Від 100 га до десятків тисяч — точне землеробство «по поличках»

Від 100 га до десятків тисяч — точне землеробство «по поличках»

10 лютого 2022 614 0

Правильно підібрані гібриди, якісно внесені необхідні добрива, дотримана норма висіву, якісна обробка засобами захисту, що підходять саме до вашого гібрида — такий підхід в агрономії буде конкурентним і дасть максимальний результат. Він передбачає якісний аналіз кожної виробничої операції і подальшу оптимізацію до умов конкретного господарства. 

Саме про започаткування у господарстві точного землеробства (ТЗ) та економіку запровадження його у господарство Kurkul.com поговорив зі спеціалістами компанії SmartFarming, які також є партнерами курсу «Чітке Точне Землеробство» освітньої платформи для аграріїв «Культиварій».

Наразі освітня платформа «Культиварій» проводить набір курсантів на другий курс «Чітке ТЗ», що стартує вже 15 лютого. Разом із відеолекціями, тестуванням, чатами в месенджерах та ін. атрибутами дистанційки діє олдскульна денна форма навчання. Звичайно, адаптована під реалії божевільного ритму життя сучасних аграріїв.

Тобто за принципом бізнес-шкіл тут проходять:

  • практичні заняття зі спікерами курсу, де учасники детально вивчають програму,
  • відпрацювання важливих питань з експертами,
  • заняття нетворкінгом та встановлення важливих ділових контактів.

Читати за темою: Геннадій Гадзовський: Супутниковий моніторинг показав, що наша техніка простоює 50% часу

Система ТЗ дозволяє швидко і вчасно приймати рішення. На фото — Олександра Камишіна, керівниця «Культиварію»

Kurkul.com: Чим відрізняється система ТЗ від традиційної системи управління господарством?

SmartFarming: Якщо розглядати ТЗ, як комплексну систему аграрного менеджменту, що вже включає навігаційні та геоінформаційні системи, технології оцінки врожайності, диференціювання норм, дистанційне зондування земель, така система дозволяє швидко і вчасно приймати рішення, а значить — бути попереду. 

Ключовими перевагами системи точного землеробства є:

  1. Повна, актуальна і перевірена інформація про поля, посіви та кожну виробничу операцію, що дає змогу приймати ефективні управлінські рішення;
  2. Технологічна оснащеність, що полягає у забезпеченні високої якості виконання операцій та їх постійному моніторингу;
  3. Швидкість реагування — можливість виявити проблему та вирішити її до того, як вона почне впливати на результат.

Kurkul.com: Для яких господарств більш раціонально використовувати технологію ТЗ?

SmartFarming: Суть точного землеробства полягає у тому, щоб оптимізувати агровиробництво, скоротити витрати там, де можливо, та збільшити їх там, де необхідно. Впроваджувати ТЗ варто з першого гектара. Питання тут скоріше у тому, наскільки раціонально використовувати орендовану техніку і з якою площею в обробці стає доцільно модернізувати або купляти власну техніку з технологіями точного землеробства.

Точне землеробство — це про ефективність, а тому на площі обробки 100 га та 10 тис. га ефект, безперечно, буде різний, але немає жодних сумнівів, що результати будуть. У випадку, якщо поля строкаті, розрізнені за рядом факторів, технологія може показати навіть кращий результат, ніж на однорідних полях, де частіше використовується усереднений підхід.

Для строкатих полів варто застосовувати:

  • диференційований посів та внесення добрив;
  • зміну гібридів;
  • експрес-аналіз зі SmartFirmer.

Читати також: Андрій Капріца: Ринок вимагає робити точне землеробство ще точнішим

Впроваджувати ТЗ варто з першого гектара

Для рівномірних полів точне землеробство теж має ряд переваг, серед яких:

  • швидкість і точність проведення операцій, що дає можливість доволі точно прогнозувати врожайність;
  • зменшення кількості проб для аналізу ґрунту — немає потреби в розробці детальної сітки для відбору проб;
  • контроль урожайності та визначення її ключових факторів;
  • можливість проводити досліди та пошук більш ефективних підходів. На однорідних полях при закладанні тестових ділянок ми повинні отримувати однаковий результат;
  • повторення результату — можливість повторити технологічний підхід із передбачуваним результатом.

Kurkul.com: Яка необхідна мінімальна технічна база для інтеграції елементів ТЗ у господарстві?

SmartFarming: Розпочати рекомендуємо зі встановлення на наявну техніку навігаційних систем. Це допоможе контролювати рух техніки на полях, уникати витоптування та суттєво полегшить роботу механізаторів. Наступний крок – збір даних про ваші поля та технологічні операції, які ви проводите. Уже на цьому етапі вам вдасться простежити певні трансформації та зрозуміти власну ефективність. Для якісного проведення сівби знадобиться сівалка з точним висівом, відключенням секцій та управлінням притискним зусиллям. По суті, це — мінімальний комплект модернізації посівної техніки, але вже з його використанням можна отримати приріст урожайності до 20%. І насамкінець варто мати обприскувач з управлінням нормою виливу, який забезпечить диференційоване внесення агрохімії.

Читати ще: Основи точного землеробства для фермера — інфографіка

Kurkul.com: Чи потрібно залучати додаткових працівників для роботи з ТЗ?

SmartFarming: На початкових стадіях впровадження точного землеробства потрібно залучати професіоналів, що допоможуть вам правильно побудувати процес: наприклад, агрономічний та інженерний супровід від SmartFarming. З часом та в ході навчання персоналу стане зрозуміло, які процеси агрокомпанія може закривати самостійно, без залучення зовнішніх фахівців. 

Kurkul.com: Розкажіть про підходи визначення зон продуктивності поля. 

SmartFarming: Вони можуть бути різні. Першим є обов’язковий супутниковий моніторинг — безкоштовне джерело інформації про стан поля. Водночас визначення зон продуктивності за супутниковими знімками та індексами вегетації буде точним, якщо ці зони корелюватимуть із зонами врожайності в майбутньому. Для цього необхідно вибрати один знімок вегетації поля, який забезпечує таку кореляцію. Проте супутникові знімки, як і ортофотоплани, показують фактичний стан посівів, а ось він уже може бути спричинений рядом факторів, у тому числі — агрохімічним складом ґрунту. 

Якщо у вас спостерігається неоднорідність у продуктивності, варто розпочати аналіз саме зі складу ґрунтів. При його проведенні можна робити 1-3-5-10-гектарну сітку, якщо у цьому є зміст. Якщо ви не плануєте сіяти на полі понад 2-3 різні норми, то не варто і виділяти більш ніж 2-3 зони продуктивності. Так само точки відбору проб необхідно брати не за сіткою, а за зонами продуктивності з середнього розрахунку одна комбінована проба на 10 га.

Читати за темою: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Супутниковий моніторинг — безкоштовне джерело інформації про стан поля

Kurkul.com: Наскільки обширним має бути агрохімічний аналіз ґрунту?

SmartFarming: Складність агрохімічного аналізу залежить і від типу ґрунтів. Оптимальним пакетом, на наш погляд, може бути наступний набір параметрів для аналізу: кислотність, гумус, глина, макроелементи (азот, фосфор, калій) і мезоелементи (сірка, кальцій, магній). Мікроелементи потрібні рослинам меншою мірою і в індивідуальних випадках. Якщо агровиробник розуміє, що у підживленні робить все правильно, але щось іде не так — ось тоді варто розширити аналіз ґрунтів, щоб виявити, який мікроелемент виступає лімітуючим.

Kurkul.com: Який відсоток та яких добрив вдається зекономити при використанні технологій ТЗ?

SmartFarming: З агрономічної точки зору, заощадити можна на всіх видах добрив, у тому числі це допоможе уникнути опіків рослин від агрохімії і т.п. Більш раціональним підходом є правильний перерозподіл живлення на полях, щоб рослини отримували їх там, де потрібно і де це дасть позитивний результат. Варто спершу зрозуміти, про які поля йде мова, яке обладнання використовувалось, яку техніку і з якою технологією порівнювати. 

Для прикладу, є досліди з економії посівного матеріалу (див. таблицю) при відключенні секцій під час посіву. І ми дійсно можемо говорити про економію добрив при відключенні секцій, але ключова задача тут – не в економії, а у точному дотриманні запланованої норми. Аналогічно з добривами: відключення секцій на перекриттях дозволить заощадити, а зменшення або диференціювання норми забезпечить ще більшу економію.

Читати ще: Точне землеробство на відмінно ― тут вчать сучасних аграрних технологій

Kurkul.com: Чи корегує ТЗ рівень інтенсивності технології?

SmartFarming: Всі складові системи точного землеробства дозволяють нам розкласти агровиробництво по поличках, визначити всі сильні та слабкі ланки в ланцюжку, за рахунок чого ми можемо регулювати витрати на кожному етапі виробництва. 

Починаючи від рейтингу полів/зон/землі, ми оптимізуємо витрати і отримуємо якісний продукт на виході. Наприклад, на ділянках із середніми показниками ми можемо сіяти звичайні гібриди соняшника, що дасть нам вал продукції, а на ділянках із вищими показниками — високоолеїнові гібриди для інтенсивної технології, що, крім валу, забезпечить і вищу якість продукції.

Kurkul.com: Чи змінилось співвідношення затрат на впровадження ТЗ із загальним подорожчанням МТР?

SmartFarming: Вартість технологій слід оцінювати з урахуванням додаткового прибутку та економії, що принесе їх впровадження. Так, наприклад, за останні декілька років ціна на кукурудзу зросла на 170% і це дало аграріям можливість отримати прибуток, адже витратна частина була закладена за старими цінами. Враховуючи ризики додаткових витрат на ЗЗР та добрива, погодні фактори та інші потенційні загрози, варто взяти ситуацію під контроль, впровадити точне землеробство та отримувати хорошу врожайність навіть у складних умовах.

Читати також: Ціна газу для сільського господарства — хто постраждає від енергетичної кризи

Вартість технологій слід оцінювати з урахуванням додаткового прибутку та економії, що принесе їх впровадження

Kurkul.com: Наскільки, за вашими прогнозами, зміняться витрати на гектар для вирощування основних культур (соняшник, кукурудза, соя) у сезоні-2022?

SmartFarming: Середньозважений прогноз для ринку буде досить умовним, оскільки підходи до планування та фактичного несення витрат можуть бути зовсім різними. У цілому очікуємо тренд на збільшення витрат, і це пояснюється зростанням цін на всі ресурси для агровиробництва (і цей тренд підтвердила осіння посівна).

З іншої сторони, є суттєвий резерв, накопичений (відкладений) за результатами останнього сезону. Очевидно, значна частина його теж буде спрямована на забезпечення сезону 2022/2023. Отже, наш загальний прогноз: в окремих випадках економія буде суттєвою, і сезон плануватиметься «на мінімалках». Але, нижче мінімально необхідного забезпечення витрати точно не впадуть.

Kurkul.com: Як ці зміни позначаться на технологіях, на вашу думку?  

SmartFarming: Цінові коливання, брак ресурсів та періодично колапси, які прямо впливають на проведення аграрного сезону, мають прямий вплив і на технології, адже суть технологій — підвищення ефективності (як додатковий дохід з 1 га, так і економія ресурсів). Агровиробники будуть економити в першу чергу на проблемних позиціях (наприклад, на добривах), можливо також зроблять певні коригування в сівозміні, на користь культур, які менш затратні у вирощуванні. Однак фіналом будь-якого сезону є кінцевий урожай та ринковий попит на нього, тому будь-які заощадження чи зміни варто розглядати в цілісній картині всього виробничого сезону — аж до продажу зерна. На додачу, технології наразі зазнають впливу глобальної проблеми електроніки, відсутності «розумних» складових тощо, а тому можливості інвестування саме в інноваційні технологічні рішення зараз дещо обмежені.

Читати за темою: Микола Бойченко: Сьогодні за селітру просять, як за біткоїн

Агровиробники будуть економити в першу чергу на проблемних позиціях (наприклад, на добривах)

Kurkul.com: Які в цілому ваші прогнози щодо посівної-2022, якими будуть її особливості та головні виклики?

SmartFarming: Загалом сподіваємось, що посівна пройде по плану. Суттєвий вплив на її перебіг матиме відсутність ТМЦ (як це було з озимими), погодні умови (значно менше вологи порівняно з попереднім роком), однак такі обставини спостерігаються не вперше, і аграрії вже знають, як діяти в таких умовах. З огляду на це, очікування щодо врожаю менш оптимістичні, проте ми лише розпочинаємо сезон.

Для кожного господарства бажано мати план мінімальних витрат для досягнення бажаного результату, і зайва економія може призвести до повної втрати врожаю.

Kurkul.com: Який термін окупності інвестицій у ТЗ?

SmartFarming: Терміни окупності інвестицій залежать від ряду факторів: площі обробки, вартості добрив, навантаження на техніку тощо. Так, наприклад, інвестиції в переобладнання сівалки з технологіями Precision Planting для господарства із земельним банком від 1500 га можуть повернутися за сезон. Навігація, диференційоване внесення добрив із польовим аналізатором Augmenta, прикореневе підживлення за допомогою Y-Drop забезпечують миттєву окупність інвестицій. 

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus