Винайдено метод «лікування» с/г культур в умовах дефіциту вологи

25 листопада 2021 158 0
Винайдено метод «лікування» с/г культур в умовах дефіциту вологи

Литовські фахівці, з огляду на власний досвід та проведені досліди на українських полях, винайшли метод «лікування» українських с/г культур в умовах дефіциту води, що лише посилюється щороку. Про це йдеться в матеріалі «Strip-till, робочі місця, ефект від зрошення — про що говорили на OK AGRO» на Kurkul.com.

Як розповів Рамунас Кинас, експерт компанії Nando, однією з новинок компанії, які вже встигли добре себе зарекомендувати в Україні, є біопродукт BioSplito, деструктор стерні.

«Ми його створювали у Прибалтиці переважно для кукурудзи. У Литві її збирають дуже пізно восени, коли температура доволі низька, через що типові мікробіологічні продукти вже не можуть розмножуватись і виділяти ферменти, які розкладають солому шляхом деструкції целюлози і лігніну. Отже, у нас жорсткі умови збирання врожаю та його зберігання через холод, у вас — через спеку. Високі температури не дозволяють ефективно працювати типовим мікроорганізмам. Може пощастити, якщо під час збиральної кампанії температура повітря спаде або пройде дощ», — розповів експерт.

Він зазначив, що біологічні продукти за таких умов працюють вельми продуктивно. Але подібні умови останніми роками спостерігаються дедалі рідше.

«Наші досліди та польові випробування доводять, що врятувати ситуацію може ферментний продукт BioSplito. Я маю на увазі той фермент, що вже виробив сам мікроорганізм», — підсумував експерт.

Водночас директор компанії Nando по Центральній і Східній Європі Людвікас Бабаляускас додав, що з лінійки препаратів, представленої компанією на українських полях найкраще спрацював Periterra.

Це — силіконовий зволожуючий агент, що використовується для гербіцидів, які вносяться у ґрунт, і пестицидних сумішей OD/ED.

«У Литві немає стільки проблем із нестачею вологи, як в українських фермерів. Саме через це ваші аграрії часто не хочуть працювати з ґрунтовими гербіцидами, тому що вони не спрацьовують, а точніше сказати — «випаровуються». В Україні спостерігаються доволі високі ґрунтові температури. І ось цей ґрунтовий ад’ювант Periterra створює екран, який утримує гербіцид у ґрунті, стабілізує його на поверхні, щоб він не розкладався та не випаровувався, збільшує ефективність пестицидів», — пояснив експерт.

Як додав Рамунас Кинас, одна з вагомих відмінностей українського сільського господарства від інших — великі площі. За такої особливості на перше місце виходить потреба в імплементації технологій, здатних розумно використовувати кожну краплю води.

Читайте також: Xarvio відтепер може надавати метеодані одразу трьох найбільших виробників метеостанцій — як налаштувати

Нагадаємо, компанія Nando в Україні співпрацює з групою компаній «Агро Експерт», що є постачальником оригінальних ЗЗР, високопродуктивних посівних матеріалів, мінеральних добрив, регуляторів росту рослин.

«За освітою я — агроном, а це — майже, як лікар для рослин. Отже, я вважаю, що «Агро Експерт» продає високоякісні ліки для рослин. Що нам найбільше подобається у роботі з «Агро Експертом», то це велика кількість дослідів, які вони проводять, та якість навчання для працівників. Я впевнений, що разом ми маємо чудові шанси змінити агротехнології в Україні на краще», — підсумував Рамунас Кинас.

Виконано за допомогою Disqus