Десять хвороб фермера: що робити і як вижити?

Десять хвороб фермера: що робити і як вижити?

Доктор Сем 5 грудня 2019 2677 0

Часто через роботу можна пропустити багато речей. А тим більше, якщо це робота в сільському господарстві! 

Фермеру завжди потрібна додаткова нервова система, міцний оптимізм і залізне здоров’я. Тож наша редакція та партнери — Медична мережа Doctor Sam — підготували для завжди зайнятих аграріїв чек-лист захворювань та агромедичний словник хвороб. Варто знати, на які «дзвіночки» від свого організму треба звертати увагу: адже профілактика завжди краще, ніж лікування!

Гострий тонзиліт (по-людськи ангіна)

Гостре інфекційне захворювання, при якому піднебінні мигдалини виглядають як стиглі помідори, а голос стає схожий на ревіння бика-запліднювача. 

Викликати хворобу можуть стрепто- і стафілококи, а також польові роботи під час випадання місячної норми опадів та дегустація в полях холодного квасу (і не тільки!) з агрономом.

Радикуліт

Запальне і компресійне ураження корінців спинномозкових нервів, коли хребет карлючиться в букву «зю», а людина прямоходяча перетворюється на людину зігнуто-стогнучу. 

Найчастіше захворювання провокують багатогодинні об'їзди на авто полів господарства, окопні роботи на городі в режимі героя-навантажувача, а також занадто пильне вивчення низькорослих посівів сільгоспкультур.

Мігрень

Періодичні напади болю, частіше в одній половині голови. 

Характерними причинами хвороби є гостра недостатність дощу, поломки техніки в розпал посівної і збирання врожаю, бурхливе святкування Дня поля. Часто супроводжуються запамороченням і нудотою.

Отит

Запалення внутрішнього, середнього або зовнішнього вуха. 

Може бути як ускладненням інфекційних хвороб, так і результатом визначення на слух проблем в двигуні трактора ХТЗ. Ще одна поширена причина отиту — тривалі вислуховування по телефону криків начальства з приводу падіння врожайності, поламаного комбайна, вкраденого зерна чи результату гри збірної з футболу.

Гастрит

Запальні або запально-дистрофічні зміни слизової оболонки шлунка. 

Виникає, коли самогон з перцем закусуєш салом і хроном, особисто оцінюєш поживні якості комбікорму або їси в режимі «доба через три» під час гарячого сезону польових робіт. 

Бронхіт

Запальні процеси слизової оболонки бронхів. 

Якщо вносити безводний аміак або засоби захисту рослин і самому не захищатися, то слизова оболонка точно передасть привіт. Хоча головною причиною бронхіту є не випите холодне молоко після лазні, а вірусна чи бактеріальна інфекція. 

Геморой

У медичному сенсі це розширення вен нижньої частини прямої кишки. 

Хоча аграрії так можуть називати абсолютно будь-які речі: від навали на посіви озимої совки до ініціатив керівництва по розширенню зембанку. У простих випадках для вирішення проблеми достатньо правильно «вмазатися», але іноді без допомоги фахівців не обійтися.

Артеріальна гіпертензія або гіпертонія

Підвищення артеріального тиску найчастіше в результаті підвищення тонусу судин.

Засуха, пересівання, неврожай, земельні закони, високі ціни на агрохімію, низькі ціни на кукурудзу, більш красива дружина у сусіда-фермера … Робота українського аграрія точно «валідольна». У таких жорстких умовах не доводьте себе до точки кипіння і бережіть здоров'я.

Ячмінь

Гостре гнійне запалення волосяної цибулини вії і сальної залози повіки. 

Зазвичай такий «врожай» вирощується після щедрого удобрення стафілококом. Наприклад, коли після роботи на землі треш очі брудними руками. Народна медицина радить прикладати до хворого місця подорожник, колечко або навіть плюнути в око, але все ж при погіршенні самопочуття краще звернутися до лікаря.

Сечокам'яна хвороба (уролітіаз)

Формування конкрементів у органах сечовидільної системи. Людською мовою це означає «пісок» і камені в нирках, які представляють не меншу небезпеку, ніж камені для сівалки під час посівних робіт. Сидячий спосіб життя, неправильне харчування і постійні стреси сприяють розвитку хвороби. Регулярно проводите агрохімічний аналіз  ґрунту? Здайте аналізи і самі, краще перестрахуватися.

Дурна Уявна Патологія Агробізнесу

Більш відома за своєю абревіатурою — ДУПА. Хронічне професійне захворювання всіх аграріїв з періодичними сезонними загостреннями. 

Симптомів хвороби настільки багато, що традиційна медицина поки що безсила. Але лікувальна практика доводить, що гарний настрій і сміх істотно підвищують шанси на повне одужання.

Звичайно, ставити собі діагноз в інтернеті так само ризиковано, як сіяти ріпак в суху землю. Тому краще звертатися до кваліфікованих фахівців. Тим більш, що у клініках Doctor Sam ви гарантовано отримаєте знижку за промокодом «Латифундист». 

Будьте здорові!

© Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою