Марія Самарська: Вирощування низькорослих скороплідних форм волоського горіха

8 лютого 2022 2361 0

Марія Самарська

Марія Самарська — головний агроном Української горіхової асоціації. Водночас вона працює директором власного розплідника горіхів «Дніпровський», де з практичного досвіду робить висновки щодо того, як підняти бренд українського горіха за кордоном. На її думку, підвищити довіру до бренду вирощеного в Україні волоського горіха можна, лише даючи те, чого немає на ринку.

Про те, яких успіхів вдалося досягти у горіхівництві у порівнянні з іншими, зокрема сусідніми країнами, про сучасні тенденції у розвитку нових низькорослих садів волоського горіха, а також про практичні поради щодо їх вирощування розказала Марія Самарська під час вебінару «Горіхівництво: тенденції, практика, інноваційні підходи з урахуванням зміни клімату», організованого Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку «MEDA».

Закладка горіхоплідного саду

Найголовніше та найперше при закладці горіхоплідного саду, не лише волоського горіха — це вибір ділянки. Ділянка для закладки горіхоплідних культур має бути зі схилом, доступним для обробки ґрунту трактором. Оптимально, щоб схил складав приблизно 15-18°. Це може бути задернений масив, що раніше не використовувався, а може бути й масив, який раніше оброблявся. 

Читати за темою: Ринок горіхів: географія продажів, експортери і виробництво

Ділянка для закладки горіхоплідних культур має бути зі схилом, доступним для обробки ґрунту трактором

Зазвичай ділянки для закладки горіхових плантацій — це колишні сади. Їх розкорчовують, пересаджують горіхоплідними культурами. При виборі ділянки важливо звертати увагу на попередників, які можуть залишити слід у ґрунті. Так, якщо земельна ділянка раніше була під садом, потрібно її попередньо підготувати: знищити шкідників та хвороби, які раніше тут існували, та залишити її щонайменше на рік, щоб вона парувала.

Наступним кроком є розширений аналіз ґрунту. Він допоможе зорієнтуватися, який сидерат та мінеральні добрива використати, чим оптимально підживити ділянку, оцінити її придатність до вирощування. Також важливо знати рН ґрунту, адже горіхоплідні культури зазвичай люблять нейтральні ґрунти. 

Розробка проєкту насадження 

Для того, щоб створити офіційний сад, потрібно розробити проєкт насадження на обрану горіхову культуру — мигдаль, волоський горіх чи фундук. Паспорт на сад — це офіційний документ, на підставі якого можна отримати компенсацію від держави. Саме на підставі проєкту саду, тобто робочого проєкту створення насаджень, відбувається компенсація.

Під час створення робочого плану насаджень важливо зосередитися на деталях. Окремо розробляється проєкт на зрошення. На його підставі теж можна отримати компенсацію від держави.

Читати також: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 1

Закладка горіхової плантації

Горіх волоський Піщанський та схема його посадки

Сорт волоського горіха Піщанський є основним і досить популярним в Україні, він підходить для вирощування на всій території. Доведено, що цей сорт досить добре переносить будь-які природні умови та є високоврожайним.

Оптимальна схема посадки горіха сорту Піщанський: 10*10 м, 8*10 м або 8*8 м. Це середньоросле дерево з пірамідальною круглою кроною.

Урожайність грецького (волоського) горіха

Найкращу врожайність горіха сорту Піщанський можна спостерігати за умови правильного запилення. Запилювачами можуть бути сорти волоського горіха Ярівський та Казаку. Відсоткове відношення основного сорту до запилювача — 80/20. Рекомендовано брати не один сорт і підсаджувати до нього один запилювач. А на один сорт — один чи два запилювачі. Якщо мова йде про великі площі, то бажано робити ставку не на один основний сорт, а на два основні сорти й запилювачі до них. Потенційна врожайність сорту Піщанський —  від 3,5 до 4 т/га за умови мікроелементного підживлення та достатньої кількості азоту, фосфору й калію в ґрунті, бажано зі зрошенням.

Чим цікаві низькорослі скороплідні сорти горіха?

Коли йдеться про інтенсивне садівництво, то більшість думає про те, як  із меншої площі отримати максимальний вихід урожаю і використати увесь потенціал.

Наприклад, у Кам’янці-Подільському вирощують низькорослі сорти волоського горіха. Серед них — сорт Дніпро, один із зареєстрованих у 2019 році. Цей сорт став кращим новим низькорослим сортом волоського горіха у 2020 році для інтенсивного садівництва. У реєстрі сортів, придатних для вирощування на території України, з’явилися й сорти з двох розплідників — Івана Юкала та Олега Коновалюка.

Скороплідні сорти цікаві передусім тим, що дерева є низькорослими. Такі дерева потенційно можна сформувати досить компактно. Схема посадки для скороплідних низькорослих сортів — 7*4 м, 6*4 м.

Низькорослі сорти волоського горіха володіють також наступними перевагами:

  • Раннє достигання плодів — фактор, який впливає на врожайність. При обрізці за верхівкового типу плодоношення зазвичай врожай втрачається. У низькорослих сортів втрати врожаю майже не відбуваються, тому що такі дерева характеризуються латеральністю — плодоношенням уздовж усього пагона. Врожайність не буде залежати від обрізки, адже молодий однорічний пагін викине плодові бруньки.
  • Скороплідність — навіть сіянцеві форми на першому-другому році, переважно на другий рік, десь у 60% починають давати плоди. 
  • Рівномірна гроновидність — має особливе значення для промислового садівництва. Для отримання однакових за розміром плодів відбирають сорти тільки із рівномірним горіхом середньою вагою 12-14 г.

Читати ще: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 2

Скороплідні сорти цікаві тим, що дерева є низькорослими і їх потенційно можна сформувати компактно

Агротехнологія посадки горіхового саду

Під час отримання саджанців волоського горіха необхідно зробити обрізку, не жаліючи саджанця. А під час висаджування саду не потрібно забувати про підв’язування дерев. Використовувати при цьому потрібно якісні стовпчики.

Підв’язка є обов’язковою, тому що протягом першого ж вегетаційного періоду  вздовж усього пагона будуть розвиватися молоді бруньки. І приріст, особливо якщо дотримуватися підживлення, зрошення, може сягати від 30 см, іноді й до 1,5 м. У випадку, якщо саджанець не підв’язати, він буде падати. Як наслідок — горіх буде покручений. Таких проблем можна уникнути підв’язуванням. А влітку потрібно зробити обрізку. 

Догляд за садом

Чорний пар. У перші 3-4 роки рекомендовано зберігати пар на садовій ділянці. Завдяки цьому рослини зможуть отримати максимальну кількість NPK та мікроелементного живлення з ґрунту. Якщо сад буде задернований бур’янами, то дерева просто не піднімуться. Догляд — це один із найважливіших аспектів вирощування саду. Надалі можна змішано задерновувати, сидерувати. Потрібно пам’ятати, що ряди мають провітрюватись та бути чистими. Можна заповнювати ряди додатковими культурами. Не потрібно забувати: якщо ви садите горіховий сад, незалежно чи то фундук, чи то волоський горіх, а чи  мигдаль — ви садите сад. Заповнення рядів — це додаткове завдання. Також варто дбати про чистоту рядів.

Фарбування стволів саджанців та дорослих дерев відбувається двічі на рік — восени й навесні. Роблять це для того, щоб упродовж зимового періоду не було проблем із розтріскуванням стволів, проти сонячних опіків, які часто трапляються взимку. 

Читати за темою: Хто хоче стати мільйонером, Або який прибуток отримують з 10 гектарів горіхів

Формування крон є тим особливим моментом у догляді, коли протягом перших 5 років визначається основна направленість дерева й створюється крона. Надважливо контролювати розміщення бокових гілок. Вони повинні мати два яруси: нижній і верхній. Штамб формується зазвичай на висоті 1 м — 1,2 м — 1,5 м. Все залежить від того, яким чином буде надалі проводитися збирання  плодів.

Перезволоження. Поливати дерева потрібно, але всьому має бути міра. Так, зверніть увагу, що під час сильних опадів у замульчованих з осені дерев відбувається перезволоження. Мульча дуже сильно стримує вологу і навесні іноді можуть виникати такі проблеми, як брак кисню, у дерева починає підгнивати коренева система. Отже, процес зволоження має бути під контролем, щоб саджанці могли нормально розвиватись.

Живлення. Упродовж усього вегетаційного періоду, з квітня до вересня, варто проводити позакореневе живлення, поєднуючи його з інсектицидною та фунгіцидною обробкою.

Волоський горіх — культура з цілим спектром використання продукції. Дерева можна продавати, як кругляк — це класика. Можна реалізувати ядра, витискати олію, використовувати для кондитерських потреб. Коло ринків збуту для цього виду горіха є дуже широким.

© Леся Штойко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus