Імпорт електроенергії: чи реально агропідприємствам працювати без відключень світла

Імпорт електроенергії: чи реально агропідприємствам працювати без відключень світла

19 січня 2023 1569 0

Останнім часом ситуація з електроживленням підприємств нагадує біг по колу. Тільки налагодили роботу електромереж, почали нарощувати генерацію, як знову росія своїми ракетами руйнує обʼєкти критичної інфраструктури. Підприємства та приватні споживачі знову живуть за графіком аварійних відключень, доки енергетики не відновлять подачу енергії. А далі знов ракети. Навряд чи щось дуже суттєво зміниться і в найближчому майбутньому. 

Тому бізнес, зокрема агровиробництва, страхуючись, запаслись генераторами. Але є і альтернативний спосіб отримати безперебійне електроживлення, та ще й дешевше, ніж від власної генерації. Адже на початку 2023 року Кабмін прийняв Постанову №1, яка дозволяє купувати напряму імпортну електроенергію та отримувати живлення в пріоритетній черзі. Про те, як працює цей механізм та чи вигідний він агропідприємствам читайте в сьогоднішньому матеріалі

Як можливе електропостачання без графіка відключень 

Все почалося з того, що 3 січня Кабмін ухвалив постанову, де затверджується Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні.

Документ вказує, що учасники ринку (електропостачальники та оператори)  з 3 січня по 30 квітня мають забезпечити безперервне постачання імпортованої електричної енергії підприємствам, які її купують. 

Для таких користувачів не передбачено жодних графіків подачі чи відключень електроенергії.

На основі цього виникає логічне питання: а що, якщо відключення аварійне? Це також регулює прийняте Положення. Зокрема, там йдеться, що оператори розподілу електроенергії повинні «вживати заходів до пріоритетного відновлення розподілу споживачам, що споживають імпортовану електричну енергію після застосування спеціальних графіків аварійних відключень».   

В чому підводні камені?

Ціна. Вартість електроенергії в країнах ЄС значно вища, ніж в Україні. Погляньмо на офіційні дані EuroStat про ціни на електроенергію в І половині 2022 р. для непобутових обʼєктів.

Якщо розглянути сусідні нам Румунію, Словаччину чи Угорщину, то ціна електроенергії там в діапазоні €0,2/кВт. В Польщі вартість разом з податками дещо нижча — €0,15/кВт. В той час, як в Україні — €0,09/кВт

Тобто різниця у вартості вітчизняної електричної енергії та країн-сусідів, без врахування транспортування, в 1,6-2 рази.

Як купити імпортну електроенергію? 

Тут починається найцікавіше, оскільки постанову підписали, а механізм імпортування не затвердили. До уряду навіть звернулась Громадська спілка «Енергетичний Союз» з проханням надати роз’яснення процесу купівлі.

«Постанова вийшла 3 січня, та до сьогодні немає конкретних нормативних документів, в яких було б чітко описано, яким саме чином буде здійснюватися постачання імпортованої електричної енергії кінцевому споживачу. Багато популізму та чимало невідповідностей Законодавчої та технічної бази, а реального часу для розв'язання питання та повноцінного заведення імпортованої енергії в Україну, обмаль», — йдеться у зверненні

Видання Forbes описує наступний шлях: бізнес має звернутися до постачальника, трейдера, щоб придбати імпортну електроенергію.

«Бізнес може прийти із комерційною пропозицією про постачання імпортної електроенергії. Їм треба внести зміни у чинні договори: підписати додаткову угоду, змінити умови оплати та вартість», — прокоментував заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Василь Гончарук. 

Від теоретичного механізму виникають проблеми й з практичним шляхом. Через зруйновані електромережі є велика проблема із передачею електроенергії на великі відстані.

Читайте також: Дефіцит енергії в агросекторі — як фермери здобувають енергонезалежність

«Імпорт електроенергії з Європи для бізнес-споживачів в нинішніх реаліях технічно майже нереально здійснити», — додав голова Асоціації.

Хоча уряд та Укренерго думають по-іншому. В Мінекономіки навіть відбулась зустріч з представниками галузевих об’єднань та підприємств, де обговорили тему імпорту.

«Запроваджений рішенням Уряду механізм імпорту електроенергії з ЄС дозволить виробникам зменшити залежність від планових відключень електроенергії та сприятиме посиленню енергетичної безпеки України. Це було непросто, але нам вдалося створити прийнятний робочий механізм. Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, зокрема Румунії та Словаччини, складає 600 МВт на годину», —  зазначила Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Кому буде вигідно імпортувати електроенергію?

На ТГ каналі Монополіст вважають, що для малого бізнесу з приєднаною потужністю до 50 кВт, буде невигідно підписувати комерційний договір на закупівлю імпортної електроенергії, адже такі підприємства переважно користується електроенергією на умовах універсальної послуги. 

Читайте також:Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році

Натомість закупівля імпортної електроенергії може бути цікавою великим або середнім підприємствам, для яких вартість електроенергії не займає значної частки в собівартості продукції, водночас безперебійне постачання електроенергії є критичним для виробництва. 

З іншого боку, імпорт буде доцільним для тих підприємств, які використовують генератори. Враховуючи, що собівартість виробництва електроенергії генератором у кілька разів вища за імпортну ціну, то напевно варіант буде не таким вже й поганим.

І на останок…

Цікавий коментар залишили під публікацією з постановою на нашій Facebook-сторінці: «Чи не стане такий жест держави Ротердамом++?». Оскільки, після впровадження механізму, пошуку трейдера та укладання договорів споживач не знатиме, чи він користується саме європейською електроенергією, а не нашою із завищеною ціною.

До того ж серед імпортерів може бути не тільки державна «Енергетична компанія України», а й приватні «ЕРУ» чи група «ДТЕК» Ріната Ахметова.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus