Внутрішні ціни на пшеницю за останній рік зросли на 20 %

22 січня 2018 268 0
Пшениця
pixabay.comПшениця

Згідно GIEWS Country Brief (глобальна система інформування та раннього попередження), внутрішні ціни на пшеницю листопаді 2017 р. були на 20 % вищими, ніж торік, повідомляє прес-служба ФАО.

У листопаді 2017 р. оптові ціни на борошномельну пшеницю та пшеничне борошно посилились у зв’язку з ослабленням гривні в другій половині місяця. На фоні стійкого внутрішнього попиту на якісну борошномельну пшеницю це призвело до росту ціни на борошномельну пшеницю на 20 % у порівнянні з минулим роком.

Загальний обсяг зібраних зернових культур у 2017 р. оцінюється в 62,3 млн т, що перевищує середнє значення п’ятирічного періоду. Виробництво пшениці становить 26,6 млн т, що наближується до рекордного показника 2015 р. Проте, частка борошномельної пшениці оцінюється нижче минулого року.

Загальне виробництво кукурудзи оцінюється у 25,5 млн т, що на 9 % нижче рекорду 2016 р. Відсутність опадів протягом вегетаційного періоду призвела до 10 % зниження врожаю в порівнянні з попереднім роком. Водночас, надмірні опади під час збору врожаю негативно вплинули на якість зерна.

Виробництво ячменю скоротилося на 11 %, до 8,4 млн т, що пояснюється, в основному, зменшенням площь під ячмінь на 13 % через неконкурентні ціни, які спонукали фермерів до вибору інших культур.

Загальний експорт зернових у 2017/18 МР прогнозується приблизно на рівні в 40 млн т. Це на 9 % нижче рекордного рівня минулого року. Зниження зумовлене ​​очікуваним скороченням поставок пшениці внаслідок посилення конкуренції з Російською Федерацією, яка у 2017 р. зібрала рекордний урожай пшениці.

Виконано за допомогою Disqus