Агропрогноз: чим загрожує низька і висока вологість повітря?

Метео Фарм 23 січня 2020 4668 0

Як відомо, вода займає близько 70,8 % поверхні земної кулі, а живі організми містять від 50 до 99,7% води, в атмосфері міститься 13-15 тис. км3 води у вигляді крапель, кристалів снігу і водяної пари. Сьогодні мова піде саме про «водяну пару», що має вплив на весь клімат Землі. Важливе значення вологість повітря має у метеорології для передбачення погоди, а також вона значно впливає на самопочуття людини та стан сільськогосподарських культур.

Що таке вологість?

Вологістю повітря називається вміст водяної пари в атмосфері. Водяна пара постійно надходить в атмосферу внаслідок випаровування води з поверхні водойм, ґрунту, снігу, льоду та рослинного покриву. 86% водяної пари надходить в атмосферу з поверхні Світового океану, решта 14% — з поверхні суходолу.

Водяна пара – найбільш нестійка складова частина атмосфери. В атмосфері її вміст змінюється залежно від фізико-географічних умов місцевості, пори року, часу доби і умов погоди. У середньому з висотою її кількість зменшується: найбільше її біля поверхні, з якої йде випаровування. Чим далі шари атмосфери знаходяться від землі – тим менше вони містять вологи. До того ж загальне зниження температури повітря з висотою також обмежує вміст водяної пари повітря. У вищі шари атмосфери водяна пара проникає внаслідок турбулентної дифузії. У горизонтальному напрямі водяну пару переносять вітри.

Якою ж вона буває?

Розрізняють абсолютну та відносну вологість повітря. Абсолютна вологість – маса пари, що утримується в одиницях об’єму повітря. Відносна вологість – відношення абсолютної вологості до її максимального значення при даній температурі. При 100% відносній вологості у повітрі може відбутися конденсація водяної пари з утворенням туману, випаданням води. Температура при якій це трапляється, називається точкою роси. Можна сказати, що точка роси – це температура повітря при якій випадає роса. Оптимальна для людини вологість 40%-60%. Чим більша відносна вологість, тим більша ймовірність випадання опадів. В Україні відносна вологість змінюється за сезонами: влітку – нижча, взимку – вища. Відносна вологість досягає максимальних величин уночі і особливо вранці, а мінімальних – удень (за винятком тих районів, де спостерігаються бризи).

Прикладом рідкого і твердого стану вологи в атмосфері є хмари, що складаються з дрібних крапель води, кристаликів льоду або їхньої суміші. Необхідна умова утворення хмар — насичення водяних пар до стану конденсації (перетворення пари у воду) або сублімації (перетворення пари в крижані кристали, минаю рідку фазу) і зниження температури повітря до критичної. Крім того, у повітрі повинні знаходитися так названі ядра конденсації (або сублімації). Зазвичай, такими ядрами є кристалики солі, що зриваються вітром із гребенів морських хвиль, або мікроскопічний пил, піднятий з поверхні землі, частки диму над виробничими об'єктами. Бо над сучасними містами пилу і диму завжди більш ніж достатньо, погода в містах завжди гірша, ніж у передмісті. Особливо це виявляється в приморських містах.

Читати за темою: Дощ за викликом: як люди керують погодою

Повітря вважається насиченим вологою, якщо при даній температурі не може більше поглинати водяну пару і при охолоджуванні починають виділятися крапельки води у вигляді роси, туману, хмар. Сухим вважається повітря при подальшій його здатності поглинати вологу. Вологість повітря вимірюють гігрометрами та психрометрами.

Як саме впливає вологість повітря на аграрний сектор?

З усіх галузей економіки сільськогосподарське виробництво,  у тому числі, землеробство, зазнає збитків від несприятливих гідрометеорологічних умов. Вологість повітря має суттєвий вплив на сільськогосподарське виробництво, значною мірою обумовлює інтенсивність випаровування води з підстилаючої поверхні і транспірації рослин. 

При високій температурі та незначній вологості повітря інтенсивність випаровування збільшується і виникає невідповідність між надходженням води та її витратами, що уповільнює ріст і розвиток рослин. Надмірно висока вологість сприяє крупноклітинній будові тканин рослин, що надалі викликає полягання у зернових культур. 

У період цвітіння висока вологість повітря затримує цвітіння і плодоношення рослин, перешкоджає нормальному запиленню рослин, а в теплу пору року ―сприяє розвитку грибних і бактеріальних захворювань рослин (борошнистої роси, білої гнилі, фітофторозу, різних видів іржі) і розмноженню деяких шкідників, що призводить до зменшення врожаю. Висока вологість у період достигання хлібів затримує настання повної стиглості, збільшує вологість зерна і соломи, що, по-перше, ускладнює збирання хлібів, по-друге – викликає проростання зерна. 

Читати за темою: Водні потреби сільського господарства та джерела водопостачання

Ще більше неприємностей рослинам завдає низька вологість. Зменшення відносної вологості до 30% і нижче викликає явище «повітряної посухи», що призводить до втрати тургору у листках. Якщо це явище спостерігається кілька днів, то припиняється фотосинтез, листя засихає, зменшується фотосинтезуюча поверхня і втрачається частина врожаю. 

Особливо шкідливе зменшення вологості повітря до 30% у період цвітіння, оскільки пересихає пилок, що спричиняє неповне запліднення і явище череззерниці у колосі. Крім того, низька вологість у період наливання викликає щуплість зерна, зменшення його врожаю. Особливо небезпечна низька вологість у комплексі з нестачею ґрунтової вологи. Якщо відносна вологість становить 30% і менше, а запаси продуктивної вологи в орному шарі не більше 5 мм, а в метровому – не більше 30 мм в період наливання зерна, то зерно стає щуплим, погіршується його якість. Поєднання низької вологості повітря, високих температур та малих запасів продуктивної вологи призводить до утворення дрібних плодів і ягід, зменшує їх врожай і якість та викликає слабку закладку бруньок під урожай наступного року. Але низька вологість повітря у період дозрівання винограду і цукрових буряків підвищує вміст цукру у ягодах та коренеплодах. Низька відносна вологість повітря стримує перезараження озимих зернових культур та ріпаку основними хворобами. Від вологості повітря також залежать строки проведення сільськогосподарських робіт: сушка зерна, закладка силосу, боротьба з бур’янами та ін.

Інформація була надана сервісом прогнозування погоди Meteo Farm.

 

© Kurkul.com, 2020 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою