Віталій Красюк: Ціни на пшеницю повернуться до росту наприкінці року

10 вересня 2021 4302 0

Віталій Красюк, керівник відділу торгових операцій LNZ Group

Прогнози на жнива, шок від погодних умов, очікування щодо врожаю та літо загалом — все це у черговий раз промайнуло з шаленою швидкістю. І знову для українських аграріїв настав час, коли хочеться себе клонувати… щоб однаково вдало встигнути підготуватися до посівної озимих та розіграти найважливішу комбінацію сезону — притримати зерно або одразу його продати.

Без вдумливого аналізу ринку та підказок експертів зірвати куш із цієї комбінації вкрай важко. Поза сумнівом, вітчизняним фермерам у пригоді стане порція свіжої аналітики від керівника відділу торгових операцій компанії LNZ Group Віталія Красюка.

Kurkul.com: Як перерозподіляються посівні площі між культурами порівняно з минулим роком?

Віталій Красюк: Якщо порівнювати з попереднім сезоном, то у 2020-му посівні площі під пшеницю складали 6,6 млн га. У 2021 році ця цифра зменшилася до 6,2 млн га. Скорочення посівних площ пшениці відзначають переважно у центральному та північному регіонах. Там злак №1 поступився місцем більш рентабельним культурам — кукурудзі та соняшнику.

Kurkul.com: Складні погодні умови поточного сезону безперечно вплинули на хід збиральної кампанії. Своєю чергою, як це позначиться на якості врожаю?

Віталій Красюк: Безумовно, збиральна кампанія цьогоріч мала свої особливості. Дощі призвели до затримки її початку майже на два тижні, що різко відобразилося на ринку та спричинило певний колапс. Так, збиральну техніку вже очікували у центральних регіонах, але господарства на півдні ще не закінчили збір врожаю ранніх зернових.

Читати за темою: Жнива 2021 — як проходить збирання ранніх зернових (фотозвіт)

У 2021 році посівні площі під пшеницю склали 6,2 млн га

Особливістю поточного сезону можна також назвати значне зниження показника натури пшениці. При інших показниках якості, що відповідають нормам продовольчої пшениці, показник натури не перевищує 700-720 г/л.

Kurkul.com: Які результати жнив маємо на сьогодні та що на них вплинуло найбільше?

Віталій Красюк: Збиральна кампанія ранніх зернових вже закінчилася. Відповідно, ми вже можемо підбити певні підсумки. Валовий збір пшениці наразі становить 32 млн тонн, що на 6,3 млн тонн перевищує показник попереднього року. Лідерами є Харківська (2,82 млн т), Одеська (2,51 млн т), Запорізька (2,5 млн т) та Дніпропетровська (2,47 млн т) області. Загальний об'єм врожаю пшениці в цих регіонах становить майже третину національного валового збору. Головними чинниками зміни врожайності стали погодні умови та перерозподіл посівних площ у регіонах.

Kurkul.com: Якщо прогнози щодо рекордного врожаю пшениці здійсняться, як це вплине на експорт зерна?

Віталій Красюк: Ми маємо рекордний показник по об’єму зібраної пшениці. Загалом, можемо спостерігати стабільний приріст середньозваженого показника врожайності у динаміці останніх 20 років. На мою думку, маємо завдячувати прогресивним технологіям вирощування та покращенню якості посівного матеріалу.

Щодо експорту, то ситуація неоднозначна. З одного боку, ми маємо високий показник валового збору (якщо не звертати увагу на погіршення якості), з іншого — системні «зрізання» врожаю різними аналітичними агенціями у наших сусідів та головних конкурентів, що дає підтримку ціновим рівням на зовнішньому ринку. За будь-якого сценарію, Україна має виграшну позицію, враховуючи її поточний експортний потенціал.

Kurkul.com: Але ж у сільському господарстві все не може складатися ідеально. Які ризики можуть спіткати аграріїв у поточному сезоні?

Віталій Красюк: Як уже було зазначено, головним неприємним сюрпризом поточного сезону є зниження показника натури. Також спостерігаються ураження різними грибковими хворобами (фузаріоз, сажкове зерно та ін.). На щастя, цей показник поки що не вищий, ніж у попередні роки.

Читати також: Не погоріти на продажу: експортні вимоги до ріпаку

Комбайн FENDT IDEAL за збором врожаю озимої пшениці

Kurkul.com: Ваші прогнози на наступні пів року щодо динаміки цін на пшеницю?

Віталій Красюк: На мою думку, зараз ринок рухається у напрямку компромісу між покупцями та продавцями, що може призвести до відносної стабілізації та зниження волатильності. Непогані показники врожайності в Україні та в інших європейських країнах трохи потиснуть на ціни, але відкладений попит має повернути їх до стадії росту наприкінці року. На початку маркетингового року рівень цін на пшеницю знаходиться на досить високому рівні.

Kurkul.com: Чи варто цього сезону фермерам притримати зерно, або ж потрібно одразу продавати?

Віталій Красюк: Для диверсифікації цінових ризиків пораджу проводити реалізацію частинами на піках росту ціни, що дозволить отримати оптимальну середньозважену ціну та уникнути ризику продажу на низькому рівні. 

Kurkul.com: Чи почали контрактувати зерно врожаю 2021? За якою ціною?

Віталій Красюк: Форвардні контракти почали укладати ще минулого року, зокрема на кукурудзу. Пшеницю почали контрактувати на початку весни. Намагаємося традиційно дотримуватися стратегії продажу «третини» щодо власного фармінгу. Торгові стратегії формуємо залежно від кон'юнктури ринку.

Kurkul.com: З якими трейдерами наразі співпрацює LNZ Group?

Віталій Красюк: LNZ Group співпрацює з усіма провідними світовими трейдерами. З багатьма маємо значну торговельну історію та дружні відносини. Наша репутація ранжується в трейдерських колах достатньо високо, адже на ринку ми поводимося, як надійні партнери, що завжди знаходять компроміс. Цього року торгова структура зерноторгового бізнесу розширилась: у Києві відкрився офіс, до якого запросили кваліфікованих спеціалістів, що добре знають та розуміють ринок. У найближчих планах — вихід на світовий ринок торгівлі зерном. Маємо досить амбітні плани розширення інфраструктури, але поділимося ними трохи пізніше.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою