Перемоги й досягнення аграріїв за перший рік тотальної війни

Перемоги й досягнення аграріїв за перший рік тотальної війни

24 лютого 2023 412 0

Минулий рік був особливий, бо почався не 1 січня, а 24 лютого з повномасштабним вторгненням росії в Україну. Рік втрат, непокори, сліз та розпачу. Проте, навіть у ці важкі часи, українці знаходили в собі силу, щоб жити далі, працювати та розвиватись. Тому сьогодні ми поговоримо про перемоги українського агросектору, які сталися протягом першого року війни.

1. Встановлено рекорд з експорту лохини та малини

Попри війну, українські ягідники у 2022 році перевершили попередні рекорди з експорту лохини та замороженої малини. Відтак загальний експорт свіжої лохини з України перевищив 2,5 тис. т, що більше за попередній рекорд у 2019 р. на 11%. Щодо замороженої малини, то її було продано на закордонні ринки понад 40 тис. т, що на 20% більше у порівнянні з рекордом, встановленим у 2021 р. Головним імпортером ягід стала сусідня Польща.

2.  Українські вина здобули перемогу на престижному конкурсі

На одному з найпрестижніших винних змагань – конкурсі Decanter World Wine Awards золото виборола українська виноробня Beykush winery. Окрім цього українці отримали 6 срібних та 7 бронзових медалей. Також серед переможців вітчизняні виноробні Chateau Edem, Odesos winery, Chateau Chizay.

3.  Сільськогосподарську техніку «мобілізували» до ЗСУ

З початком війни, сільськогосподарська техніка почала виконувати військові завдання. Раніше агродрони обстежували та аналізували поля, а зараз вишукують позиції окупантів, допомагають нашим військовим знищувати броньовану техніку. Пригадаймо ще, як трактори перевозили трофейну техніку в перші дні війни чи допомагали копати окопи.

Читайте також: Вирощування льону — чи можлива альтернатива соняшнику

4. Агросектор отримав ще одного співака

Засновник ТОВ «АФ П'ятихатська» Олександр Поворознюк став завсідником телепередач, прямих ефірів та ток-шоу, а також героєм безлічі мемів та пародій. Його фраза «Вова, **аш їх б**ть!» стала крилатою та згодом разом з іншими висловами ПАП-... попспівака перетворилась на музичний трек. 

На хвилі успіху аграрій вирішив, що зараз найкращий час для того, щоб почати власну музичну кар’єру і спробував заспівати про свою «малу батьківщину» — Петрівський район — на мотив кримінально-романтичної пісні «Золотиє купола» російського виконавця Михаїла Круга. Ми не будемо викладати тут це відео, адже нас можуть читати люди із вразливою психікою та чутливим естетичним сприйняттям. Хто бажає — може знайти кліп самостійно в мережі.

 Олександр Поворознюк, власник ТОВ «АФ П'ятихатська»

Отже, тепер у нас є ще один співочий кандидат на голову Аграрної партії, який зможе підтримати справу Михайла Поплавського та Олега Винника.

5. Вперше за рухом українського судна з зерном спостерігав весь світ

Після початку повномасштабної війни робота українських портів була заблокована росією, тому морський експорт зупинився. Експерти один за одним виголошували заяви про те, що відсутність українського зерна може спровокувати світовий голод. Тому після довгих переговорів, за посередництва Туреччини та ООН, 22 липня було підписано Стамбульську угоду щодо безпечного експорту українського зерна Чорним морем. А вже 1 серпня перше судно вирушило з порту Одеси до Туреччини. За рухом судна спостерігав весь світ у режимі онлайн.

6. Українські сири отримали 13 нагород на престижному європейському конкурсі

Попри війну, команда українських сироварів взяла участь у наймасштабнішому сирному конкурсі Європи — World Cheese Awards. Україна вперше представила 39 сирів, 13 з них отримали нагороди та відзнаки від міжнародної колегії. Найвищу нагороду Super Gold отримав сир «Сирна торбинка» від Станіславської сироварні.

World Cheese Awards

7. Вітчизняна органіка в тренді 

За даними ТОВ «Органік Стандарт», попри порушені ланцюги постачання та заблоковані порти, експорт органічної продукції за першу половину 2022 р.  перевищив обсяги експорту за попередній рік. Органічний експорт з України в ЄС та Швейцарію за перше півріччя 2022 р. склав 160 020 т, в той час, коли за аналогічний період 2021 р. він становив 128 840 т.

Читайте також: Альтернатива 2023: культура, що дає до 35 000 грн прибутку з га

8. Українського молока в Європі стало більше

Як зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, протягом року Україна встановила абсолютний рекорд за експортом молочної продукції в Європу. Цьому насамперед сприяло скасування імпортних мит на український експорт до країн ЄС.

 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus