Малий аграрний бізнес практично позбавлений фінансової підтримки — економіст

27 листопада 2017 111 0
Документ
pixabay.comДокумент

Попри декларації урядових структур при формуванні держбюджету на 2017 р., представники малого аграрного бізнесу у поточному році переважно залишаться без державної фінансової підтримки, повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

«Специфіка державної фінансової підтримки розвитку сільського господарства у 2017 році полягає у концентрації бюджетних ресурсів у рамках однієї бюджетної програми — «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». За нею перерозподіляється понад 84 % загального обсягу бюджетних асигнувань, передбачених на державне стимулювання розвитку аграрної галузі. Участь представників малого аграрного бізнесу в обох напрямах даної програми підтримки — бюджетні дотації в режимі квазіакумуляції ПДВ та часткова компенсація вартості сільгосптехніки й обладнання вітчизняного виробництва — з огляду на об’єктивні причини є вкрай обмеженою», — повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Він також зазначив, що з п’яти бюджетних програм для аграріїв, лише одна — «Надання кредитів фермерським господарствам» спрямована на суб’єктів малого підприємництва на селі. Однак у рамках цієї програми кошти виділяються на поворотній основі, а обсяги фінансування — лише 65 млн грн, тобто 1,2 % всього «бюджету підтримки». На одне господарство припадає, в середньому, по 1,5 тис. грн.

Виконано за допомогою Disqus