність. У минулому році ми технологічну карту виконали й перевиконали. Дуже великий фактор зрошення — це перше, а також те, що в нас уже 99% це імпортна техніка використовується на зрошенні. Це ефективніший полив, більш якісний», — розповідає керуючий виробництвом.

Микола Азаров, керівник «Продексім»

Сівба кукурудзи

Поле, яке оглядається

Культура Кукурудза
Гібрид ДКС 5007 DEKALB (ФАО 440)
Сівба 17 квітня
Глибина висіву 4,6 см
Попередник Соняшник
Сівалка John Deere 1745

 

«У 2016 році на цьому полі була соя, у 2017 р. — кукурудза, у 2018-му — соняшник. Цього року знову сіємо тут кукурудзу. Торік у структурі сівозміни робили акцент на сою, цього року вирішили більше сіяти соняшнику, площі під соєю значно скоротили, в основному через ціновий фактор. Соняшник — культура бюджетоутворююча, я б сказав. Але поступово на перше місце виходить пшениця за ціною та урожайністю. Ми вже стаємо справжньою житницею України, до вирощування пшениці беремося всерйоз», — посміхається Микола Олексійович.

«Ось саме до вашого приїзду в нас пішли дощі, тож сівбу призупинити довелося. З одного боку, це добре, що йдуть, у нас дощі — рідкість на півдні України і в нашій зоні. Поки що ми тільки тішимося дощу. Трохи запізнюємося із сівбою, але наздоженемо. На початку квітня через відсутність опадів уже полив робили на озимих культурах, на пшениці, на ячменях, на ріпаку зроблено по одному поливу. Розраховуємо норми поливу залежно від потреб культури та технології», — додає він.


Техніка та обробіток ґрунту

Обробіток ґрунту

Лущення стерні 10-12 см, після збирання попередника
Оранка 27-30 см, плугом Kverneland
Вирівнювання поля Восени, після закінчення оранки
Закриття вологи боронуванням Борони СГ-21 і СН-8
Передпосівна культивація На глибину 4,6 см

 


«Технічний парк, я вважаю, маємо вже достатній, розширювати поки що не плануємо. В основному використовуємо техніку John Deere, яку купуємо у дистриб’ютора «Агротек». Це комбайни, важкі та легкі трактори, міжрядні сівалки, посівний комплекс також у наявності. А раз техніки нам вистачає, то й усі заплановані технологічні операції на полі встигаємо виконати вчасно. Тож парком своїм цілком задоволені», — зазначає Микола Азаров.

Наявна в господарстві техніка

Трактор John Deere 8335 R
Трактор John Deere 8320 R
Трактор John Deere 6110 B
Трактор Challenger
Сівалка John Deere 1890
Сівалка John Deere 1745
Сівалка John Deere 1780
Культиватор Väderstad Carrier
Культиватор Case IH Tiger Mate
Плуг John Deere
Плуг Kverneland
Плуг Gregoire Besson
Борона «Уманьферммаш» СГ-21
Борона «Лозівські машини» СН-8

 

«Задля боротьби з ущільненням ґрунту застосовуємо глибоке рихлення. Оремо через рік: рік оремо, інший рік працюємо глибокорозпушувачами. Взагалі з технологією вирощування експериментуємо щороку. Постійної технології немає, кожен рік у нас якісь зміни, а вже покращення чи погіршення від них — вже наприкінці року бачимо, що в нас виходить. Технологіями no-till чи strip-till не захоплюємося, це не для нашої зони. Основний обробіток повинен бути однозначно або дискріпер, або глибокорозпушувач, або ж оранка», — підсумовує Микола Азаров.

Ліворуч: Віталій Терещенко, менеджер «Агротек», праворуч: Микола Азаров, керівник «Продексім»

Що ж, прощаємося з господарством до наступної зустрічі, коли зможемо побачити, як росте й розвивається кукурудза, та чим саме її захищають від шкодочинних організмів. А команду “АгроПолігону” вже чекають на Тернопільщині, та про це — іншим разом.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою