Ігор Романов: Найкраща державна підтримка для фермера — зниження податків

Ігор Романов: Найкраща державна підтримка для фермера — зниження податків

13 вересня 2021 745 0

У першій частині інтерв'ю з керівником ФГ «Надія», що на Чернігівщині, Ігорем Романовим ми поговорили про головні напрями господарства, застосовану технологію обробітку ґрунту, сівозміну та диференційований підхід до продажів урожаю.  

Сьогодні ж піднімемо нагальну тему ринку землі. Про ставлення до зняття мораторію, нинішньої державної політики; склад земельного банку господарства та майбутні плани щодо викупу землі — читайте далі.

Kurkul.com: Розкажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте державну політику у сфері агро?

Ігор Романов: Оцінюю добре. Мені здається, що наразі правильна людина з’явилася на потрібному місці. Говорю про міністра аграрної політики Романа Лещенка. Коли він ще був у Держгеокадастрі, робив правильні речі. Мені здається, що і тут він зможе себе показати з найкращого боку.

Читати за темою: Ігор Романов: У продажах зерна потрібно застосовувати диференціювання

Як сьогодні мінімізувати претензії будь-якого фермера? Відповідь у нас одна: «Тільки не заважайте». Коли в агровиробників питають чим їм допомогти, це аж насторожує. Та ви просто податки знизьте. Нам не потрібні дотації чи ще якісь привілеї. 

Kurkul.com: Більшу частину земельного банку господарства складають орендовані землі?

Ігор Романов: Так, ми орендуємо паї у населення. Також є невитребувані паї, землі запасу й орендовані пасовища. Але основна частина земельного банку — земельні ділянки місцевих жителів.

Kurkul.com: Який розмір орендної плати?

Ігор Романов: Орендна плата у нас складає 10% від НГО.

Kurkul.com: Чи змінювали ви принципи роботи господарства з пайовиками напередодні відкриття ринку землі? Як готувались до зняття мораторію?

Ігор Романов: Процес поновлення, переукладання, оновлення договорів оренди та підвищення їх ставки у нас завжди триває. Якоїсь особливої підготовки до відкриття ринку землі не проводили. Не думаю, що пайовики захотіли б переукладати договір оренди на 25 років замість типових для нас 10. Наша перевага в тому, що ми маємо переважне право на купівлю землі. 

Kurkul.com: А як ставитесь до зняття мораторію?

Ігор Романов: Давно пора було це зробити. Весь світ так працює. Ніяких упереджень стосовно обманних маневрів не бачу. Закон прийняли адекватний щодо іноземних інвесторів і можливості викупу. 

Kurkul.com: Чи приходили вже пайовики з пропозиціями?

Ігор Романов: Ні, але ми готові. Якщо у когось виникне бажання продати земельну ділянку, ми будемо розглядати пропозиції. Не бачу черги з охочих продати землю. Всі достатньо обізнані, аби розуміти, що на землі можна працювати і її вартість буде поступово збільшуватись. 

Всі ми знаємо, як раніше «присвоювалась» земля, як вона оброблялась незаконно, без сплати податків. Думаю, що зняття мораторію допоможе розв'язати цю проблему.

Читати за темою: Анатолій Косован: Оренда невитребуваних паїв за новим законодавством

Kurkul.com: Для викупу землі плануєте кредитуватися чи вдалось закумулювати кошти?

Ігор Романов: Кредитуватися. Мені здається це вигідним за наявних відсоткових ставок. Зараз сплачую 10% ренти, а у разі купівлі земельну ділянку закладу у банк під 7% річних. 

Kurkul.com: Наразі купляти землю можуть тільки фізособи. Як, на Вашу думку, буде виглядати активність ринку після 2024 року? Чи не розкуплять до того часу всю землю?

Ігор Романов: Вважаю, що цьому питанню приділяється багато зайвої уваги. Нехай все почне нормально функціонувати. Якщо будуть створені нормальні умови для ведення бізнесу, придбання та продажу землі, то агровиробники будуть готові її купляти.

Kurkul.com: Вважаєте, що ажіотаж створюється штучно?

Ігор Романов: Звичайно. От візьмімо холдинги із зембанками понад 100 тис. га. Напевно, там не все так гарно з виплатами орендної плати. Земля обробляється, а податки не платять. Хоча б тут треба навести лад. Але є особи, які не хочуть порядку, а всіма способами підтримують старий лад: не платити взагалі або якісь 3% від НГО.

Відкриття ринку не всім «на руку», є противники. Себе не можу назвати ні прихильником, ні противником. Мені здається, що ми займаємося своєю справою. Буде необхідність — прийдеться кредитуватися. Головне, щоб було все прозоро та чесно.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus