В Україні витрати на виробництво грибів зросли в кілька разів

27 жовтня 2021 500 0
Печериці
Печериці

За останні кілька років витрати на виробництво грибів зросли в кілька разів. Як наслідок в Україні закрилось близько 30 ферм і підприємств, що займалися грибівництвом. Повідомляє Kurkul.com за підсумками IV Міжнародної Виставки-Конференції «Дні Українського грибівництва».

За підрахунками грибівників, витрати на персонал зросли на 20-50%, вартість електрики на 20-30%, вартість газу та інших енергоносіїв на 20-50%, а вартість компосту в середньому на 30%. 

«Особливо різко в 2021 р. «вистрілили» ціни на газ, піднявшись в 3 рази. Для тих господарств, які використовують його для обігріву  — це збільшення собівартості приблизно на 2 грн/кг», — повідомили представники грибної галузі. 

Зниження рентабельності, а в багатьох випадках збитковість, змусила ряд ферм, в основному невеликих, піти з ринку. Частина ферм були продані і працюють або працюватимуть з новими власниками.

Згідно з даними бази даних УМДІС, близько 30 ферм і підприємців, що займалися вирощуванням печериць в 2017, перестали їх вирощувати 2018-2020 рр. Також за підрахунками, наразі в країні працює 290 підприємств та ферм з вирощування грибів.

Нагадаємо раніше йшлося, що через карантинні заходи в Україні можуть обвалитися ціни на гриби.

Виконано за допомогою Disqus