Микола Бойченко: Які можуть бути домовленості з тими, хто дурить фермерів?

6 квітня 2021 1202 0

Українські аграрії стикнулись з проблемою податкових перевірок зберігання палива для власних потреб. Податкові інспектори приїжджають до фермерів, знаходять дрібні порушення у процедурі і виписують чималі штрафи, виплатити які означає залишитись без прибутку. 

З візитом податкової служби зіткнувся і Микола Бойченко, який розповів, як фермерам боротись з «інспекторами-безпрєдєльщиками», чому фермерам варто найняти юриста, а також на який розмір штрафу може «влетіти» підприємство на 300 га.

Kurkul.com: Розкажіть, будь ласка, з чого почалась Ваша історія з перевірками зберігання пального? 

Микола Бойченко: У березні поточного року я отримав лист від Обласної податкової служби, в якому мене уповноважили надати звіт щодо використання палива за жовтень 2019 року.

Він дуже об'ємний — аж на 3 листи. Причому у кожному абзаці мною була порушена якась стаття.

Я в цих цифрах звичайно не розбираюсь, віддав його своєму юристу. Згодом ми направили їм обґрунтовану відповідь, листків на 50 напевно. 

Читати першу частину: Микола Бойченко: Навіть у засушливих умовах маємо урожайність картоплі не менше 30 т/га

Kurkul.com: Що було далі? Вони отримали відповідь?

Микола Бойченко: Мені прийшов другий «гірчичник» з вимогою надати звіт за листопад, хоча ми його надавали. Додали кілька параметрів до звіту та відправили його теж.  

На наступний день приїхали інспектори, листи отримані ще не були. Вони повідомили мене та бухгалтера, що приїхала податкова перевірка. Дали їм книжку, щоб вони відмітились, попросив направлення. Зробили його копію та направили на розмову з юристом. А у них аж руки почали тремтіти. Почали питати навіщо я юриста найняв, адже можна було «порішати». Ще мене молодь не вчила життю! Юрист призначив їм зустріч через кілька днів аби дати офіційну відповідь.

Kurkul.com: І як вони на це відреагували?

Микола Бойченко: Ми надали їм відповідь, що не допускаємо їх до перевірки та описали чому, спираючись на чинне законодавство. Попросили поставити підпис у документі та у книзі перевірок. Проте вони не зробили ні того, ні того та втекли з кабінету. 

Далі вони почали нам присилати якість нісенітниці, протоколи і виписали 1 тис. грн штрафу, оскільки я не надав ніяких установчих документів. Ми були змушені звернутися до Житомирського окружного адміністративного суду, який прийняв рішення на нашу користь. На сьогодні податкова служба винна мені 14,7 тис. грн за послуги адвоката і судовий збір.

Читати ще: «Надбавка» за оренду землі на Київщині — у чиї кишені збирається тіньова оплата?

Kurkul.com: Якими були дії інспекторів надалі?

Микола Бойченко: Далі мені надійшов дзвінок із невизначеного номера телефона. Що це взагалі таке? Якщо ви офіційний держслужбовець і приїжджаєте на перевірку, чого боятись аби я номер зафіксував. Щоб не було змогу засвідчити, що такий дзвінок дійсно був? Не даремно ми ведемо книгу перевірок, адже багато хто хоче провести її‎ на свою користь. 

Моє підприємство неабияк їх зацікавило, адже ми входимо до десятки підприємств по сплаті податків. Оце їх не цікавить, вони не за державу турбуються. І знову задають мені ті самі питання: навіщо я наймав юриста, могли б і так домовитись. Які у мене можуть бути домовленості з тими, хто дурить фермерів, які чесно працюють!

Kurkul.com: Що у такій ситуації Ви порадили б робити фермерам?

Микола Бойченко: Їх потрібно просто не пускати на підприємство. Одразу наймати юриста і давати обґрунтовану відмову. Це неповага до фермерів. Моєму колезі на 300 га землі виписали штраф на 500 тис. грн. Це йому треба 4 чи 5 років відробляти, не маючи заробітку.

Вже після тих судів у лютому поточного року я поїхав до місцевої податкової аби зробити ліцензію на 60 кубів пального. Заходжу у фоє, а там чоловік 50-60 із заявами і це у пандемію коронавірусу. Ніякий вірус не завадить їм збирати людей, адже 780 грн взяти треба. Цей закон ганьбить керівництво країни. За весь час я сплатив близько 20 млн грн податків, з яких 4 млн — ПДВ, а вони хочуть, аби я «прогнувся» перед такими інспекторами. Найсмішніше, що податкова вже займається калібруванням бочок.

Читати також: Микола Скорий: Єдиний колгосп 21 століття хочуть знищити

Kurkul.com: Що це означає?

Микола Бойченко: Колись я накрив всі бочки шифером, а тепер я маю його знімати, коли приїздить податкова, аби вони заміряли скільки пального там міститься. Та хоч би я по три стакани солярки кожен день пив, хіба я повинен за це звітувати? 

Ви спробуйте землю «відкалібрувати», оті 35 тис. га в нашій місцевості, з яких держава отримує 200 млн грн податків. Вони порушують чинне законодавство, а саме ЗУ «Про селянське (фермерське) господарство», згідно з яким ми знаходимося на спрощеній системі ведення обліку. 

Фермери мають відстоювати свої права. Я простий селянин, мені втрачати нема чого, буду стояти на своєму до кінця.

Kurkul.com: Дякуємо за бесіду!

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою