Агропрогноз: як і навіщо аналізувати температуру повітря

Метео Фарм 18 грудня 2019 1034 0

 

Онлайн-асистент фермера Kurkul.com разом з сервісом прогнозування агропогоди Meteo Farm розпочинає цикл матеріалів про метеорологічні показники, їх значення, вплив та застосування в аграрному секторі. Ми докладно розберемо такі важливі для сільгоспвиробника значення як опади, активні та ефективні температури, хмарність, вологість грунту, напрям вітру та ін. Навчившись правильно аналізувати ці показники, аграрій дійсно може «подружитися» з погодою та стати менш залежним від «фактору Бога». Отже розпочнемо з температури повітря.

Яким чином нагрівається повітря?

Повітря атмосфери пропускає сонячні промені до земної поверхні. Проте саме воно променями не нагрівається. Нагрівається земна поверхня сонцем. А потім від земної поверхні нагрівається повітря. Тому температура змінюється з висотою над рівнем моря. З кожним кілометром угору температура знижується на 5-6°С, чим далі від земної поверхні, тим стає холодніше.

Метеорологічна станція

Температура залежить від: географічного положення, часу доби, сезону року, висоти місцевості, підстилаючої поверхні. Так, вода в океані накопичує сонячне тепло повільніше ніж ділянки суходолу. Але саме вода і повільніше вивільняє в атмосферу тепло.

Завдяки проведенню багаторічних спостережень за добовими, максимальними, мінімальними температурами визначають середньодобову, середньомісячну та середньорічну температури того чи іншого району. Обчислюють їх як середньоарифметичне число. Також ведуть спостереження за активними та ефективними температурами. Завдяки цим даним Україна поділяється на різні агрокліматичні райони. Розміщення і вирощування сільськогосподарських культур можливо в тих районах, де рослини забезпечені теплом, тобто де є достатня сума активних та ефективних температур. Кожна рослина потребує свою суму температур для повного дозрівання.

 

Україна належить до регіонів планети, де зміна середньої за рік температури повітря  протягом останніх тридцяти років відбувалась найшвидшими темпами. Температура повітря завжди зростала, але не такими темпами як за останні роки. Основний вплив на температурний режим спричиняють антропогенні фактори. 2019 рік не виключення, всі місяці поточного року мали суттєві перевищення середньомісячних температур відносно кліматичної норми. Значні перевищення зафіксовано в лютому, червені та жовтні - аж на 4 – 5 °C.

Який вплив температура повітря має на аграрний сектор?

Основним із факторів для життя рослин і необхідних умов для біологічних, хімічних і фізичних процесів є температура повітря. Тепловий режим приземного шару повітря визначає темпи розвитку рослин та розміри урожаю вцілому. З початком формування надземних органів розвиток рослин все більше залежить від температури повітря. При низьких температурах в усіх рослинах уповільнюються фізіологічні процеси – фотосинтез, дихання, транспірація. 

Сильні морози взимку протягом тривалого часу без достатньо високого шару снігу можуть спричинити вимерзання озимих. Також негативний вплив мають пізні заморозки, на час їх настання (в основному у травні) рослини вже добре розвинені і вразливі до впливу низьких температур.

Читати за темою: Десять хвороб фермера: що робити і як вижити?

Надмірно високі температури (вище за оптимальні) призводять до посилення розпаду речовин і послаблення фотосинтезу, а в окремих випадках до порушення життєвих функцій органів рослин, які можуть викликати загибель самої рослини. З одного боку високі температури повітря прискорюють дозрівання зерна ранніх зернових, сприяють інтенсивному розвитку пізніх культур, але тільки до тих пір, поки вистачає запасів вологи в ґрунті. 

Метеорологічна станція

Висока температура протягом тривалого періоду збільшує випаровування та зменшує відносну вологість повітря, що призводить до термічних опіків листя та плодів. Також ослаблює процеси фотосинтезу і відповідно зменшує кількість органічної речовини та урожайність культури. Високі температури сприяють розвитку, активізації та розповсюджені грибкових захворювань таких як септоріоз, фузаріоз, фомоз та ін.

Читати за темою: Сергій Рибалко: Заборонив своїм батькам садити картоплю

Дослідженнями встановлено, що в міру збільшення добових амплітуд (різниця між максимальними та мінімальними температурами) коливання температур повітря поліпшується якість врожаю — збільшується цукристість фруктів і коренеплодів, вміст білка в зернових культур. Нічні зниження температури, особливо тоді, коли вони досягають точки роси (випадіння роси) умови, що поліпшують водний режим культур, збільшують вміст води у рослинах. У результаті цього вночі ріст вегетативних органів більший, ніж репродуктивних.

Здається один лише показник, але яку значну роль він відіграє у житті всієї планети…

Слідкуйте за нашими новими публікаціями.

Інформація була надана сервісом прогнозування погоди Meteo Farm.

© Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus