Ціна на капусту впала на 20 % за останній тиждень

30 листопада 2017 488 0
Капуста
Kurkul.comКапуста

За останні кілька днів на ринках України ціни на капусту знов впали до одного з найнижчих рівнів — 1,2–1,5 грн/кг. За останній тиждень капуста подешевшала на 20 %, а в порівнянні з минулим роком ціна знизиласьі вдвічі, повідомляє Інфо-Шувар.

«Зниження ціни на капусту в листопаді відбувається часто. Збирання врожаю в господарствах триває до кінця осені, іноді, навіть у грудні. Справа в тому, що більшість українських господарств не мають чіткого плану щодо реалізації врожаю, закладеного в сховища. Рішення «продавати чи ні», приймається спонтанно, з огляду на поточний попит і ціни. Не рідко, під час зростання попиту та цін, фермери взагалі перестають продавати капусту, тоді перекупники та роздрібні мережі починають компенсувати дефіцит пропозиції імпортом. Тому ми маємо непередбачені коливання цін», — повідомила експерт плодовоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За її даними, сьогодні потужностей для зберігання в Україні цілком достатньо, щоб задовольнити внутрішній попит у капусті та інших овочах «борщового набору» протягом усього сезону.

Експерт наголосила, що скорочення загального обсягу зберігання не є гарантією того, що у квітні ціна буде помітно вища, ніж, наприклад, у грудні.

«Минулого сезону перша хвиля зростання ціни була зафіксована в другій половині січня 2017 р., але вже на початку лютого ціни впали й лишалися без змін майже до початку квітня, а потім раптово зросли одразу втричі»,— розповіла експерт.

Виконано за допомогою Disqus