Чому укладати угоди на Агрітехніці вигідно для українських фермерів?

Чому укладати угоди на Агрітехніці вигідно для українських фермерів?

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 12 листопада 2015 128 0

Німецька «Агрітехніка 2015» – одна з найвизначніших подій у сільському господарстві, яка з гордістю може похвалитися великою кількістю гостей із-за кордону. Одним із них є Геннадій Смольник, український фермер, що став постійним відвідувачем виставки. Будучи учасником «Агрітехніки», українець ніколи не повертався з пустими руками. Наприклад, у 2013 р. він домовився про придбання трактора Deutz-Fahr Agroton 620, сіялки Horsch і плуга Kverneland.

Свою справу Геннадій Смольник розпочав у 2000 р. у с. Степове (Дніпропетровська область), маючи на той час лише 7 га землі. Сталевар за фахом, після навчання він займався продажем шин для вантажівок і тракторів, але згодом перекваліфікувався на фермера. Цьому сприяли земельні реформи: батьки Смольника одержали земельний наділ, який вони засадили овочами.

««Першого ж року ми отримали досить солідний урожай овочів, який налічував 100 т/га томатів. Саме цей факт розпалив інтерес до підприємницької діяльності. Наступного року ми розширили свої володіння до 20 га, які, в свою чергу, згодом перетворилися на 150 га землі. На сьогоднішній момент ми орендуємо набагато більше», — розповідає фермер. Саме так і утворилося його нинішнє господарство «Деметра».

Найбільший урожай соняшника в Україні

На сьогодні фермерське господарство Геннадія Смольника налічує близько 1000 гектарів власної землі і ще 1000 орендованої. Власник «Деметри» вирощує кукурудзу, пшеницю, ячмінь, соняшник і овочі. Але його улюбленцями є соняшник та буряк.

«Соняшник приносить прибуток, а вирощування буряків є просто цікавим процесом», — зізнається фермер.

Виявляється, що урожайність 5,1 т/га соняшнику, якої було досягнуто у 2014 р., вважається найкращим результатом не тільки на Дніпропетровщині, а і по всій Україні. Інші культури також демонструють хороші результати, зокрема середня врожайність кукурудзи по господарству становить 6,6 т/га (а на деяких полях – навіть 12 т/га), ячменю — 5,5 т/га. У «Деметри» є власні зерносховища, які дозволяють зберігати врожай протягом досить тривалого періоду, а отже – дають можливість Геннадію Смольнику обирати найвигідніший для продажу період.

Поля експериментально-крапельного зрошення

Як відомо, Дніпропетровська область потерпає від недостачі води, тут випадає лише 30-40 см щорічних опадів. Однак фермер щедро зрошує свої плантації кукурудзи та овочів. Ще у 2013 р., відвідуючи «Агрітехніку», він придбав італійську систему обприскування.

На сьогодні 80% землі господарства засаджено, а 20% знаходяться на мінімальному культивуванні, де працюють з глибокорозпушувачами.

Цього року Смольник покладає великі надії на вирощування насіння як нову лінію виробництва. Власник підприємства вже попіклувався про всі необхідні документи та сертифікати, націлившись на виробництво насіння пшениці, ячменю та гороху для німецької компанії, з якою співпрацює декілька років.

«Середній вік працівників нашої компанії становить 26 років, а робітників, які працюють у полі, – 38-40 років. Наприклад, нашому агроному, Яні Сімоновій, лише 19 років. Незважаючи на це, ми надали їй перше робоче місце, адже я впевнений, що професіоналів треба виховувати безпосередньо на підприємстві», — зазначає Геннадій Смольник. У цілому ж роботу його господарства забезпечують 10 працівників.

Закордонний досвід відіграє важливу роль

Фермер охоче набирається закордонного досвіду під час відряджень.

«Я об`їздив майже всю Європу», — говорить він.

За словами Геннадія Смольника, йому довелося провести майже місяць у Голландії, набираючись досвіду на овочевій фермі, а візити до Німеччини стали регулярними завдяки кооперації з насіннєвою компанією Saaten Union.

«Мені довелося побувати в Іспанії і побачити, як вирощують соняшник. Крім того, я дізнався технологічні секрети сільського господарства Канарських островів», — розповідає аграрій.

Цього року Смольник відвідає «Агрітехніку» разом з іншими українськими фермерами. Його «покупки» вже визначено. Цей список включає новий плуг, сіялку, восьмиметровий культиватор та компактну дискову борону.

За матеріалами Аgritechnica.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою