Як зробити виробництво грибів рентабельним і ефективним?

Як зробити виробництво грибів рентабельним і ефективним?

Ristone Holdings 29 січня 2020 1207 0

Виробництвом грибів в Ristone Holdings займаються вже приблизно 20 років. За цей час у компанії подолали чимало важких етапів, які посприяли пошуку нових підходів до виробництва, дали величезний досвід у цій сфері.

Сьогодні два грибних господарства Ristone Holdings сумарно виробляють понад 1000 тонн печериць на рік. Їхня продукція реалізується в найбільшій торговельній мережі України «АТБ-Маркет». Зробити наші підприємства успішними, рентабельними, досягти такого результату дозволив продуманий підхід до організації виробництва. Далі, читайте пряму мову одного із топ-менеджерів Ristone Holdings, Юрія Мазана.

«У 2001 році ми відновили і запустили першу шампіньйонницю в селі Керносівка, хоча до цього вона вже понад 10 років не використовувалася. Було чимало проблем, вона на той час перебувала в розукомплектованому стані, але нам вдалося її відновити. Після цього ми побудували комплекс з виробництва компосту в селі Губиниха — «Агро-Тандем», тож тепер ми не купуємо чужий компост, а створюємо власний. Приблизно 10 років тому ми розширили своє грибне господарство і власноруч збудували ще одну шампіньйонницю в селі Левенцівка. Для цього господарства ми вже завозили все обладнання з Європи: стелажі, клімат-контроль, електроніку, холодильні машини», — розповідає про основні етапи становлення грибного виробництва Юрій Мазан.

Юрій Мазан, топ-менеджер Ristone Holdings

На власному досвіді ми зрозуміли, що необхідно створювати замкнутий цикл виробництва, самим виробляти компост для грибів, не скупитися на інвестиції в сучасне устаткування, і що особливо важливо в XXI столітті, — давати бізнес-партнерам і споживачам гарантію екологічної безпеки свого продукту.

Свій досвід підвищення рентабельності, ефективності та якості виробництва грибів наші фахівці сформулювали в наступних рекомендаціях:

Створюйте замкнутий цикл виробництва і власну сировину

Після того, як ми відкрили першу грибницю, ми швидко зрозуміли, що необхідність постійно закуповувати всю сировину для виробництва серйозно підвищує собівартість продукту і збільшує ризики. Нашим першим стратегічним кроком стало будівництво власного підприємства з виробництва компосту з втор. сировини. Ми попередньо вивчили європейський досвід, завезли голландське обладнання, вивели необхідну формулу складу компосту, яка підходить для виробництва печериць, і запустили виробництво. Ми неодноразово експериментували з міцелієм для грибниць, поки не зупинили свій вибір на провідному американському виробникові Amycel.

Сьогодні компост з нашого підприємства «Агротандем-Плюс» дає один з кращих результатів у країні. Ми виробляємо до 1200 тонн компосту на місяць, з кожної тонни ми отримуємо приблизно 300 кг печериць. Але найголовніше, це дозволяє істотно знизити витрати на виробництво, оскільки сировина для компосту — це відходи інших підприємств холдингу.

Після використання компосту на грибниці, він відправляється в наше гноєсховище, а потім використовується як добриво на полях. Таким чином, ми двічі використовуємо відходи власного виробництва на благо своїх підприємств і зводимо до мінімуму закупівлю сировини у сторонніх компаній.

Інвестуйте в обладнання

Для своєї першої грибниці ми частково використовували голландське обладнання, частково — вітчизняне. Зокрема у нас стояла вітчизняна система клімат-контролю, яка мала обмежені можливості. За роки роботи ми зрозуміли, що для виробництва якісних грибів та отримання гарного врожаю дуже важливо забезпечити ідеальний мікроклімат: не тільки температурні показники, але й рівень вологості, кількість кисню і вуглекислого газу. Ми врахували це, і для своєї другої грибниці вже купували сучасне обладнання Fancom — це голландська система підтримки мікроклімату, яка в автоматичному режимі за попередньо заданою програмою створює необхідні умови для дозрівання печериць на різних етапах розвитку, з урахуванням усіх цих показників. Разом із власною котельнею та холодильним обладнанням, це дає можливість вирощувати гриби цілий рік без втрати якості та кількості. Зараз ми отримуємо не менше 6 врожаїв на рік.

Гарантуйте безпеку і екологічність

У XXI столітті для створення успішного грибного виробництва недостатньо просто навчитися вирощувати гриби, необхідно робити їх безпечними для споживача і екологічно чистими. Розуміючи, що гриби дуже легко поглинають шкідливі речовини з навколишнього середовища, ми розмістили свої підприємства в екологічно чистій зоні. До найближчого міста — не менше 60 км, а поруч знаходиться річка Оріль, яку називають чи не найчистішою в Україні.

Ми не використовуємо пестициди під час вирощуванні грибів і регулярно проходимо контроль якості. Наші гриби щомісяця перевіряються на наявність нітратів, пестицидів, гербіцидів, радіонуклідів. Тільки отримавши висновок про їхню відповідність нормам, ми можемо здати їх на продаж. Ця вимога нашого партнера — мережі «АТБ-Маркет», куди ми здаємо основну масу вирощених грибів, і це вимога часу. Сучасний покупець, особливо міський житель, приділяє все більше уваги безпеці продуктів харчування для здоров'я.

Продумуйте напрямки реалізації

У виробництві грибів вкрай складно отримати ідеальний результат. Практично неможливо виростити всі 100% врожаю грибів першого сорту. Навіть на власному якісному компості і з передовою технікою ми отримуємо до 20% грибів другого сорту.

Тут важливо знайти альтернативні напрямки реалізації. Так, основну масу своєї продукції ми здаємо в торгову мережу «АТБ-Маркет» — це якісні гриби першого сорту.

Те, що не дотягує до цього рівня, ми продаємо невеликим переробним підприємствам, які виробляють консервовані овочі, займаються виробництвом піци. Таким чином, продукція не пропадає марно.

До цих рішень ми прийшли за 20 років розвитку своїх грибних господарств. За цей час ми створили успішне і рентабельне виробництво печериць, тому ці поради можуть допомогти виробникам-початківцям досягти хороших результатів і уникнути помилок.

© Kurkul.com, 2020 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою