Тваринники пропонують внести правки в розподіл аграрних дотацій

9 лютого 2018 182 0
Тваринники пропонують внести правки в розподіл аграрних дотацій
pixabay.comТваринники пропонують внести правки в розподіл аграрних дотацій

«Асоціація тваринників України» звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням врахувати пропозиції тваринників у розробленому Мінагрополітики механізмі розподілу бюджетних коштів. Наразі порядки розподілу коштів перебувають на погодженні в МЕРТ і після цього будуть затверджені та підписані головою уряду. Про це повідомляє АgroPolit.com.

«На засіданні уряду 7 січня прийнято постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва», що пришвидшує реалізацію бюджетних програм. Проте прийняття акту відбулося без обговорення з громадськістю. Тому дуже важливо доопрацювати напрямки та механізми державної підтримки галузі тваринництва, які максимально враховуватимуть реальні запити та потреби аграрних господарств, прийнявши відповідні зміни до цієї постанови», — йдеться у зверненні до прем’єр-міністра.

«Асоціація тваринників України» пропонує такі правки до розподілу 4 млрд грн на тваринницьку галузь:

  1. Спростити погодження проектної документації на будівництво та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів при отриманні через комісії в областях часткового відшкодування вартості понесених витрат завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції. Виробникам свинини буде досить складно отримати компенсацію будівництва чи реконструкції тваринницьких ферм і комплексів за кредитами, оскільки банки через проблему з АЧС вважають проекти зі свинарства ризиковими, не бажають їх кредитувати, а страхові компанії страхувати ризики за такими проектами.

  2.  Ввести компенсацію відсотків за кредитами на обігові кошти діяльності діючих підприємств промислового свинарства та скотарства (не лише для вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва, аквакультури).

  3. Передбачити бюджетну дотацію для виробників свинини не менше, ніж 2 грн/кг свинини, як часткову підтримку відміненій квазіакумуляції ПДВ. Виробники свинини через відміну квазіакумуляції ПДВ уже несуть серйозні збитки й потребують альтернативної підтримки.

  4. Передбачити часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств інфраструктури тваринницьких комплексів: технологічних комбікормових заводів та цехів, заводів по виробництву кормів із метою збільшення локалізації власного виробництва кормів.

  5. Запровадити виплату часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів щоквартально (а не вкінці року) виходячи з заявок, за якими комісії прийняли позитивні рішення та по мірі здачі етапів будівництва та реконструкції в експлуатацію.

  6. Зробити відкритий реєстр суб’єктів отримувачів державної підтримки на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств (цехів) з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції. Провести дерегуляцію діяльності комісій, які приймають рішення про виділення державної підтримки (забезпечення обов’язкової участі громадськості у їх складі).

  7. Обмежити використання коштів із державного бюджету в поточному році на погашення дебіторської заборгованості за минулі роки в обсязі до 30 % передбаченого фінансування за бюджетними програмами та спрямовувати більшу частину коштів на розвиток.
Виконано за допомогою Disqus