Ігор Романов: Здавати худобу на м'ясокомбінати — працювати собі у збиток

22 вересня 2021 2021 0

Ігор Романов, керівник СТОВ «Надія»

Kurkul.com вже встиг висвітлити практично всі аспекти роботи СТОВ «Надія», що на Чернігівщині. Проте «тузом у рукаві» залишається тваринницький напрямок господарства. У фінальній частині серії інтерв'ю з Ігорем Романовим, керівником СТОВ «Надія», ви дізнаєтесь, чому господарство націлене на м'ясне скотарство, куди вигідніше збувати продукцію, яка основна стаття витрат при утриманні м'ясного стада та яких дій чекають тваринники від держави.

Kurkul.com: Яке поголів'я у вас утримується?

Ігор Романов: На сьогодні маємо близько 500 голів м'ясних порід. В кінці минулого року отримали статус племінного господарства. Ми були націлені на це. Купуємо племінних биків лімузинської породи з родовідною, проводимо осіменіння. Прагнемо і надалі отримувати тварин з гарною генетикою. 

Читати за темою: Ігор Романов: Найкраща державна підтримка для фермера — зниження податків

Kurkul.com: Чому обрали саме м'ясний напрямок?

Ігор Романов: Здавалося, що молочний напрямок передбачає складніші процеси. А от м'ясний напрямок — цікавий. Він не настільки поширений в Україні. Всі звикли, що корова повинна доїтися, проте цей напрямок перспективний. Мені подобається, як розвиваються тварини, спосіб їх утримання. 

Kurkul.com: Який саме спосіб утримання практикуєте?

Ігор Романов: Вільний випас. Весь період із травня по жовтень тварини на випасі, живуть на пасовищі. Тобто практично, як дикі тварини, все самі вміють. 

Kurkul.com: Як налаштований збут продукції? Здаєте живою вагою?

Ігор Романов: Сьогодні практично всю продукцію експортуємо живою вагою в арабські країни. За правильного підходу це — досить прибутковий бізнес. В Україні цей напрямок не так розвинений, як у країнах Європи, США або, наприклад, Австралії. Але ми до цього прийдемо. 

Читати також: Ігор Романов: У продажах зерна потрібно застосовувати диференціювання

Kurkul.com: Чому націлені на експортний ринок?

Ігор Романов: Експортуємо, адже так вигідніше — ціни дещо більші. У нас чомусь більше закуповують молочні породи, а там і ціна, і вихід м'яса не такий. 

Цей ринок в Україні не сформований, відповідно, немає нормальної ціни. Якщо працювати з м'ясними комбінатами — ми ледве в нуль вийдемо, а то й у мінус заженемо себе. У цьому році ми відчули це, як ніколи, оскільки вартість зернових значно зросла. 

Kurkul.com: Як швидко відбувається набір маси? Яка середня вага тварини?

Ігор Романов: Продаємо биків/корів, коли вони досягають ваги 400-500 кг. Таку вагу вони набирають десь за 18 місяців. 

Kurkul.com: Який раціон має поголів'я?

Ігор Романов: Упродовж 9-ти місяців, коли вони на випасі, — трава. Додаємо тільки сіль і вітаміни. А взимку раціон відрізняється. На цей період припадає отелення і вся ветеринарія.

Влітку заготовляємо сіно, солому та силос. Також вирощуємо зернові, які переробляємо на комбікорм.

Kurkul.com: Які основні складові комбікорму?

Ігор Романов: Зазвичай кукурудза, пшениця, соя, соняшник. Намагаємось додавати до складу всі культури, які виростили.

Kurkul.com: Яка основна стаття витрат при утриманні м'ясного стада ВРХ?

Ігор Романов: Основна стаття витрат — це корми. Ще суттєві затрати йдуть на ветеринарію: щеплення, контроль тощо. Деякі щеплення, як і людині, роблять кожного року. Ми використовуємо американські препарати, вони добре працюють. Але це не дешево. Всі суттєві витрати припадають на зиму. 

Читати ще: Ігор Романов: Успіх сільського господарства — у переробці

Ігор Романов, керівник СТОВ «Надія»

Kurkul.com: В Україні дедалі скорочується поголів'я ВРХ, оскільки є думка, що це збитково. Ви не маєте таких планів?

Ігор Романов: Справді, зараз дуже важкий час. Держава надає якісь дотації на приріст поголів’я, але цього мало. Будемо дивитися, вирізати завжди можна, але потрібно розуміти, що аби відновити таке поголів’я, потрібно затратити велику кількість грошей та часу. Вважаю, що цю проблему потрібно розв'язувати на рівні держави, як мінімум розуміти проблематику. Для мене тваринництво — це перспективний напрямок. 

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus