Горіхи

Ринок горіхів: географія продажів, експортери і виробництво

30 листопада 2021 4342 0

Ринок горіхів в Україні є зростаючим і платоспроможним у сегменті продовольчих товарів. Динамічний розвиток цієї галузі тісно пов’язаний із багатьма тенденціями та трендами на агропродовольчому ринку. Зокрема, поширення руху до здорового способу життя, що поступово розвивається і в нашій країні. Багато людей цілеспрямовано відмовляються від шкідливої їжі та збільшують у раціоні частку натуральних продуктів, у тому числі шляхом додавання до нього різних видів горіхів. Kurkul.com вирішив проаналізувати обсяг експорту й імпорту горіхів та перспективу розвитку цього ринку. За основу взято дані з профільної аналітичної презентації «Аграрне портфоліо 2021», яку підготувала Українська асоціація бізнесу й торгівлі (UBTA) за підтримки Мінагро та Мінекономіки.

Світова торгівля та імпорт горіхів

За даними аналітиків ринку, щорічно світова торгівля горіхами збільшується в середньому на 7,8%, що можна порівняти з темпами зростання ягідного ринку. При цьому експорт горіхів щорічно зростає на $2 млрд у рік і вже досяг близько $34 млрд. Найбільше у світі продається горіх кеш’ю, його продажі ростуть величезними темпами, а саме на 17,2% або $760 млн у рік.

Читати також: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 1

Горіхова плантація

Пропозиція на ринку горіхів в Україні формується як шляхом внутрішнього виробництва окремих їх видів, зокрема волоського горіха, фундука, а в останні роки в незначних обсягах арахісу, так і внаслідок його імпорту. Україна входить до десятки країн-експортерів волоського горіха. На міжнародному ринку він продається двох видів: цілий і лущений. Говорячи про лущений горіх, Україна входить до п'ятірки експортерів, замикаючи ланцюжок лідерів із результатом виручки $98 млн у 2020 році, що на 29% нижче від показника попереднього року. Серед експортерів цілого горіха ми на 10-му місці.

В Україні працює 584 компанії, які у 2020 р. постачали горіхи на 82 зовнішні ринки у різних куточках світу. Переважна більшість продукції потрапляє до країн-членів ЄС (65,8%), основна продукція — волоський лущений горіх. Частка українських поставок у загальному імпорті цього продукту до ЄС — близько 13%, що свідчить про значний потенціал для України. У Європі основні імпортери горіхів зосереджені у Німеччині і Польщі. Ці покупці переробляють українські горіхи і продають до країн Перської затоки за вищими цінами.

Друге місце у світі за споживанням українських горіхів посідають країни Близького Сходу (16,7%). На третьому місці — країни ЄАЕС (5%). Конкурентами України на «горіхових» ринках ЄС є США, Мексика, Чилі та Китай.

Читати ще: Секрети горіхового бізнесу: поради початківцям від Івана Юкала. Частина 2

Волоський горіх

Горіховий бізнес у 2020 році побоювався значних втрат внаслідок коронавірусу, оскільки горіхи коштують відносно дорого та не належать до продуктів першої необхідності. Проте загалом побоювання щодо зниження обсягів споживання не виправдалися. Так, на початку пандемії різко знизився попит на волоський горіх, проте він поступово відновився, хоча ціни були нижчими, ніж очікували виробники. А головною причиною, мабуть, стала не пандемія, а зростання світового виробництва волоського горіха.

Ціна цілого волоського горіха на світовому ринку на початку 2021 року становила приблизно 2 €/кг. До цього вона складала 2,4-2,6 €/кг. Лущений горіх у 2019 році на європейському ринку продавали за 6,5 €/кг, у 2020 році ціна знизилась до 5,5 €/кг. Опускають ціну американські виробники, які є «законодавцями моди» у вирощуванні якісного, сортового волоського горіха. Вони вміють правильно просувати свій продукт, мають потужну інформаційну та маркетингову стратегію. У США у 2020 році був великий урожай горіхів — більший, ніж торік (США виробляє 1 млн 100 тис. т волоського горіха).

Найбільші світові імпортери волоського горіха, якими є Німеччина, Польща, Італія, ОАЕ, Іспанія, Мексика, Туреччина та Японія, переважно нарощували обсяги імпорту. Німеччина за 2020 рік збільшила імпорт на 41%, Японія — на 22%, Іспанія — на 16% та Мексика — на 6%. Лише Італія трохи знизила імпорт волоських горіхів.

Читати за темою: Експорт фруктів, соків та джемів — куди вирушають українські плоди

Джерело: UBTA

Структура вирощування і виробництва

У структурі вирощування плодів в Україні горіхи займають останнє місце як за площами насаджень — 6,2-7% (13,7 тис. га) у 2020 році, так і за валовими зборами — 2,4-2,8%, хоча за 10 місяців 2021 року площі зросли до 19,1 тис. га. Основну частку в їх виробництві складають волоські горіхи — 13,4 тис. т (98% виробництва). Майже всі насадження волоських горіхів зосереджуються у господарствах населення. Решта вироблених горіхів представлена фундуком та мигдалем — по 0,1-0,2 тис. ц у 2020 р. Основними їх виробниками також є господарства населення. Зважаючи на основних виробників горіхів, про технології правильного доопрацювання врожаю мова не йде. Деякі учасники ринку називають величезну цифру браку від зібраного, вона складає від 10 до 20%. Іноді чищення і розколювання плодів відбувається вручну. 

В Україні за останні роки зональне розміщення насаджень волоських горіхів не змінилося. Вони зосереджені переважно в Чернівецькій, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Хмельницькій, Донецькій областях. Валові збори концентруються дещо інакше з огляду на рівень урожайності — в Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Донецькій областях — 48,3 тис. т (43%). У 2020 році в Україні було вирощено 113,4 тис. т волоських горіхів, що на 10% нижче обсягів виробництва попереднього року. Основною причиною скорочення було зменшення врожайності та незначне зниження площ під насадженнями горіхів. 

Площа горіхових насаджень в Україні (за даними Держстату)

Читати також: Хто хоче стати мільйонером, Або який прибуток отримують з 10 гектарів горіхів

Площі горіхових садів в Україні різні: від 4 до 20, 50, 70 га. За 2020 рік промислові виробники висадили в Україні близько 800 га горіхових садів. Інвестиції в гектар оцінюються на рівні $1,2−1,8 тис. Загальна площа комерційних горіхових садів станом на 2020 рік склала 5,2 тис. га.

Особливо помітним і суттєвим є закладання горіхів приватними підприємцями, що пояснюється посиленою увагою бізнесових структур до горіхівництва в останні роки.

Аналіз ринку горіхів свідчить про позитивні перспективи розвитку галузі у майбутньому. Україна має сприятливі природні умови для вирощування волоських горіхів і навіть за мінімальних інвестицій займає провідні позиції у світі з виробництва та експорту. Експерти очікують, що до 2025 року світовий ринок волоських горіхів зросте в середньому на 4,1%. Сьогодні волоські горіхи, які є основою вітчизняного імпорту, використовуються, як інгредієнт у харчовій, фармацевтичній, косметичній промисловості, у виробництві засобів особистої гігієни. Все частіше волоський горіх переробляється на молоко, і виробники цього продукту зможуть вийти на новий ринок і задовольнити зростаючий попит.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus