Електростатичне обприскування с/г культур набирає популярність

6 лютого 2018 289 0
Обприскувач у полі
Kurkul.comОбприскувач у полі

Електростатичне обприскування сільськогосподарських культур стає все більш популярним. Суть такої обробки культур у тому, щоб індукувати статичний електричний заряд у кожну краплю, що змушує його притягатися до рослини, що має нейтральний заряд. Повітряний потік аерозолю й заряд змушує краплі досягати рослини до того, як вони випаруються, повідомляє precisionag.com.

На практиці це означає більш високу ефективність розпилення, економію на використанні пестицидів і, як наслідок, більшу ефективність в обслуговуванні обладнання, оскільки потреба в дозаправленні бака обприскувача теж стає нижче. Крім того, завдяки скороченню кількості використовуваних пестицидів, технологія не шкодить навколишньому середовищу.

Якщо порівняти два розміри краплі: 220 мікрон і 80 мікрон то з 1 л пестициду ми можемо отримати 180 млн крапель діаметром 220 мікрон або 3,8 млрд крапель із 80 мікрон, що дозволить продукту покрити набагато більшу площу. Якби ми зрошували плоску поверхню, то при використанні 220 мікрон ми змогли б окропити площу лише в 6,8 м кв., а з краплею в 80 мікрон вийде вже 18,7 м кв. У такий спосіб, площа покриття збільшується втричі.

Дрібні краплі випаровуються, легко переносяться вітром і схильні до термічної інверсії. Дослідження стверджують, що до 75 % звичайного розпилення втрачається через вітер або стікаючи на землю. Краплі з електричним зарядом потрапляють у ціль швидше, що зменшує втрати при випаровуванні. Сила тяжіння настільки велика, що вона може подолати навіть сильний вітер.

Одна з компаній, яка займається таким видом запилення, SPE, пропонує електростатичні системи розпилення в Бразилії і працює з цією технологією вже три роки. SPE вже встановила тисячі цих систем у Південній Америці. Вартість такої установки на техніку John Deere становить близько $ 1000 (US $ 330) за сопло. З цією системою потрібно 30 л/га, перш ніж бак спорожніє, тоді коли раніше використовувалося 70 л/га.

Українська компанія Kray Technologies у 2018 р. планує впровадити внесення пестицидів за допомогою електростатичного заряду. Воно може бути двофазним і однофазним. У першому варіанті дрон спочатку летить і розпорошує воду. Ці краплі заряджені електростатично. Потім летить дрон, який розпилює добрива або хімікати, які заряджені протилежним зарядом. Передбачається, що дрони будуть йти з інтервалом у кілька секунд. Завдяки цьому маленькі краплі хімікатів розподіляються дуже рівномірно по всьому листу, навіть знизу.

Виконано за допомогою Disqus