Миттєву вигоду від скасування ПДВ отримають лише найбільші оператори ринку — думка

12 грудня 2017 317 0
Соняшник
Kurkul.comСоняшник

Учасникам ринку буде потрібно кілька років для пошуку ринків збуту для продуктів переробки та переорієнтації з експорту сировини на вивезення олії та шротів через скасування ПДВ. Миттєву вигоду отримають, передусім великі й найбільші оператори ринку. Таку думку висловив генеральний директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

Читати по темі: Депутати виступили проти скасування повернення експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої.

На думку експерта, фермери не готові до такої радикальної зміни правил гри. Можливе подальше зростання сірої економіки як реакція на непередбачуваність і нестабільність законодавства.

«Цим законопроектом прибрали всю допомогу, яку отримували дрібні та середні фермери. Вони відчули дуже серйозний удар. Насамперед, це стосується тих, хто займається олійними культурами, тому що ціна на цю продукцію зменшиться на 15–20 %. Це чистий «дерибан», через який наша влада може не відпрацювати призначений термін. Такі закони змінюють ставлення людей до сплати податків. Це може призвести до того, що всі «підуть у тінь», — розповідає заступник голови Херсонської АФЗУ Сергій Рибалка.

Нагадаємо, 7 грудня був прийнятий Закон України № 6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 р», який скасовує режим відшкодування ПДВ при експорті соняшнику, сої та ріпаку.

Виконано за допомогою Disqus