Новий закон легалізує 1,5 млн га земель

2 вересня 2015 107 0
Новий закон легалізує 1,5 млн га земель
Вuh.ligazakon.uaНовий закон легалізує 1,5 млн га земель

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №3006 від 01.09.2015 р. «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли», повідомляє сайт Верховної Ради України.

Як зазначається у повідомленні, основні завдання законопроекту – оптимізація процедури виявлення нерухомого майна у складі спадщини, що може бути визнана судом відумерлою, та збільшення матеріальної бази місцевого самоврядування більш ніж на 1 млрд грн щороку.

Відсутність визначеності у правовій долі ділянок сільськогосподарського призначення не дає змоги офіційно оформити права користування ними, в тому числі на умовах оренди.

Значна кількість площ таких земель або використовується без оформлення будь-яких прав, або взагалі не використовуються і заростає бур’янами. Офіційна статистика загальної площі таких земель відсутня.

Але за деякими підрахунками вони складають до 15% площі земельних масивів, що загалом по Україні перевищує 1,5 млн га. У результаті місцеві бюджети позбавлені щорічних податкових надходжень від орендної плати за землю у розмірі близько 1,1 млрд грн.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою