Уряд «присипляє» фермерів: коментар до законопроєкту 4046 про діяльність фермерських господарств

Вадим Івченко 9 вересня 2021 2149 0

Вадим Івченко, народний депутат від фракції «Батьківщина», член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики

Третій місяць, як Україна живе в умовах дії закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, який фактично відкрив ринок землі.

Для фермерських господарств життя в реаліях функціонування ринку землі може дати як суттєвий поштовх у розвитку, так і банально знищити їх. 

Нагадаю, що в Україні на 1 липня 2021 зареєстровано 48,4 тис. фермерських господарств. Більшість з них — це невеликі сімейні фермерські господарства. Через брак фінансової потужності конкурувати на рівні з агрохолдингами за землю фермери не можуть.

Яку підтримку сьогодні уряд їм пропонує? Програм та задекларованих обіцянок – багато! Але більшість з них не працює. Навіть підтримка через «Український державний фонд підтримки фермерських господарств» на кінець липня 2021 року ще не була запущена: комісії не створені, розподіл коштів не затверджено!

Навіть те ж «переважне право», прописане в законі про обіг земель, не захищає того ж фермера, який орендує пай. Влада не забезпечила всіх учасників аграрного ринку рівними можливостями в доступі до фінансових кредитних ресурсів.

Читати також: Критика та порівняння проєктів закону про бджільництво від депутатів «Батьківщини», «Довіри», «Слуги народу»

Розуміючи, що фермерські господарства знаходяться під загрозою зникнення, уряд намагається вскочити в останній потяг, що набирає хід. В четвер в порядку денному парламенту стоїть на розгляд друге читання законопроєкту 4046 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств». Автори закону обіцяють, що реалізація цього законопроєкту дасть можливість фермерським господарствам активніше брати участь у державних програмах підтримки та отримати доступ до кредитних ресурсів.

Зокрема, документом пропонується:

унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств;

визначити коло отримувачів державної підтримки через «Український державний фонд підтримки фермерських господарств»;

уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства;

запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно).

Ініціатива, звісно, гарна. Взагалі обіцянок щодо ініціатив влада не шкодує.

Нещодавно Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило оновлені форми для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств у межах бюджетної програми КПКВК 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», зокрема за напрямом фінансова підтримка розвитку фермерських господарств (наказ Мінагрополітики від 12.07.2021 № 76), а 

«Укрдержфонд» оголосив конкурс на отримання фінансової підтримки на поворотній основі за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам». Але в бюджеті на це грошей фактично немає! Як, напевно, і щодо фінансування закону про підтримку фермерських господарств який може залишитись просто гарною «ініціативою»!

Величезні проблеми на даний час у фермерів з викупом земель, якими вони користувалися десятки років. На перешкоді цьому нерідко стає місцева влада і те, що порядок такого викупу, який відповідав би законові, не сформований!

Читати за темою: Навіщо чекати: земля для агрохолдингів до 2024

Вадим Івченко

Ринок землі рухається таким чином, що маленькі господарства скоро будуть відмовлятися від землі, від свого переважного права, а великі агрохолдинги будуть їхню землю скуповувати.

Необхідно терміново доопрацьовувати законодавство. По всіх проблемних питаннях. Закріпити фермерство основою аграрного устрою України, оновити класифікацію фермерських господарств, закріпити певний відсоток ВВП на держпідтримку фермерства,  прийняти закон про локального виробника і про підтримку молодих фермерів і ще багато чого.

І робити це разом з зацікавленими представниками аграрного сектору — фермерами, одноосібниками, асоціаціями та спілками! Адже те що зараз відбувається дуже нагадує анархію! У кого більше впливу та грошей — той і правий.

Вадим Івченко, народний депутат від фракції «Батьківщина», член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики

© Вадим Івченко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою