Брак знань змушує пасічників використовувати антибіотики — експерт

12 грудня 2017 163 0
Мед
pixabay.comМед

В Україні є проблема з наявністю антибіотиків у меду. Є навіть залишки хлорамфениколу, який дозволений в Україні. В інших країнах він заборонений. Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

«Переконати наших виробників меду відмовитися від його використання практично неможливо», — повідомив Андрій Ярмак.

В ексклюзивному коментарі Kurkul.com експерт ринку меду Мирон Пундор повідомив, що утримувати бджіл без використання антибіотиків можливо. Потрібно лише популяризувати культуру такого утримання.

Нагадаємо, пасічників закликають відмовитися від використання аімтразу.

На думку Мирона Пундор, пасічники ще не встигли налаштуватися на виробництво меду, який би відповідав європейським стандартам.

«Експорт почав стрімко зростати останні 3-4 роки. А пасічники за звичкою використовують ті препарати, що використовували 5-10 років тому. 10 років назад ніхто не зважав на якість», — зазначив експерт.

Для відмови від антибіотиків потрібен час.

«В один момент таких перетворень не відбувається, що всі масово відмовилися від того, що було популярне вчора-позавчора. Все залежить від того, на скільки широко будуть поінформовані пасічники про шкідливість та небезпеку використання того чи іншого препарату (діючої речовини). Ідеться про роз’яснювальну роботу — які діючі речовини дозволено використовувати у бджільництві у ЄС, а які заборонені», — додав Мирон Пундор.

Виконано за допомогою Disqus