В Україні буде дефіцит гречки — прогноз

7 вересня 2015 85 0
В Україні буде дефіцит гречки — прогноз
Nexvorat.ruВ Україні буде дефіцит гречки — прогноз

В Україні прогнозується дефіцит гречки, повідомляється на сайті «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).

За підрахунками експертів, у 2015/16 МР українці ймовірно відчують дефіцит гречки, валовий збір якої скоротиться на 14-17% відносно попереднього року, через зменшення посівних площ культури на 6% та малосприятливих погодних умов, які можуть зменшити середню врожайність культури на 6-10%. У результаті країна буде вимушена імпортувати цей продукт.

Як зазначається у повідомленні, щорічне споживання гречки в Україні оцінюється у 155-180 тис. т із тенденцією до зменшення, через зростання вартості цього товару останніми роками та погіршення платоспроможності населення. Виробництво також зменшується через низьку прибутковість або навіть і збитковість культури, що орієнтована виключно на внутрішній ринок.

«Девальвація гривні лише посилила бажання аграріїв відійти від її виробництва, оскільки закупівельна ціна на неї не так швидко реагує на знецінення вітчизняної валюти, як у випадку культур, що орієнтовані на експорт», — вважають експерти.

також додається, що для забезпечення внутрішнього споживання потрібно ввезти в країну приблизно 30-40 тис. т продукту, що в 25-34 рази перевищує показник імпорту минулого маркетингового року.

«Таким чином імпорт може зайняти чверть внутрішнього ринку. Ураховуючи теперішні ціни на крупу, які в середньому коливаються в Україні у межах від 20 до 23 грн/кг, у новому сезоні ціни на крупу можуть зрости до 25-30 грн/кг, що до 30% більше, ніж на початку вересня», — пише сайт.

Виконано за допомогою Disqus