Сучасні системи формування яблуні в інтенсивному саду

Сучасні системи формування яблуні в інтенсивному саду

13 серпня 2021 4396 0

Системи формування яблуні залежать від розташування рядів, щільності посадки, систем підтримки та схем посадки. Не існує єдиної системи формування, яка б відповідала всім ситуаціям. Такі фактори, як ґрунт, сорт, підщепа, режими управління та соціально-економічні умови визначатимуть оптимальне поєднання для кожного саду. 

Щільність дерев і перехоплення світла є основними факторами, що впливають на продуктивність. Основна мета формування дерева ― досягти управління ростовою енергією дерев і виростити міцну основу, здатну підтримувати якісне виробництво плодів щороку. Правильна система формування забезпечує максимальне перехоплення та розподіл світла, що особливо важливо для розвитку пігментації на плодах. У зрілих садах формування може впливати на розподіл світла в кронах дерев. Якщо перехоплене світло розподіляється нерівномірно по всій кроні, може відбуватися затінення, яке гальмує розвиток квіткових бруньок, зав'язування плодів і їх забарвлення. Вибір системи формування сильно залежить від міжряддя (тобто щільності посадки) і є найбільш важливим при дуже високій щільності. 

Сучасне виробництво яблук характеризується формуванням дерев, що орієнтоване на інтенсивне виробництво та вимоги до вирощування високоякісних плодів. Крім того, протягом останніх кількох десятиліть питання застосування пестицидів, скорочення використання техніки та витрат праці, утримання міжрядь вільними від бур’янів продовжують виходити на перший план.

У цьому контексті традиційні системи формування поступово виходять за межі сучасних вимог, тому виробники інтенсивно шукають інноваційні ідеї для сталого виробництва яблук. Kurkul.com вирішив зробити короткий огляд цих систем, щоб показати цікаві ідеї трансформації інтенсивного саду для українських виробників.

Системи з одним лідером

Такі формування є дуже поширеними завдяки своїй універсальності. Вони забезпечують хороше перехоплення світла та отримання якісного врожаю. Залежно від сорто-підщепної комбінації вони дозволяють утримувати дерева як взагалі без опори, так і з опорою у вигляді стовпів чи шпалери з дроту. Головні відмінності між ними полягають у висоті дерева, способі управління центральним провідником, наявністю, розміщенням та кількістю скелетних і напівскелетних гілок.

Читати за темою: Захист і догляд саду — досвід господарств Ґадз та VITAGRO

Веретено є найбільш поширеною системою формування з одним лідером в сучасному виробництві яблук. Дерево складається з лідера з бічними плодовими гілками. Гілки стають міцнішими в нижній частині веретена і чим ближче до верхівки, тим стають коротшими, щоб надати дереву типову конічну форму.

Особливостями формування є ранній вступ у плодоношення і можливість формувати високий урожай з одиниці площі та з окремого дерева. Також дерева за такої системи формування довго залишаються життєздатними і подовжується термін експлуатації насаджень.

Великим плюсом більшості веретеноподібних формувань є значний накопичений досвід вирощування різних сортів та комбінацій з підщепами за такої системи формування. також слід відзначити їх пластичність, що дає змогу модифікувати систему формування та обрізки відповідно до сортових особливостей, ґрунтових умов, живлення тощо.

Найбільш відповідним матеріалом для закладки веретеноподібних садів є гарно розгалужені однорічні саджанці, або сформовані за технологією кніп-баум (квітуче дерево). 

Такі саджанці мають штамб висотою 45-50 см та достатню кількість бічних однорічних гілок, що відходять під кутами, близькими до 90°. Якщо ж для закладки саду використовувати дво- чи трирічні саджанці, вони матимуть значно гостріші кути відходження бічних гілок і останні будуть переважно вирізані або потребуватимуть відгинання.

Читати також: Інна Семерог: Вирощувати фрукти — це романтика

За відсутності відповідного садивного матеріалу, допускається закладка саду також однорічними нерозгалуженими саджанцями або підщепами із заокульованою сплячою брунькою. Але такий сад потребує обов’язкового зрошення вже з початку формування та більш ретельного догляду, підживлення і захисту, щоб виростити хорошу крону вже на місці посадки.

Також при цьому терміни вступу у плодоношення відсуваються на 1-2 роки, що знижує загальну рентабельність плантації та подовжує строки повернення інвестицій у закладку саду.  

Шпиндельбуш або вільне веретено

Зазвичай для посадки використовують гарно розгалужені саджанці, з великою кількістю розвинених бічних гілок, з яких обирають кілька добре розвинених у нижній третині дерева, що виступатимуть майбутнім нижнім ярусом гілок.

Конкурентні бічні пагони, що розвиваються у верхній частині необрізаного лідера, видаляються якомога раніше. В міру росту лідера на ньому обирається та залишається усе більше бічних гілок.

Домінування лідера є надзвичайно важливим, адже якщо воно буде втрачене, то це призведе до зниження висоти дерева і зменшення його продуктивності. Якщо ж центральний провідник буде занадто сильно домінувати, це може призвести до пригнічення росту та закладання бічних гілок.

Читати ще: Інтенсивний захист садів в умовах дощового травня — досвід ТОВ «Буковинський сад»

Схема закладки садів

Найкраще система підходить для щільності дерев до 2 000/га. Рекомендована висота дерев 2-3 м, схема посадки передбачає міжряддя шириною 3-4 м і відстань між деревами у ряду 1-2 м.

Вертикальна вісь

Вертикальна вісь відрізняється добре розвиненою центральною лінією зі слабкими бічними гілками. Для пригнічення сили росту бічних гілок важливо зберігати апікальне домінування лідера, тому не слід проводити його обрізання. Гілки систематично оновлюються, щоб запобігти появі скелетних гілок. 

Недоліком формування можна вважати потребу у підтримці дерев. Зазвичай для цього використовують 2-3-дротову шпалеру. Як і в попередньому варіанті, для закладки саду використовують гарно розгалужені ще у розсаднику однорічні саджанці.

Читати за темою: День саду BASF у Андрія Багрія — секрети професіоналів

Схема закладки садів

Щільність посадки становить від 1000 до 2500 дерев/га при міжрядді від 4 до 5 м та відстанню в ряду між деревами від 1 до 2 м. Висота може досягати 3 м.

Струнке веретено

Струнке веретено передбачає більш жорстку обрізку, ніж вертикальна вісь. Дерево має більш конічну форму з чітким, підтримуваним вертикальним лідером. Біля основи дерева є постійний ярус різної форми і з різної кількості гілок, над яким розміщуються більш-менш горизонтальні плодові гілки, коротші за довжиною ніж скелетні гілки першого ярусу. 

Контроль лідера важливий. Слід уникати сильного домінування лідера та бічних відгалужень у верхній частині дерева. Як правило, лідер переводиться на слабку бічну гілку, якщо стає надто домінантним. При посадці саду віддають перевагу добре розгалуженим саджанцям.

Схема закладки садів 

Ця система формування дозволяє формувати щільність від 2000 до 5000 дерев/га. Ширина міжрядь становить 3-3,5 м, а відстань в ряду 1-1,5 м. Висота дерева зазвичай становить від 2 до 3 м. 

Читати також: Ірина Кухтіна: На ягідному ринку немає компаній-гігантів

Схема закладки садів

Виходячи з родючості садів, сорту та росту дерева, рекомендована відстань між рядами варіюється від 2,9 м до 3,5 м, а відстань в ряду від 0,7 м до 1 м.

Супершпиндель

Система формування супершпиндель використовується для садів надвисокої щільності на слабкорослих підщепах. За цієї технології формуються близько розташовані компактні дерева з короткими плодовими гілками або рівномірно розташованими вздовж лідера обростаючими гілочками. Для супершпинделів потрібна багатодротова система підтримки. 

Метою цієї системи є досягнення дуже високих, ранніх врожаїв, щоб нові сорти можна було якомога швидше впроваджувати для задоволення вимог ринку. Додатковою перевагою є низька вартість виробництва фруктів за годину праці. 

Сади за системою супершпиндель зазвичай закладають з батогоподібних саджанців з рядом коротких гілочок уздовж лідера або навіть дешевшими саджанцями, наприклад заокульованими підщепами зі сплячим вічком.

Читати ще: Працюємо на винограднику в умовах посухи

Схема закладки садів

Висота дерева зазвичай підтримується на рівні 2–3 м. Відстань між рядами становить менше ніж 3 м, і відстань між деревами в межах ряду менш як 0,8 м, що дає щільність понад 4 000 дерев/га. У Європі існують системи, які можуть досягати 12 000 дерев/га.

Системи з двома лідерами

Системи формування з подвійними лідерами мають на меті досягти високої щільності лідерів, прагнучи зменшити кількість дерев (і вартість насадження). Дерева висаджують забезпечуючи щільність дерев близько 3000 дерев/га. Однак внаслідок формування з подвійним лідером досягається щільність лідерів до 6000 дерев/га.

BIBAUM 

Bibaum характеризується двома симетричними лідерами на одному стовбурі. Поділ енергії росту між двома лідерами дає численні переваги у виробництві та дозволяє ефективніше стримувати ростову енергію центрального провідника. Менш потужні нижні гілки створюють вужчі плодові стіни, при цьому збільшується освітленість всередині крони. Краще освітлення дає вищу якість та рівномірніше забарвлення плодів. Також добре розташована стіна плодоношення, швидко сохне після опадів та ідеально підходить для механізованої обрізки та проріджування. Також такі сади відзначаються більш раннім вступом у плодоношення, що скорочує час повернення інвестицій.

Читати за темою: Жимолость — перспективи вирощування нішевої культури

Недоліком системи є висока вартість саджанців та їх дефіцит. Вирощувати такі саджанці часто доводиться на замовлення під потреби конкретного господарства. 

Але водночас такі саджанці дозволяють зменшити вдвічі витрати на посадку, збільшивши щільність лідерів на гектар. Також зменшуються витрати часу та робочої сили на обрізку та збирання врожаю. 

Схема закладки садів

Виходячи з родючості садів, сорту та росту дерев, рекомендована відстань між рядами варіюється від 2,2 м до 2,9 м, а відстань в ряду між деревами від 1 м до 1,5 м. При цьому відстань між лідерами зберігається близько 50-60 см

Горизонтальний кордон Guyotree

Система Guyot є деревом з одним лідером, зігнутим горизонтально, подібно до систем формування горизонтального кордону Гюйо у виноградарстві. Під час придбання саджанця його лідер уже нахилений до певного кута і його можна легко зігнути і закріпити у горизонтальному положенні. Крім того, лідер має гілки лише з одного боку, які посилюються до кінця лідера, щоб протидіяти природній тенденції дерева розвивати потужніші гілки на початку зігнутого лідера. 

Читати також: Все, що необхідно знати про лохину (дайджест)

Особливості:

✅ завдяки відсутності нижніх гілок ідеально підходить для створення вужчих плодових стінок;

✅ прекрасне освітлення крони дозволяє отримати гарне та рівномірне забарвлення плодів;

✅ добре розташована плодова стінка, яка швидко висихає від крапель опадів;

✅ сад доступний в догляді із землі (без підйомних майданчиків);

✅ підходить для механізованої обрізки, проріджування та збирання врожаю;

✅ зменшення зносу препаратів вітром під час обприскування;

✅ може застосовуватись при високій крутизні схилів.

Недоліком системи є потреба у специфічних саджанцях, які є дефіцитними та дорожчими від звичайних. Також формування дерев потребує більшого досвіду та знань.

Схема закладки садів

Виходячи з родючості садів, сорту та росту дерева, рекомендована відстань між рядами варіюється від 1,5 м до 2,2 м, а відстань між деревами в ряду від 1 до 1,3 м. Максимальна висота дерева становить 2,2-2,5 м.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою