Агропрогноз: як атмосферний тиск впливає на зміну погоди?

Метео Фарм 17 січня 2020 38213 0

Сьогодні поговоримо про атмосферний тиск. Що на нього впливає та як за його допомогою прогнозувати погоду. 

Як відомо, повітря оточує всю Землю у вигляді кулястого шару. Цю оболонку Землі називають атмосферою. Як тіло, що має масу, атмосфера притягується до Землі. Тому воно чинить тиск на земну поверхню і на всі тіла, що на ній знаходяться. Відповідно до закону Паскаля, повітря проникає у будинки, шахти й діє на всі тіла. Атмосфера піднімається над поверхнею Землі на кілька сотень кілометрів, стаючи дедалі більш розрідженою (менш густою). Поступово вона переходить у порожній космічний простір — вакуум, де тиск практично дорівнює нулю.

Що таке атмосферний тиск і як його виміряти?

Тиск повітря є однією з основних характеристик фізичного стану атмосфери. З ним тісно пов'язані багато динамічних процесів, зокрема, горизонтальний рух повітря. Атмосферний тиск – сила, з якою давить на одиницю земної поверхні стовпчик повітря, який простирається від поверхні Землі до верхньої границі атмосфери. Якщо кількість повітря у стовпчику збільшується – атмосферний тиск збільшується, якщо зменшується – тиск зменшується. Сила тяжіння зростає від екватора до полюсів, а величина повітряного стовпчика залежить від висоти над рівнем моря та від температури. Отже, атмосферний тиск – це сила, з якою повітря тисне на земну поверхню і на всі предмети на ній.

Читайте також: Агропрогноз: як кількість вологи в атмосфері впливає на розвиток рослин

Атмосферний тиск вимірюють за допомогою спеціального приладу – барометра. Спостерігаючи за ним, можна легко виявити, що його показники змінюються при зміні погоди. Перед негодою (опадами) атмосферний тиск падає, а перед ясною (сухою) погодою — тиск зростає. Отже, за зміною тиску можна передбачити зміни погоди. 

Протягом доби тиск може змінюватися і цим спричиняти зміну інших параметрів — температури, вологості повітря, хмарності і т.д. Для людини комфортним значенням є від 750 до 760 мм ртутного стовпчика (мм рт. ст.)

Фактори, що впливають на зміну атмосферного тиску

Повітря тисне на різні ділянки земної поверхні неоднаково. Це можна пояснити нерівномірним нагріванням поверхні Землі, від якої, у свою чергу, нагрівається повітря. Отож, атмосферний тиск залежить від температури повітря. Від нагрівання повітря розширюється, підійматися вгору і менше тисне на поверхню. При охолодженні, навпаки, стискається й опускається вниз. 

Протягом доби тиск двічі підвищується (вранці та ввечері) і двічі знижується (після полудня і після півночі). Взимку, коли повітря холодне і важке, тиск вищий, ніж улітку, коли воно більш тепле і легке.

Важливим фактором впливу на тиск є висота над рівнем моря, він залежить від висоти місцевості. Чим вище від рівня моря, тим тиск повітря менший. Чим вище, тим більше зменшується висота стовчика повітря, що тисне на земну поверхню. Крім того, з висотою тиск падає ще й тому, що зменшується щільність самого повітря.

Також на атмосферний тиск має вплив підстилаюча поверхня. Характер підстилаючої поверхні (сніг, рослинність, поверхня води, тощо) має великий вплив на властивості повітряних мас, на їх температуру, вологість і прозорість, а отже, впливає і на рівень атмосферного тиску, що дуже залежить від температури повітря. Головним чином вплив на температуру пояснюється тим, що від характеру підстилаючої поверхні залежить співвідношення величини сонячної радіації відбитої від поверхні землі та поглиненої нею (світла поверхня відбиває сонячну радіацію, а темна – поглинає).

Розподіл атмосферного тиску на Землі

Атмосферний тиск, як і температура повітря, розподіляється на Землі смугами: розрізняють пояси низького і високого тиску. Їх утворення пов’язане з нагріванням і переміщенням повітря.

Над екватором повітря добре прогрівається. Від цього воно розширюється, стає менш щільним, а тому легшим. Легше повітря підіймається вгору – відбувається висхідний рух повітря. Тому там біля поверхні Землі протягом року встановлюється пояс низького тиску. Над полюсами, де протягом року температури низькі, повітря охолоджується, стає більш щільним і важчим. Тому воно опускається – відбувається низхідний рух повітря – і збільшується тиск. Повітря, що піднялося над екватором, розтікається до полюсів. Але, не доходячи до них, на висоті воно охолоджується, стає важчим і опускається на паралелях 30–350 в обох півкулях. Як наслідок – там утворюються пояси високого тиску. У помірних широтах, на паралелях 60–650 обох півкуль утворюються пояси низького тиску.

Читайте також: Агропрогноз: як і навіщо аналізувати температуру повітря

Отже, спостерігається тісна залежність атмосферного тиску від розподілу тепла і температур повітря на Землі, коли висхідні й низхідні рухи повітря зумовлюють нерівномірне нагрівання земної поверхні. Зміна атмосферного тиску спричиняє зміну інших важливих метеорологічних факторів та навпаки.

Вплив атмосферного тиску на погоду

Якщо слідкувати за рухом циклонів та антициклонів можна прогнозувати погоду на найближчий час. Отже, циклони й антициклони — замкнуті області відповідно низького і високого атмосферного тиску, які є своєрідними атмосферними вихорами висхідного і низхідного потоків повітря.

Метеостанція

З циклоном пов'язані великі області хмар і опадів. Узимку з  його приходом наступає потепління, влітку — зниження температури повітря. Для антициклону характерна ясна погода, відсутність хмарності й опадів. У центрі антициклону — штиль. Взимку з антициклоном пов'язане різке зниження температури (унаслідок нічного вихолоджування земної поверхні). Влітку, навпаки, з антициклоном пов'язане підвищення температур (завдяки надходженню прямої сонячної радіації протягом довгого дня).

© Kurkul.com, 2020 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою