Олег Рудницький: Я власноруч посадив більше тисячі дерев

29 вересня 2021 34854 0

Олег Рудницький, засновник ФГ «Ґрін Ґарден»

Ще донедавна персик вважався південним фруктом, проте наразі ситуація змінилася кардинально: нові насадження персиків та інших екзотичних фруктів з’являються у різних областях України. Це стало можливим завдяки кліматичним змінам та селекціонуванню сортів, придатних для вирощування у цих широтах. Олег Рудницький займається садівництвом десять років. Kurkul.com побував на його фермерському господарстві «Ґрін Ґарден», що за сорок кілометрів від Львова, в селі Новосілки Буського району, і поговорив про створення господарства, закладення персикового саду та догляд за насадженнями.

Kurkul.com: Розкажіть про історію створення фермерського господарства «Ґрін Ґарден».

Олег Рудницький: Все дитинство я провів у бабусі й дідуся, тому мене завжди тягнуло до землі. Коли я закінчив свою трудову діяльність у правоохоронних органах і вийшов на пенсію за вислугою років, вирішив займатись сільським господарством. Для отримання землі ми звернулися в органи районної державної адміністрації з проханням виділити земельну ділянку під створення фермерського господарства. І нам показали декілька перспективних ділянок. Ми обрали цю, тому що вона була поряд із місцем, де я виріс. Дали нам 38 гектарів. І от тут ми започаткували наше фермерське господарство. У 2011 році звернулися, і фактично через рік, у 2012 році, ми вже посадили цей сад.

Читати за темою: Олег Науменко: Дивує, що виробники конвенційної лохини не можуть побити наш рекорд

Kurkul.com: Чому саме садівництво?

Олег Рудницький: Ми з сім’єю неодноразово були за кордоном, у тій же Польщі, бачили, як там розвивається цей напрям сільськогосподарської діяльності. Мені завжди цікаво було цим займатись.

Kurkul.com: Розкажіть більш детально, які культури вирощуєте.

Олег Рудницький: Зараз ми маємо близько ста гектарів землі. Саме саду зараз в обробітку 70 гектарів, 30 гектарів — ягоди. Всього у нас посаджено близько 100 тисяч дерев, 15 культур. Я власноруч посадив понад 1000 дерев. У нас дерева садяться механізовано — їде техніка, готує ґрунт, дерева вставляємо і садимо. Вирощуємо яблука, груші, персики, сливи, вишні та ягоди: червону і чорну смородину, аґрус.

Kurkul.com: Коли обирали земельну ділянку, робили аналіз ґрунту?

Олег Рудницький: Ми робили повний спектр аналізу ґрунтів. Досліджували чи підходять ділянки для тих культур, які ми планували висаджувати. Ця зона ще з часів Радянського Союзу славиться своїми садами. Тут неподалік є село Неслухів, у якому є від дослідного інституту господарство, воно також займається садівництвом і вирощуванням ягід. Ґрунт тут глинистий і суглинковий. У нас горбиста місцевість, для вирощування зернових не придатна. Можливо, тому земля пустувала раніше. Для саду — це ідеальний варіант. У Польщі така місцевість теж вся під садівництвом.

Читати також: Сучасні системи формування яблуні в інтенсивному саду

Сад яблуні на підщепі М9 на плантації «Ґрін Ґарден»

Kurkul.com: Чи потребує сад зрошення?

Олег Рудницький: Так, ми маємо запас води, помпову станцію та інтенсивно поливаємо наш садок, коли спека. Але цього року поливати не потрібно було. Рясні дощі нас заливали. У нас є одне місце, де утворюється озеро, яке ми навіть викачували. Ми винаймали фахівців, які робили проєкт системи зрошення та розраховували кількість шпалер. Для прикладу, маємо сад яблуні на підщепі М9, у дерева коренева система невелика, тому воно потребує підтримки. Якщо шпалери не буде, при сильному вітрі дерево може впасти, а за ним — і цілий ряд.

Kurkul.com: Розкажіть про захист саду.

Олег Рудницький: У нас працюють два агрономи, які для кожної ділянки розробляють окрему схему захисту. Обприскування проводимо долистне, по листку, сертифікованими препаратами. Всі вони мають документи, що підтверджують безпечність для рослин і надалі для людини, яка буде вживати плоди. Все офіційно купуємо з відповідними документами, які засвідчують якість. Також проводиться і підживлення — долистно. Відповідно, вносимо препарати, які рятують дерева і плоди від заморозків.

Kurkul.com: Ви маєте на увазі, що дерева погано переживають заморозки й потребують додаткової обробки?

Олег Рудницький: Наприклад, висаджений у нас персик — морозостійкий. Для нього лише критично, коли температура опускається нижче -32 °C. На моїй пам’яті, поки в нас є сад із персиком — це було один раз. Але персик вижив, не замерз. Особливо часто трапляються весняні заморозки на початку травня. Також навесні трапляються ранкові заморозки, коли температура на ґрунті може бути навіть  -5 °C. І це є катастрофічно для саду — цвіт замерзає, тому персик потребує відповідних препаратів.

Kurkul.com: Як відбувається процес вирощування персиків?

Олег Рудницький: Для посадки персика, як і для будь-якої іншої культури, потрібно підготувати ґрунт, потім у нього висаджують саджанець пізньою осінню чи ранньою весною. Все залежить від рекомендації виробників, які робили підщепу. Саджанці ми брали вже адаптовані до наших кліматичних умов. Але, як і всі рослини, вони вибагливі до погоди, хвороб: гнилі, цвілі. Саджанці на підщепі брали у перевіреного продавця, який нам супроводжував їх протягом росту. Чоловік приїжджав двічі на місяць, доглядав. Якщо якийсь саджанець випав — замінював. Згідно з його рекомендаціями вносимо добрива, після цього у певні періоди року проводимо обрізку, догляд.

Читати ще: Інна Семерог: Вирощувати фрукти — це романтика

Персики на плантації «Ґрін Ґарден»

Kurkul.com: Розкажіть докладніше про схему посадки.

Олег Рудницький: У персика міжряддя 4 м, між деревами відстань метрова. В інших країнах Європи я бачив меншу відстань. Там використовують не таку габаритну техніку для обробки саду. У нас садові трактори МТЗ, тому 4 метри — це оптимальний варіант для того, щоб техніка й інші причіпні механізми, які ми використовуємо, нормально працювали та зручно було збирати врожай.

Kurkul.com: Обрізка персика має особливості?

Олег Рудницький: Персик має своєрідний вид обрізки. Обрізається він ранньою весною, у квітні перед цвітінням, і дуже кардинально. Чим більше персик обрізаєш, тим краще він росте.

Kurkul.com: Як ви збираєте урожай?

Олег Рудницький: Персик тільки вручну. У нас постійно працюють до 10 працівників. На зборі мені допомагає моя велика родина: дружина, теща, троє моїх дітей і вже двоє онуків.

Читати за темою: Інтенсивний захист садів в умовах дощового травня — досвід ТОВ «Буковинський сад»

Збір фруктів на плантації «Ґрін Ґарден»

Kurkul.com: Які загальні витрати на утримання саду?

Олег Рудницький: Загалом утримання саду щороку потребує великих капіталовкладень. Дерева стають вищими, робіт стає більше. Потрібно більше техніки. Я ще займаюсь промисловим будівництвом. У нас великі площі складських, холодильних приміщень, які ми власноруч будуємо фактично з нуля, здаємо в експлуатацію і, відповідно, використовуємо у своїх бізнес-цілях чи здаємо іншим підприємцям для господарської діяльності. Якби сад був єдиним моїм бізнесом, було б дуже складно його розвивати. Будівельний бізнес дає можливість інвестувати у фермерство. Але сподіваюсь, що ми вийдемо цього року на прибутковість, якщо погодні умови нам не завадять.

Kurkul.com: Які поради ви можете дати садівнику-початківцю?

Олег Рудницький: Коли починали, ми неправильно зробили посадку саду. Наші сади простягаються з півдня на північ. Важливо було по всій протяжності поля садити один і той самий сорт, наприклад, яблук. Це зручно для обробки, внесення препаратів тощо. Ми ж висадили сади кварталами. І це, звісно, ускладнює внесення препаратів захисту рослин. Якби ми висаджували наступний сад, то робили б усе правильно. Саме зараз ми міняємо частину яблуневого саду на інший сорт і будемо виправляти цю ситуацію. Тому варто прораховувати всі моменти.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою