Верховна Рада прийняла державний бюджет-2018

8 грудня 2017 105 0

Верховна Рада України ввечері в четвер, 7 грудня, прийняла державний бюджет на 2018 рік.

За ухвалення в цілому законопроекту N7000 проголосувало 273 депутатів. Міністр фінансів Олександр Данилюк, виступаючи в Раді перед голосуванням, назвав бюджет збалансованим і реалістичним. Міністр зазначив, що дефіцит держбюджету-2018 зменшено до 2,5 % ВВП порівняно з 2,7 % ВВП в 2017 р.

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що Рада прийняла бюджет помітно раніше, ніж це є типовим для українського парламенту. Окрім того, він позитивно відзначив зростання видатків на оборону.

Аграрна частина бюджету-2018 передбачає 6,3 млрд грн на підтримку аграрного сектору, із них 2 млрд грн — на бюджетні дотації, 1 млрд грн — на підтримку фермерства, ще 2,3 млрд — на програми тваринництва, майже 1 млрд грн — на здешевлення вітчизняної сільгосптехніки.

Низку правок до проекту бюджету запропонували 18 народних депутатів з двома джерелами для додаткового виділення 2 млрд грн сектору, щоб довести загальну суму підтримки АПК до 8,3 млрд грн (за рахунок демонополізації спиртової галузі та детінізації використання земель сільгоспризначення по країні). Однак уряд не врахував жодну з пропозицій.

«Головне, щоб ці кошти потрапили, в першу чергу, до дрібного та середнього товаровиробника, який їх найбільш потребує. Якщо ми говоримо саме про тваринництво, то першочерговими напрямками підтримки повинні стати розвиток племінної справи, реконструкція та відновлення тваринницьких ферм, а також закупівля для них відповідного обладнання», — написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат Олег Кулініч.

Нардеп також зазаначив, під час розгляду державного бюджету на 2018 р. була врахована ще одна правка, вкрай важлива для аграріїв! Так, на державну підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників у бюджеті на наступний рік передбачено 300 млн грн. Перераховані напрямки виробництва, наряду з тваринництвом, вимагають великих капіталовкладень і окупаються дуже довго, тому якраз на ці програми і потрібно в першу чергу спрямовувати кошти державної підтримки.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство фінансів України (Мінфін) таки перекроїло аграрну частину бюджету на наступний рік. Так, 2 млрд забрали із програми прямих дотацій і розподілили між іншими програмами, зокрема, на компенсації вартості об’єктів тваринництва, зданих у експлуатацію.

Виконано за допомогою Disqus