Садівники роблять ставки на волоський горіх через його невибагливість та високу рентабельність

27 лютого 2018 1856 0
Волоські горіхи мають високу рентабельність
Волоські горіхи мають високу рентабельність

Щоб організувати середній бізнес вирощування волоських горіхів культурою необхідно засадити щонайменше 1 га. Тим, хто розраховує на швидшу віддачу, менші інвестиції та, відповідно, й прибутки, вистачить і двадцяти соток. З горіхового саду площею 0,2 га можна отримати прибуток 15-20 тис. грн. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Садівник з міста Шпола Черкаської Сергій Ткаченко уже 12 років поспіль вирощує горіхи сорту «Іван Багряний». Ці горіхи низькорослі і скороплідні: висота до 5 м. Перші плоди починають давати на третій рік після висадження.

«Потрудитися треба було у перші три роки: малим горіхам слід сформувати крони, регулярно поливати, прополювати. Коли ж коріння розростеться, дерево діставатиме вологу з глибин — тоді можна обійтися без поливання. Далі український чорнозем зробить своє», — розповідає садівник.

За його словами, з невеликої ділянки площею 10 соток можна зібрати 200-300 кг горіхів, які реалізувати вдасться за 12-15 тис. грн.

«Бізнес для тих, хто не поспішає. Є інтенсивніші сезонні роботи: навесні зайве й сухе гілля обрізати, влітку догляд за міжряддями. Але це не порівняти з метушнею навколо яблуневого або грушевого саду», — додає Сергій Ткаченко.

Наразі у планах садівника започаткувати власну справу з виробництва горіхової олії.

Досвідом вирощування волоського горіху поділився Андрій Савранський з Черкащини, який цього року планує отримати перший врожай культури.

«Загорівся ідеєю і вирішив закласти горіховий сад. Почав шукати в інтернеті продавців саджанців. Придбав 80 саджанців із Харківщини, Черкащини, Кіровоградщини та Дніпропетровщини. Звернув увагу й на низькорослі горіхи. Сад заклав на площі 10 соток, частину висадив саджанцями, частину — самими плодами. У невибагливості культури переконався, коли під час весняного приморозку пагони примерзли. Та на осінь рослини сягали 50 см», — додає садівник-початківець.

Перший врожай господар розраховує зібрати уже цієї осені. У подальших планах садівника розширити площі під культурою хоча б до 5 га.

Виконано за допомогою Disqus