Промислово займатись горіхами в Україні поки що немає сенсу — садівник

24 жовтня 2023 178 0
Промислово займатись горіхами в Україні поки що немає сенсу — садівник
Kurkul.com

В останні роки в Україні набирає обертів горіхівництво. Промислових насаджень стає все більше. Проте деякі господарства зіштовхнулись з проблемою неякісних саджанців та були вимушені викорчовувати великі площі насаджень, які не приносили бажаного врожаю.

Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Юг.Today»

Так, у селі Городня Болградського р-ну Одещини аграрій Іван Михайлов знищив 12-річний сад волоського горіха площею у 5 га.

«Посадив горіхи у 2011 році. Простояв сад 12 років, нічого не взяв. Обіцяли цифри великі, але нічого не вийшло», — зазначив аграрій.

Він придбав більш ніж 200 саджанців сортів Рудковський, Буковинській та Клішківський у підприємців з Миколаївщини. Проте за декілька років садівник помітив, що молоді дерева не відповідають заявленим у документах сортам.

«На п'ятому році мені вже казали, що потрібно викорчовувати. Я не послухав і вирішив ще почекати. Всі саджанці були браковані, через це ми втратили 12 років. Врожай був мінімальний», — додав садівник.

Читайте також: Через проблеми з реалізацією на Одещині викорчовують виноградники

Схожа ситуація спіткала і підприємця з Вінниччини Миколу Стецюру. Садівник втратив 8 років на сад, який не приносив бажаного врожаю. Придбані сорти виявились різних термінів дозрівання, а дерева були чутливі до приморозків.

За словами підприємця обробляти плоди волоського горіха стало нерентабельно через низьку закупівельну ціну. Тому було прийнято рішення викорчувати сад.

«Сорти ми підбирали скороплідні з усієї України та із-за кордону. На це ми витратили багато років. Проте наразі через цінову політику виробництво горіхів стало нерентабельним. Ціна за горіх в шкаралупі впала до 15 грн. Тому ми сад вирізали», — пояснив садівник.

Також фермер скаржиться на низьку якість саджанців та велику кількість фальсифікованого посадкового матеріалу.

Загалом у підприємця росло 1,8 тис. дерев на двох площах. Минулого року приблизно тисячу дерев було знищено.

Як зазначив Микола Стецюра, промислово займатись горіхами в Україні поки що немає сенсу.

«В Україні дуже багато волоського горіха за рахунок приватного сектору. І люди, не враховуючи свою працю його збирають, взимку перебивають на ядро вручну і реалізовують. Таким чином набирається дуже велика кількість, і тому в промисловому займатись ним сенсу немає», — пояснив фермер.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus