Банки розширили можливості фінансування для аграріїв

29 грудня 2017 288 0
Гроші
Kurkul.comГроші

Українським сільгоспвиробникам, окрім, традиційних кредитів банки пропонують інструменти безресурсного фінансування — авальовані векселі та інші інструменти. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла виконавчий директор Національної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

За її словами, векселі значно дешевші в порівнянні з кредитами й забезпечують надійність у розрахунках аграріїв із постачальниками добрив, засобів захисту рослин та інших необхідних матеріалів. Наступний інноваційний інструмент — аграрні розписки, які з’явилися на ринку минулого року.

«За допомогою розписок агропідприємства отримують фінансування під заставу майбутнього врожаю. Для фермера, який не має ліквідного майна для надання в заставу під кредит, подекуди це єдиний спосіб отримати фінансування», — розповіла Олена Коробкова.

Вона наголосила, що для кредитора аграрні розписки також передбачають низку переваг. Зобов’язання прив’язується до конкретної земельної ділянки і відображається в публічно відкритому реєстрі аграрних розписок. Крім того, законодавчо зафіксовані права щодо моніторингу вирощування врожаю та відсторонення заставодавця від процесу у випадку порушення технології.

«Навіть передача ділянки в оренду іншій особі не порушує права кредитора на врожай, який вирощується на ній. Передбачена також прискорена процедура виконавчого провадження у випадку порушення зобов’язань за аграрною розпискою. Недоліками агророзписок поки що залишається тривала процедура нотаріального оформлення та недостатньо розвинена інфраструктура», — пояснила Олена Коробкова.

Також деякі банки пропонують аграріям інструменти торгового фінансування експортно-імпортних операцій — акредитиви, гарантії, факторинг.

«Ці інструменти використовуються, в основному, великими компаніями. Відсутність культури використання таких інструментів є одним із чинників, які обмежують доступ невеликих агропідприємств до зовнішніх ринків», ‒ підсумувала Олена Коробкова.

 

 

Виконано за допомогою Disqus