Михайло Міщенко, головний агроном ПСП «Вороновське»

Михайло Міщенко: Вирощування пшениці в умовах посухи на Одещині

30 березня 2021 2467 0

Торішній сезон запам'ятався аграріям Одещини, як найпосушливіший за останні роки. За підрахунками експертів, сума збитків сільгоспвиробників склала майже 7 млн грн. Найбільше дефіцит вологи позначився на фермерах Тарутинського, Ренійського, Арцизького, Татарбунарського та Лиманського районів, які і нині оговтуються від збитків за недоотриманий врожай.

Наразі господарства Одеської області вчаться вирощувати культури при мінімальній кількості опадів, використовуючи при цьому селекцію виведену для посушливих регіонів, змінюючи технологічні аспекти вирощування та коригуючи сівозміну для максимального накопичення вологи. 

Читайте також: Рекордна врожайність в умовах посухи на Одещині — «Дачні» секрети українських науковців

Одним із таких підприємств є ПСП «Вороновське», яке пристосовується до режиму «мінімум вологи» та вирощує в таких умовах озиму пшеницю, ріпак і навіть горох. Отже, як в господарстві проводять інсектицидний захист в умовах посухи, чому у сівозміну був введений горох та який наразі стан посівів Kurkul.com розповів Михайло Міщенко, головний агроном ПСП «Вороновське». 

Знайомство

Kurkul.com: Коли було створено підприємство? Скільки землі маєте в обробітку?

Михайло Міщенко: Підприємство було створено у 2000 році. Наразі земельний банк нараховує близько 3 тис. га.

Kurkul.com: Які культури вирощуєте? 

Михайло Міщенко: Зосереджені на вирощуванні трьох культур. Це озима пшениця, озимий ріпак та горох. Під озимий ріпак відводимо близько 1,2 тис. га, під пшеницю — 1,6 тис. га та під горох — 1,2 тис. га.

Kurkul.com: Горох зараз вважається нішевою культурою, далеко не всі його вирощують у таких масштабах. Чому ви вирішили додати його до сівозміни?

Михайло Міщенко: Зараз рідко можна зустріти господарства, які вирощують горох. Але щоб дотримуватись сівозміни, вирішили сіяти саме цю культуру. Не стільки для прибутку, а для отримання гарного попередника, адже він накопичує азот та рослинні рештки. Сівозміна виглядає так: горох — пшениця — ріпак — пшениця. 

Kurkul.com: Як Ви оцінюєте сезон 2019/20? Чи постраждали посіви від посухи? 

Михайло Міщенко: Для всіх аграріїв це важкий сезон і не хотілось би, щоб такі роки повторювались. Спочатку приморозки весняні, а потім засуха — маємо негативний результат врожайності майже на всіх культурах. 

Kurkul.com: Яку технологію обробітку ґрунту використовуєте?

Михайло Міщенко: Ми працюємо за технологією прямого посіву. Вважаємо цю технологію майбутнім для таких посушливих регіонів, як наш. 

Kurkul.com: А з яких агрегатів складається техпарк господарства? 

Михайло Міщенко: Маємо два трактори, самохідний та причіпний обприскувач John Deere, Також є три трактори New Holland, два МТЗ та два комбайни John Deere. Крім того, маємо посівний комплекс Flexi-Coil. Ніяку техніку не орендуємо, адже на всі операції вистачає свого техпарку. 

Kurkul.com: Є власні потужності для доробки зерна? 

Михайло Міщенко: Так: очисна машина БСХ-100 та зерновий сепаратор ИСМ-50. 

Читати ще: Микола Климчук: Ми виключили соняшник із сівозміни підприємства

Технологія вирощування

Kurkul.com: Які добрива і яким чином традиційно вносите?

Михайло Міщенко: Перше внесення відбувається при сівбі в рядок сівалкою, інші —  обприскувачем, якщо це КАС, а якщо аміачна селітра чи сульфат амонію — розкидачем мінеральних добрив. Зазвичай вносимо 100-150 кг/га за раз.

Kurkul.com: Коли відбувається сівба? 

Михайло Міщенко: Озимий ріпак сіємо в кінці серпня, озиму пшеницю — на початку вересня, горох — десь в кінці листопада. 

Kurkul.com: Посівна в цьому році пройшла без ускладнень?

Михайло Міщенко: Так. Цього року погода більш-менш порадувала. Дощі пішли завчасно, тож рослини встигли укорінитись і розкущитись. До того ж перезимівля рослин пройшла успішно. Опади були переважно у вигляді дощу і де-не-де снігу. Коли мороз був, то сніг тримався, але тільки-но стало тепліше і все розтало. 

Kurkul.com: Чи застосовуєте біостимулятори, антистресанти?

Михайло Міщенко: В основному ні. У випадку дефіциту вологи, а це у нас лімітуючий фактор, ніякий антистресант не виправить ситуацію. Все ж робимо ставку на збереження вологи і накопичення рослинних решток, які працюють як мульча.

Kurkul.com: Як працює технологія захисту рослин у господарстві?

Михайло Міщенко: Проводимо 4-5 інсектицидних обробок пшениці у період вегетації. На ріпаку завжди на 1-2 обробки більше, бо ця культура має більше шкідників. Якщо рік посушливий, то проводимо одну фунгіцидну обробку. Якщо ж вологи достатньо, то по 2 обробки на культуру. 

Kurkul.com: Які інсектициди використовуєте?

Михайло Міщенко: Треба враховувати, що інсектициди по культурах і шкідниках різняться. Під шкідника ми обираємо препарат вже на певну фазу розвитку культури. Зазвичай маємо контактний, контактно-системний і системні інсектициди. 

Kurkul.com: Розкажіть про гербіцидну обробку посівів.

Михайло Міщенко: На ріпаку застосовуємо системний післясходовий гербіцид Піралюкс ВГ. У нас є проблема з бур'яном, зокрема латуком. Обробляємо посіви 1 раз навесні гербіцидом у нормі 150 г/га. 

Kurkul.com: Чи застосовуєте ад'юванти? 

Михайло Міщенко: Для посилення дії гербіцидів використовуємо Тенеріс 90 у нормі 200 г/100 л води. Також додаємо Сіліксан 106 у нормі 50 г/100 л води у всі інсектицидні і фунгіцидні обробки. Він сприяє акумулюванню розчину саме на шкодочинному об'єкті. Розчиняє на шкідниках хітиновий шар та жирову оболонку, посилюючи дію препаратів.

Читати за темою: Як збільшити ефективність ЗЗР — вплив ад'ювантів

Орієнтир — озима пшениця

Kurkul.com: Якій селекції озимої пшениці надаєте перевагу?

Михайло Міщенко: Здебільшого сіємо сорти одеської селекції, адже вона розрахована на вирощування в умовах посухи і, відповідно, такі сорти володіють посухостійкістю та жаростійкістю. Але також придивляємось до імпортних селекцій. Наприклад, компанія «Ерідон» надає нам можливість обрати сорти, які були пристосовані саме до наших кліматичних умов. Також компанія DSV наразі виводить сорти пшениці, пристосовані до наших посушливих умов.

Kurkul.com: Які сорти озимої пшениці сієте в господарстві?

Михайло Міщенко: Із сортів одеської селекції сіємо такі сорти як Гарантія одеська та Мудрість одеська. Минулого року сіяли 150 га Гарантії одеської. Сорт добре себе показав навіть в стресових умовах. З особливостей можна назвати великий колос, масу тисячі насінин, та великий коефіцієнт кущення.

З імпортних — Алтіго, Аспект та СН Комбін. Останні добре себе зарекомендували. Алтіго вперше сіяли минулого року, який став для нас дуже стресовим. Через брак вологи показники врожайності просіли. 

Kurkul.com: Яку врожайність отримали?

Михайло Міщенко: Врожайність Аспект та СН Комбін становила близько 2,5 т/га, але для минулого року це хороший результат. У сусідніх господарствах отримували по 0,8-1,2 т/га, а дехто взагалі пшеницю не косив, бо рослини були невеличкі, а посуха й квітневі морози взагалі «добили» їх. 

Kurkul.com: Розкажіть, коли та якими агрегатами проводили сівбу? Які агротехнічні прийоми застосовували?

Михайло Міщенко: Сіяли десь 12 вересня посівним комплексом Flexi-Coil з міжряддям 23 см. При цьому вносили добрива сульфоамофос і амофос у нормі  70 кг/га. Насіння попередньо протруювали препаратами Оплот Тріо та Інітер 600 у нормі 0,5 л кожен.

Читати за темою: Як діють брасиностероїди при обробці посівів

Далі вносили гербіцид Агрітер Супер у нормі 0,8 л/га та інсектицид Еванс у нормі 150 г/га, адже сівба була ранньою, потрібно було забезпечити захист від злакових шкідників. У грудні підживлювали посіви КАСом у нормі 100 л/га. 

Найближчим часом плануємо застосування суміші фунгіцидів Тріафер та Голдер Супер та профілактичну обробку Евансом. 

Інсектицид Інстрайкер від IFAGRI будемо вносити пізніше. Його перевагою є те, що діюча речовина ацетаміприд витримує високі температури та має подовжену дію до трьох тижнів.

Kurkul.com: А як перезимували посіви?

Михайло Міщенко: Наразі стан посівів задовільний. Два дні температура доходила до -23℃, але негативного впливу на рослини не було. Сподіваємось, що цього сезону отримаємо кращі результати.

Kurkul.com: Дякуємо за бесіду!

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою