Мін'юст готує новий законопроект для боротьби з рейдерами

17 листопада 2017 329 0
Олена Сукманова, заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації
Kurkul.comОлена Сукманова, заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації

Мін’юст разом з народними депутатами, МінАПК та аграрними асоціаціями розробив низку законодавчих змін, що перекриють рейдерам простір для незаконної діяльності. Про це розповіла заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова у своїй статті «Українській Правді».

Законопроект «Про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі» вже готовий і найближчим часом буде внесений до парламенту.

«Маю велику надію, що цей законопроект підтримає парламент, та що він буде дійсно виконуватися, щоб уже наступного року на період жнив нам не довелося знову в кожному регіоні створювати антирейдерські аграрні штаби», — висловила сподівання Олена Сукманова.

Ключові ідеї проекту закону:

– Головна новація: власник буде мати можливість (саме можливість, а не обов’язок) усі договори щодо майна укладати в нотаріальній, а не просто письмовій формі, як зараз. І це буде зазначено в реєстрі.

Це значить, що без нотаріально посвідченої згоди власника здійснити будь-які дії з його майном буде неможливо. Ця норма зніме проблему реєстрації договорів оренди за підробленими підписами чи фальсифікацію самих договорів.

– Законопроект передбачає, що державний кадастр буде містити відомості про речові права на земельні ділянки, набуті до 1 січня 2013 р., а також про їхніх власників та користувачів.

Завдяки автоматичному обміну інформацією між державним земельним кадастром та реєстром речових прав на нерухоме майно буде видно повну ситуацію із земельною ділянкою. Це дозволить ліквідувати проблему подвійних договорів оренди, які часто використовують рейдери як інструмент атаки на фермерські господарства.

– Передбачається надання реєстраторам доступу до єдиного державного демографічного реєстру, щоб вони могли пересвідчитись, що особа, яка хоче здійснити реєстрацію своїх прав, дійсно є тим, за кого себе видає.

Окрім того, реєстратори матимуть доступ до єдиного реєстру довіреностей — для перевірки документів.

– Вводиться нова можливість для власника — розривати в односторонньому порядку договір оренди землі, якщо є заборгованість по сплаті за користування цією ділянкою більш ніж 6 місяців.

На сьогодні розірвання договорів оренди в судовому порядку для багатьох селян є доволі складним. Тепер орендарі будуть завжди насторожі, бо знатимуть: якщо вони не виплачуватимуть орендну плату — договір буде розірвано.

– Орендарі й орендодавці матимуть змогу звернутися до держреєстратора із заявою про зупинення автоматичного поновлення оренди землі від дати закінчення договору. Сьогодні оренда продовжується автоматично, без бажання орендодавця, бо селяни, що здають паї в оренду, не мають штату юристів, щоб відслідковувати дату закінчення угоди.

Виконано за допомогою Disqus